Noksanlık: Kurucu unsurları ve geçerlilik şartları bulunan bir işlemin tamamlayıcı unsurlarının eksik olmasıdır. Nisbi etkisizlik: Hukuki işlemin sonuçlarının bazı kimselere karşı ileri sürülememesidir.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Nisbi butlan, kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır. İşlem, iradesi sakatlanan kimsenin bunu ileri sürüp ispatlamasına kadar geçerlidir.
Yokluk, bir hukuksal işlemin hiç doğmamış, hukuk alemine çık- mamış sayılması sonucunu doğurur. Bu nedenle “yok” sayılan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüzdür, “YOK” sayılan yasaya göre yapılan işlemler de geçersizdir.
İlgili 23 soru bulundu
Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
Herhangi bir hukuki işlemin geçerlilik şartlarında eksiklik bulunma hali butlan olarak tanımlanır.
Mutlak butlan; borçlar hukuku, ticaret hukuku, idare hukuku, medeni hukuk gibi alanlarda sıkça kullanılan bir terim olmakla birlikte bir işlem veya olayın gerçek dünyada (sosyal yaşamda) gerçekleşmiş olsa bile taşıdığı şartlar gereği hukuken hiç gerçekleşmediğini ifade eder.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Akla, mantığa, gerçeğe, insani değerlere, uluslararası anlayışa, te- amüllere, kanun maddesine dayanmayan, sakat, eksik her türlü karar, işlem yok hükmünde terimiyle nitelendiriliyor.
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir. Kural: Kesin hükümsüzlük sonucu, kendiliğinden meydana gelir.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür.
Siz ilgili; hile, tehdit, korkutma durumu ortadan kalktığı anda ilgili hukuk mercilerine aslında bu sözleşme akdinde bulunmak istemediğinizi ve sizi; korkutma, hile, tehdit yolları ile zora soktukları için kabul etmek zorunda kaldığınızı beyan eder iseniz; o halde işleminiz iptal edilebilir olur.
Nispilik İlkesi: sözleşme kural olarak onu yapan tarafları bağlar, üçüncü kişileri etkilemez. Ancak kuvvetlendirilmiş nispi haklar ve üçüncü kişi yararına sözleşmeler bu ilkenin çok önemli istisnalarındandır.
Sözleşmeden doğan bir borcun ifasının, sözleşmenin kurulmasından sonra ortaya çıkan bir hukukî engel nedeniyle mümkün olmaması halinde, söz konusu borcun ifası bakımından hukukî imkânsızlık meydana gelir. Hukukî imkânsızlık, TBK 112 ve TBK 136 anlamında bir imkânsızlık durumudur.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
Eksik olan geçerlilik unsuru tamamlandığı takdirde hukuki işlem hüküm ifade eder. Eksiklik tamamlanıncaya kadar işlem askıda hükümsüzdür.
Nisbi etkisizlik: Hukuki işlemin sonuçlarının bazı kimselere karşı ileri sürülememesidir.
Aşırı yararlanma söz konusu olan sözleşme baştan itibaren geçerlidir, ancak sözleşme kanunda tanımlanan hakkın süresi içerisinde kullanılmasıyla baştan itibaren geçersiz hale gelmektedir. Diğer bir ifadeyle burada “bozulabilir geçerlilik” söz konusudur.
hükümsüzlüktür. yasaların kurucu unsurlarında eksilkik yoktur fakat içeriğinde bi esksiklik hali olma durumudur bu nisbi butlan. sarhoş birinin nikah dairesine gidip evlenmesidir en güzel örnek. yani hakime sarhoştum hatırlamıyorum diyebilirsiniz boşanmak için.
ÖZEL HUKUK MÜEYYİDELERİ
YOKLUK: Bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü kurucu unsurlarından en az birine uyulmaması halinde o işlemin oluşmamış sayılmasıdır. BUTLAN/HÜKÜMSÜZLÜK: Bir hukuki işlemin baştan itibaren hukuki sonuçlarını meydana getirmemesi veya sonradan da geçerli kılınamaması demektir.
Bir hukukî muamelenin unsurları tamam olmakla birlikte geçer- lilik şartları eksik ise, o muamele ile kurulan ilişki ya ölü, ya da sa- kat olarak doğar. Hukukî ilişkinin ölü doğması demek, hukukî muamelenin kesin olarak hükümsüzlüğü demektir. Buna butlan (nullité) da denilmek- tedir.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Korkutma durumu olan nisbi butlanla batıl olan evlilik hali Türk Medeni Kanunu'nun 151. Maddesinde belirtilmiştir; “Kendisinin veya yakınlarından birinin hayatı, sağlığı veya namus ve onuruna yönelik pek yakın ve ağır bir tehlike ile korkutularak evlenmeye razı edilmiş eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.”
Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından herhangi birinde eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması şeklinde de ifade edilir. Örneğin, zaten resmi nikahla evli olan birinin yeniden bir evliliğe imza atması mutlak butlandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri