Bilindiği üzere normal reçete ile verilebilen kontrole tabi ilaçlara ait reçetelerin reçete kayıt defterine işlenmesi ve reçetelerin eczanede alıkonulması zorunludur.
T.C. Sağlık Bakanlığı - İlaç sadece reçeteyle, eczaneden alınır.
OTC ilaçlar doktorlar gibi sağlık profesyonellerinin denetimi olmaksızın güvenlikli ve kullanıma uygun görülen ilaçlardır ve müşteriler tarafından reçetesiz olarak satın alınabilirler.
Normal reçete:
Doktorlar tarafından hastalara reçete edilen ilaçların çok büyük bir çoğunluğu beyaz reçete içerisinde yer almaktadır. Kontrole tabi olmayan ilaçlar beyaz reçete ile verilmektedir. Beyaz reçeteler tüm Hekimler tarafından reçete edilebilmektedir.
REÇETESİZ İLAÇ SATIŞI HAKKINDA
Maddesi; “reçete mukabilinde verilmesi meşrut olan ilaçların reçetesiz verilmesi ve müessir maddelerin eczanelerde toptan satılması yasaktır.” hükmü olduğundan reçetesiz ilaç satışı yasaktır.
İlgili 45 soru bulundu
"Ülkemizde 26/5/1928 tarihli bin 262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile reçetesiz ilaç satışı yasaktır.
OTC (Tezgah üstü) ilaç, bir sağlık profesyonelinin talimatı dışında, eczaneden rahatça elde edebildiği ilaçların genel adıdır. Bu sebepten dolayı, reçetesiz ilaç olarak da bilinen OTC ilaçlar, talimatlara uyulup dikkatle kullanıldığında güvenli ve etkilidir.
MADDESİ GEREĞİ; AİLE HEKİMLERİ, AİLE HEKİMİ UZMANININ YAZABİLECEĞİ TÜM İLAÇLARI REÇETE EDEBİLİRLER. Meslektaşlarımız tarafından Odamıza ulaşan sorulardan Aile Hekimlerinin Uzman Hekimlerce reçetelendirilmesi gereken ilaçları yazıp yazamayacağı yönünde tereddütlerin oluştuğu görülmektedir.
Suistimal edilen ya da kötüye kullanım ile suistimal edilebilme potansiyeli olan madde ve müstahzarlar “Normal Reçete İle Verilmesi Gereken İzlemeye Tabi İlaçlar” olarak belirlenmiştir.
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
SÜRELİ SAĞLIK RAPORLARI 30 Haziran 2023'e kadar geçerli sayılmaya devam edecek. Bilindiği gibi bu uygulama, salgınla mücadele kapsamında başlatılmıştı. Belirtilen tarihe kadar, raporlu ilaçlar eczanelerden aynı şekilde temin edilebilecek.
Ülkemizde ilaç almanın tek yasal ve güvenli yolu ilaçlarınızı eczanelerden almaktır. Sadece reçete karşılığında verilebilen ilaçlarınızı, önce hekiminize danışarak mutlaka eczanelerden alınız.
Doktorun yazdığı reçeteyi 4 gün içerisinde kullanmanız gerekecektir. Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Belirtildiği üzere raporlu ilaçlardan katkı payı alınmamaktadır. Eczaneye raporlu ilacını almaya giden bir kişi, Sosyal Güvenlik Kurumunun belirttiği gibi hiçbir para ödemesi gerekmemektedir. Sağlık raporu ile bir hastalık belgelendiği takdirde ilaca para ödenmesi gerekmemektedir.
Ülkemizde yasal mevzuat açısından serbest eczanelere ilaçlar geri döndürülemez ayrıca kullanılmayan reçeteli ilaçlar, başka hastalara da verilemez.
Doktorum. Evet reçete yazılabilir.
Söz konusu ilaçların Normal Reçete ile verilmesi, reçetesiz satışının yapılmaması ve kayıtların ilgili mevzuat doğrultusunda yapılması gerektiği bildirilmektedir.
Sağlık Bakanlığı'nın 1 Temmuz itibariyle ülke genelinde uygulamaya sokacağı e-reçete ile hastanın kullandığı tüm ilaçlar doktorlar tarafından görülebilecek. Hastanın daha önceden kullandığı ilaçlar hakkında bilgi sahibi olan doktor, yanlış ilaç yazma riskinden kurtulacak.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenecek. Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki doktorlara ilaç yazdırılması halinde verilen ücret, aile hekimleri için de geçerli olacak.
SGK tarafından ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin; kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10'u, diğer kişiler için yüzde 20'si oranında katılım payı alınır.
Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir. Ancak bunun dışında yasal olmayarak eczaneler tarafından talep edilen fark ücreti ile ilgili başvuru olması halinde eczanelere işlem yapılacaktır” denilmektedir.
Reçeteli veya Reçetesiz Olarak Kullanılabilir mi? Reçetesiz antidepresan alınamaz. Bu ilaç sınıfı sadece reçete ile temin edilebilir.
Genelge kapsamında soğuk algınlığı, öksürük kesici ve gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılan Ephedrine ve Pseuephedrine içeren (kombine olanlar dahil) ilaçlar reçetesiz satılamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri