Nedeni makarnanın (gerçek makarnanın) sert durum buğdayından yapılması. Durum buğdayının unu normal una göre daha yoğun, diğer unlardan daha fazla/yoğun protein içeriyor. “Tam durum buğdayı”ndan yapılan “gerçek” makarnaların posa/lif yapılanması da çok güçlü.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
TAM BUĞDAY MAKARNASININ SAĞLIĞA FAYDALARI
Lif içerikleri ile kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bu etkisi ile aynı zamanda kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcıdır. Sindirim süresi uzun olduğundan ötürü tokluk hissi sağlar. Bu nedenle zayıflama diyeti yapanlar için sağlıklıdır.
Tam tahıllı ya da tam buğdaydan yapılan makarnayı, yemeklerle 'ölçülü' tüketmek kilo oranını artmaz. Tam tahıldan yapılmış makarnaların, beyaz makarnaya göre kalori değeri azdır. Makarna kalori ve yağ oranı düşük domates sosuyla, A ve C vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır.
"Altın kural makarnayı al dente kıvamında pişirmek, ne çok çiğ ne de çok pişmiş olmalı. Her 100 gram makarna için tencereye 1 litre su koyun ve tencereyi yüksek ateşe alın. Her bir litre su için 10 gram/2 çay kaşığı tuz koyun. Su kaynadığında makarnayı ekleyin.
İlgili 33 soru bulundu
Nedeni makarnanın (gerçek makarnanın) sert durum buğdayından yapılması. Durum buğdayının unu normal una göre daha yoğun, diğer unlardan daha fazla/yoğun protein içeriyor. “Tam durum buğdayı”ndan yapılan “gerçek” makarnaların posa/lif yapılanması da çok güçlü.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Makarna diyeti uygularken tercihiniz kepekli makarna ya da tam buğday unlu makarnadan yana olması tavsiye edilmektedir. Bu çeşitler diğer bilinen makarnalara göre çok daha uzun süre tok tutmaktadır. Yüksek lif içerdikleri için içerisindeki kompleks karbonhidratlar kana daha yavaş karışır.
Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız öğünlerinizin yanında 6-8 yemek kaşığı kadar tam buğday makarna tüketebilirsiniz. Diyette iseniz kadınlarda 2-3 yemek kaşığı, erkeklerde 4-5 yemek kaşığı tercih edilebilir. Elbette bunu sık ve düzenli hale getirmemek oldukça önemli.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
En sağlıklı ekmek türleri arasında yer alan tam buğday ekmeği demir, çinko ve kalsiyum açısından son derece zengindir. Tam bir buğday ekmeğinin kalorisi 636 kaloridir. İnce bir dilimde ise 50- 60 kalori bulunur. Lif oranı bakımından beyaz ekmeğe göre çok daha yüksek bir orana sahiptir.
Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Filiz Gıda'daki Doğuş Holding'e ait yüzde 45'lik pay da 5 Mart itibariyle Barilla'ya satıldı. TÜRKİYE'NİN perakende zincirine sahip holdingleri makarnaya girerken Tansaş'ın sahibi Doğuş Holding makarna pazarının lideri Filiz Gıda'nın tamamını İtalyanlara sattı.
İstediğiniz tam buğday unlu 1 su bardağı makarnayı pişirin. Az miktarda makarna suyu ayırın. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 3-4 diş ince dilimlenmiş sarımsak, 2 avuç dolusu çeri domates, ½ su bardağı doğranmış fesleğen, hafif tuz ve çekilmiş karabiberi 2 dk iyice pişirin.
Peki, makarna kilo yapar mı ve kaç kalori? Diyetisyen cevaplıyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, makarnanın kilo yapmayıp, aksine zayıflamaya yardımcı olduğunu bildirip, sözlerine şöyle devam ediyor: (Makarna, lezzetli ve ekonomik olmasının yanı sıra, besleyici, doyurucu öğünler için mükemmel bir tercihtir.
Süt, yoğurt, peynir, kefir, ayran tüketebileceğiniz süt ürünleri arasında. 21 günlük programa bulgur, firik, esmer pirinç, tam buğday makarna, kinoa, karabuğday gibi tam tane tahılları da ekleyebilirsiniz.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Tam Buğday Makarnanın 100 gramında 376 kcal kalori, ayrıca 1 Su Bardağı yani 90 gram Tam Buğday Makarnada 338 kalori bulunmaktadır.
Makarna, çok besleyici ve uzun süre tok tutan bir besin türüdür. Bu nedenle de doğru bir pişirme yöntemi ile yapılan ölçülü porsiyonlarda makarna tüketerek diyet yapmaya devam edebilirsiniz.
Makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır: YANLIŞ. İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden çok zengin bir gıda. Makarnadaki yağ ve sodyum oranı çok düşük. Bu içeriği sayesinde enerji verir, kötü kolesterol seviyenizi düşürür. Diyet yapanlar şunu asla unutmasın: Makarnanın kendisi diyetinize sadık bir dosttur.
Metabolizmada hemen enerjiye dönüşüyor ve vücuda enerji sağlıyor. Makarna sanılanın aksine kilo aldırmıyor. Hatta kepekli ya da tam buğday unundan yapılan makarnalar diyet listelerinde yer alabiliyor. Protein ve aminoasit açısından zengin olduğu için kemik yapısının güçlenmesine yardımcı oluyor.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri