Türkiye'de her yıl 1 Aralık'tan 1 Nisana kadar kışlık lastik takma zorunluluğu bulunmaktadır. Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara zorunlu olan kış lastiği uygulaması, hususi araçlar için zorunlu değildir.
KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HANGİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU? Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.
Kış lastiği kullanımı kamyon, otobüs, çekici ya da tanker türü araçlar için zorunludur ve bu araçların tahrikli dingilleri üzerinde kullanılması gerekir. Bu araçların yanı sıra kamyonet, minibüs ya da otomobil gibi araçların tüm lastiklerinin üzerinde kış lastiği kullanılması gerekir.
Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici, ticari araçların tamamı kış lastiği uygulamasına tâbi tutulmaktadır.
Zorunlu kış lastiği uygulaması her yıl aynı tarihlerde yapılıyor. 1 Aralık'ta başlayan kış lastiği uygulaması 1 Nisan'da sona eriyor. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için geçerli olan uygulama bu ayın sonunda son bulacak.
İlgili 22 soru bulundu
Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını zorunlu kılan kış lastiği uygulaması başladı. Kurala uymayan araçların sürücülerine 1152 lira ceza kesilecek. Bugün başlayan uygulama 4 ay sürecek, 1 Nisan 2023'te sona erecek.
Yeni yıl ile birlikte kış lastiği takmama cezası da güncellenerek 2.568 TL'ye çıktı.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Tüm araçlara mal ve can kaybını önlemek için kış lastiği önerilse de hususi araçlar için herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Fakat valilikler hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir.
Kamyonet olarak tescil edilmiş ancak özel olarak kullanılan “Doblo” türü araçlarda Kış Lastiği zorunlu değildir. Hava sıcaklığın +7 °C nin altına düştüğü durumlarda vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından diğer araçlar için zorunlu olmamakla beraber Kış Lastiği kullanımı tavsiye edilir.
Kurala uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor. Bir sonraki zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2023'te başlayacak. Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibariyle sona erdi.
Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2023'e kadar devam edecek.
Kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2022 tarihinde başlayacak. Uyhulama, 1 Nisan 2023 tarihinde sona erecek. Kış lastiği uygulaması, yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunludur.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir. İyi bir fren performansı ve kararlılık için 4 tekerlekte de Kış Lastiği şarttır.
Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başladı. 1 Nisan 2022'de sona erecek kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sürücülerine ise 846 lira tutarında ceza kesilecek.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
Pek çok kişi, kış lastiklerine "kar lastiği" der ama "kar" lastiklerinin sadece kar yağarken kullanılan lastikler olmadığını belirtmek gerekir. Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Kış lastiğinin 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunludur. Fakat zorunlu kış lastiği uygulaması sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için geçerlidir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri