Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir. Renk ve koku değişikliklerine, nem kaybına, yağ ve proteinin oksidasyonunun artmasına neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
hiç bir şekilde çözdürülen, çözdürüldükten sonra pişirilen et dondurucuya geri konmaz normalden 20 kat fazla bakteri ürüyormuş, zehirlenme ihtimali bile söz konusu.
Donmuş et direk pişirilir mi? Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
Pişirip buzdolabında sakladığınız yemekleri maksimum 2 gün içinde, tazeliğini yitirmeden tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer buzluğa koyup yemeğinizi uzun süreli donduracaksanız artan yemeklerinizi bir seferde yiyeceğiniz şekilde porsiyonlayarak buzluğa kaldırmalısınız.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Eğer kıymanız buzluktaysa 3-4 ay kadar tüketmeden muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzluktan çıkarılan kıyma 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Kıymanız eğer buzdolabı dışındaysa en fazla 2 saat kadar bekletebilirsiniz. Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir.
Buzu çözülmüş olan kıyma, ev ortamında en fazla 2 saat tutulmalıdır. Kıymanın bu süre içinde tüketilmesi ya da çiğ, pişirilmiş şekilde buzdolabına koyulması gerekir. Buzdolabına koyulan pişmiş ya da çiğ kıymanın buzdolabında bekleme süresi de 2 gündür.
Tek yapmanız gereken şey et tekrar ısıtıldığında, ocakta hızlı bir şekilde kızarmaktır. Bifteği ılınan torbanın içinden çıkarın. Kağıt havluyla kurutun ve ince bir tabaka sıvı yağ ile yağlayın yüksek ısıda ısınmış tavanın içine koyun. Yaklaşık bir dakika boyunca her iki tarafını da pişirin.
Koku değişikliğini yaratan unsurlar ette üreyen Escherichia coli, Campylobacter gibi bakterilerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; satın aldığınız etin eğer rengi ve dokusu normal görünüyorsa, lakin kokusu rahatsız ediciyse kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Bunun sebebi bozulmanın koku ile başlamasıdır.
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin.
Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur. Bozulmuş etin rengi ise genellikle mor, yeşil veya siyaha dönük olur veya ette bölgesel renk değişimleri görülmeye başlar.
Mikrodalgada veya soğuk suda çözdürülmüş etler +4 derecenin üzerinde tutulduğu için tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz. Pişme süresi %50 civarında artmalıdır.
Gıdaların dondurularak saklanmasının tazeliği koruyacak en iyi yöntemlerden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, çözdürülmüş gıdaların kesinlikle tekrar dondurulmaması konusunda uyardı.
Hayatlarımızı kolaylaştıran, pratikleştiren, zamandan tasarruf ettirirken besin değerini de koruyan dondurulmuş gıda çözdürülmesi zaman zaman dikkat isteyen durumlardan bir tanesidir. Dondurulmuş gıdaların çözündürülmesi esnasında genel olarak, dondurucu sıcaklığı -180C'den 00C' ye getirilmesi gerekmektedir.
Fakat bu etler sıkı denetim altında olan soğuk hava depolarında değil, depolamayı kendileri yapan kurumlarda saklanır. Askeriyelerde 40 yıllık et olmasının sebebi bu konuda denetleme olmamasıdır. Bu durumun önüne geçmek için Türk Gıda Kodeksi sık sık denetim yapmaya başladı.”
Kuşbaşı et ve biftek buzdolabında 3-4 gün saklanabilirken derin dondurucuda 6-12 ay taze kalabilir. Kıyma, köfte ve sakatat buzdolabında 1-2 gün saklanabilirken derin dondurucuda 3-4 ay taze kalabilir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri