Normal doğum çok acı verir mi? Doğum ağrısı kendine has özellikleri olan ve genellikle şiddetli olan bir ağrıdır. Annenin daha önce tecrübe etmediği bu uzun süreli ağrılı süreç annenin yorgun düşmesine de neden olabilmektedir.
Doğum sancısı rahmin bir yumruk gibi kasılması ve daha sonra gevşemesiyle gerçekleşir. Düzenli kasılmalar sancı belirtileri arasında yer alır. Regl sancısından farklıdır. Doğumun erken evresinde sancılar 15-20 dakikada bir kısa süreyle gelebilir.
Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine , fizyolojik stres oluşturmasına ve annenin yorgun düşmesine neden olur.
Mit “insan vücudu en fazla 45 del acıya dayanabilir” demektedir. Ancak kadınlar doğum yaparken 57 del e kadar acı çekebilmektedirler.
Normal doğumun kolay ya da zor olması tamamen anneye ve bebeğe bağlıdır. Bebeğin başı ters duruyorsa bu doğum şekli çok daha zor ve acılı olabilir. Buna kısaca ''ters doğum'' adı verilir. Bununla birlikte doğumun çok daha kolay geçmesi için anne sağlığına dikkat etmeli ve günlük olarak yürüyüş yapmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Doğum sancısı genelde karında ya da rahimde görülen tüm sancılardan daha farklıdır. Sırtın alt bölgesinde başlar, sonrasında düzenli aralıklarla sıklaşır, süresi uzar ve şiddetlenir. Bazı anne adayları doğum sancısını çok şiddetli regl ağrısı ama sürekli olan bir ağrı olarak da tanımlayabilir.
---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer. ---Bu fazda saatlik rahim ağzı açılması , ilk doğumunu yapanlar için saatte en az 1 cm , sonraki doğumlarda saatte en az 1,5 cm olmalıdır.
Yenidoğanda uzun kemik kırıkları genellikle vajinal doğumda makat prezentasyon için yapılan manevralar sırasında ortaya çıkmaktadır. İntrauterin anormal yerleşim, çoğul gebelikler, acil sezaryen doğum ve erken doğumlar uzun kemik kırıkları için risk faktörü olarak kabul edilmektedir (6).
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Teorik olarak doğum sancısı sonunda ortaya olumlu bir sonuç çıktığı için ağrıya dair hafızanın zamanla azalması gerekir. Fakat böyle olmuyor.
Normal doğum belirtileri; nişan denilen kanlı akıntı, düzenli kasılmalar, suyun gelmesi, sırt ağrısı, hafifleme hissi, enerjik ve mutlu hissetme, sık sık idrara çıkma ihtiyacı olarak sıralanabilir.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Koçun, uyuşturma yönteminin normal doğumda en fazla tercih edilen ve en etkili yöntemi olduğunu belirterek, "Bu yöntemin amacı anne adayının doğuma aktif olarak katılımını sağlamaktır. Anne adayının sadece baskıyı ve dokunmayı hissetmesini sağlar, fakat acıyı duymasını engeller.
Prenses doğum olarak da bilinen Epidural doğum hem normal doğum hem de sezaryen ameliyatlarında kullanılabiliyor. Doğum anına şahitlik edilmesine de olanak da sağlayan epidural doğum sayesinde anne adayları ağrı, sancı ve kasılma olmadan bebeklerini kucaklarına alabiliyor.
Epidural doğumda doğum öncesinde anne adayının bel kısmından özel bir iğne ile girilerek omuriliğe takılan bir kateterden anestezik madde verilir. Bu uygulamanın amacı belden aşağısının uyuşturularak ağrının hissedilmesinin engellenmesidir. Diğer adları ağrısız doğum ve epidural analjezidir.
Doğumdaki ağrının temel kaynağı, rahim kaslarının itmesi sonucu bebeğin başının rahim ağzında ve çevre dokularda bir baskı yaratmasıdır. Ancak farklı kültürler, inanışlar ve annenin korkularına bağlı olarak bu his artabilir veya azalabilir.
Doğum zamanı gelmiş olan gebelerde, sancılar Yeşilçam filmlerindeki gibi birdenbire başlamaz. İlk başlarda uzun aralıklarla gelirken, giderek sıklaşmaya başlar. Sancılar geldiğinde genelde 1 dakika kadar sürer, karın sertleşir ve kasılmalar gebenin yüzünü ekşitecek kadar ağrılı olmaya başlar.
Sancının en fazla olduğu zaman ağızdan daha hafif ve yüzeysel soluyun. dDkkatinizi sancıya değil, soluk alıp vermeye verin. Rahim ağzı tam olarak açıldığında (10 CM ) doğum başlıyor demektir. Kasılmalar ve kendi ıkınmalarınızla bebeğinize kavuşacağınız an gelmiştir. Bu dönem genelde bir saat sürer.
İddia. İnsan vücudu en fazla 45 del (acı birimi) acıya dayanabilir. Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler. Bu, aynı anda 20 kemiğin kırılmasına eşdeğerdir.
Açıklamada anne ölümlerinin nedenleri ise şöyle sıralandı: "Kanama, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, damar içi pıhtı oluşumu ve bu pıhtının hayati organ damarlarını tıkaması, enfeksiyonlar ve sağlıksız koşullarda yaptırılan düşükler ilk sırada gelir.
Daha doğumun başlamadan yorulmaya başlayan gebe süre uzadıkça panik ve stres yaşar. Kanlanması azalan her organda olduğu gibi rahimde de ağrı başlar dolayısıyla her kasılma ağrıya yani sancıya dönüşür. Stres-korku-ağrı üçgeninden kurtulamayan gebe vücutta istemli kontrol edebildiği tüm kasları kasar.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Normal doğum yapmış olan anne, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kendine gelebilir ve doğumdan uzun bir vakit geçmesine gerek kalmadan bebeğini emzirmeye başlayabilir. Normal doğumdan sonra annenin yaklaşık 1 gün boyunca hastanede istirahat etmesi ve gözlemlenmesi gerekir.
Doğum Hangi Pozisyonlarda Yapılır? Ikınma ayakta veya çömelir pozisyonda veya yatağa, doğum masasına sırt üstü yatar pozisyonda yapılabilir. Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri