töreler hakanın isteği kurultayın kararı ile değişebilir. mahkeme başkanına yargan (yargucı) denir.
KPSS / TARİH'in Gönderisi
LALA: Osmanlı. ATABEY: Selçuklu. ATAMAN: İslamiyetten önceki devletler.
Türk devletleri hükümdarları adalete büyük önem vermiş- lerdir. Kutadgu Bilig gibi eserlerde adaletin devletten önce geldiğini görmekteyiz. Adaleti gerçek- leştirmek için adliye müesseseleri geliştirilmiş ve buralara yargan denilen yargıçlar görevlendi- rilmiştir.
Tudun: Devletin vergiye bağladığı diğer devletlerden vergilerin tahsili ve denetimi işi “Tudun” adı verilen memurlar tarafından yapılmıştır.
İslamiyet öncesi Türk devletlerinde askerlik ayrı bir meslek sayılmaz Kadın Erkek herkes savaş zamanı asker sayılırdı. Bu anlayışa Ordu- Millet denir. Düzenli orduyu, Onlu sistemi ve Islıklı oku ilk kez kullanan Metehan'dır. Komutanlara Tarkan, Noyan ve Subaşı denilirdi.
İlgili 42 soru bulundu
Askerler ve memurlardan rahatsızlıkları veya yaşlılıkları sebebiyle çalışamayacak durumda olanlara tarhanlık (tarhâniyyât) verilir, bunlar görevde iken aldıkları maaşın yarısını alırlardı. Bu maaş onun evlâdına ve torunlarına da intikal ederdi.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Türkler devlete 'il' (kelime anlamı: barış) derlerdi. Savaşçı diye tanımlanan bir topluluğun devleti barış anlamına gelen bir kelimeyle karşılaması tezat gibi görünse de 'adalet' üzere yaşamayı prensip edindiklerinden, sosyal huzur devletin bekası için en önemli şarttı.
eski dilde mühürdar. ilk türk devletlerinde dış ilişkiler ile ilgilenen kişi.
Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir.
Yargıçlar, mahkemelerde görev yaparlar ve duruşmalarda hakimlik yaparak yargılama sürecinin doğru bir şekilde ilerlemesini sağlarlar. Mahkemelerdeki duruşmaların düzenlenmesinden, delil ve kanıtların değerlendirilmesine kadar birçok işlemi yürütmekle sorumludurlar.
Dâvâlara bakmak, yargı yetkisini kullanarak yasaya uygun hüküm vermekle görevli kimse, hâkim.
Hacettepe üniv.eğitim fak. Ankara üniv. Program gel. master.
İlk olarak ortaya çıkan sınav ;1999 ve 2000 yıllarında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) olarak, Daha sonra da 2001'de Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı (KMS) oldu. 2002'den sonra da Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla anılmaktadır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da kısaca KPSS, 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur.
Devletin başında bulunan hükümdar, Tanrı‟dan kut aldığı için “Chanyu” unvanıyla adlandırılmıştır.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
[5] Oğuzlardaki Tirnek/Dernek kelimesi, Kutadgu Bilig'de “Tirnek” şeklinde ve topluluk manasındadır. İslâmiyet'ten önceki Türk devletlerinde, Asya Hunlarında “Daimi Meclisler”, Avrupa Hunlarında “Seçkinler Meclisi”, Göktürkler ve Uygurlarda “Devlet Meclisi” olarak görebildiğimiz Türk toyları vardır.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Son yarım yüzyıl içinde yapılan antropolojik incelemeler Türkler'in beyaz ırktan olduğunu göstermiştir. Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.
İskitler, ya da daha çok bilinen diğer adıyla sakalar ilk Türk Topluluğu kabul edilmektedir. Tarihçilere göre İskitler, Türkleri oluşturan "Turanaid" yani ön Türkler kavminin mensubudur.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
Örgin, Orta Asya Türklerine dair bir kavramdır. Taht ya da otağ demektir. Hükümdar çadırı olarak bilinene otağ, başka bir deyişle Örgin olarak bilinmektedir. Hükümdarlığı simgeleyen örgin sözcüğü taht anlamı taşımaktadır.
İslâmiyet öncesi Türk toplumunda ilk sosyal birlik olan ve “oguş” (veya uguş) sözü ile ifade edilen aile, sosyal bünyenin çekirdeği durumunda idi. Bu sebeple, aile sistemini esasları siyasî, sosyal hemen bütün Türk kuruluşlarına ve fertlerin davranışlarına yansımıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri