Eğer anestezist OUA tanısını koyan ilk hekimse cerrahi ertelenmeli hasta, uyku laboratuarı çalışmaları için yönlendirilmelidir. Bu tip hastalarda ameliyat acil değilse ertelenmeli ameliyat sırasında uygun olursa rejionel (bölgesel) anestezi tercih edilmelidir.
Uyku apnesi olan hastalarda üst solunum yollarının genişlemesini sağlayan birçok cerrahi seçenek vardır. Nazal operasyonlar en sık yapılan operasyonlardır. Nazal ameliyatlar, horlama ve hafif uyku apnesi olan hastalarda etkilidir. Bu, orta ve şiddetli uyku apnesi olan hastalarda şikayetlerin azalmasına neden olur.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Genel anestezi uygulamaları sırasında hastanın soluk alıp vermesini sağlayan kaslar dahil olmak üzere tüm kaslar felç halindedir. İşlem sırasında hastanın soluk alıp vermesi solunum cihazı ile gerçekleşir. Anestezi uygulamasını yapan kişi, işlem sırasında hastanın yaşamsal bulgularını düzenli bir şekilde takip eder.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle solunum yolu problemleri olan hastalarda, ileri evredeki kalp ve akciğer hastalıklarında genel anestezi bazı riskler getirebilir. Böyle vakalarda cerrahinin yeri ve yapısıyla ilişkilendirerek genel anestezi yerine sinir blokları kullanılabilir.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir. Bu uyku apnesi cihazı, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur.
Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Tedavi edilmeyen horlama ve uyku apnesinde uzun süreli oksijensizliğe bağlı olarak akciğerler ve kalp zarar görebilir. Yüksek tansiyon, düzensiz kalp ritmi, kalp büyümesi ve yetmezliği gibi hayati tehlike içeren hastalıkları tetikleyebilir.
Anestezi çok güvenli olsa da operasyon esnasında ve sonrasında yan etkilere neden olabilir. Anestezinin çoğu yan etkisi hafif ve geçicidir, ancak önceden bilinmesi ve gerekiyorsa hazırlık yapılmasının gerekebileceği daha ciddi yan etkiler de olabilmektedir.
Genel anestezi sürecinde kullanılan anestezi ilaçları, diyafram dahil olmak üzere vücudun kaslarını felç ederek ventilatör olmadan nefes almayı imkansız hale getirdiği için entübasyon uygulamasına başvurulması zorunludur. Yaygın olarak ameliyatın hemen ardından endotrakeal tüp çıkarılır, yani birey ekstübe edilir.
Uyku apnesi hastalığının tedavisinde başarı ile uygulanan ve hastalığı tedavi edebilen çok çeşitli ameliyat yöntemleri bulunmakta ve her hastada saptanan problemin yerine ve içeriğine göre farklı cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.
Horlamaya engel olan yatış pozisyonu, uyku apnesi problemini azaltmaya da yardımcı olabilir. Yüzüstü veya sırt üstü yatmak akciğerlere hava akışının az olmasına neden olur ve horlamaya yol açar. Sırta yastık koyarak uyumak ve yan yatmak ise horlamayı azaltarak uyku apnesinin oluşma sıklığının azalmasını sağlayabilir.
Obstrüktif uyku apne sendromu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın hafif şiddette olması ve hastada eşlik eden diğer ek risk faktörlerinin olmaması durumunda damak-dil kökü ile ilgili cerrahi girişimler ve/veya kilo kontrolü gibi tedavi yöntemler yardımcı olabilir.
Diyete uyulmalı: Uyku apnesi sorunu ile uğraşan kişiler diyetlerine uymalıdır. Alkol, kafein, baharatlı ve yağlı gıdalardan uzak durmalıdır. Sağlıklı kilo verme: Uyku apnesi problemi yaşayan kişiler genellikle kilosu fazla olan bireyler olduğu için sağlıklı bir şekilde kilo vermek etkiyi azaltabilir.
Horlama şikayeti nedeniyle yapılan uyku testinde 1 saat içinde 132 kez solunumunun durduğu belirlenen İlhan Paşaoğlu'na ileri aşamada tıkayıcı uyku apnesi teşhisi kondu. Robotik cerrahi ile Paşaoğlu'nun hastalıktan kurtulduğunu belirten Prof.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır.
tedavi edilmezse ani ölüm, kalp krizi, kalp yetmezliği, inme, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık, kontrol edilemeyen kilo alımı ile karşılaşmak mümkündür. Ek olarak, uyku apnesi, gün içindeki konsantrasyon eksikliğinden dolayı trafik kazalarına ve iş kazalarına neden olabilir.
Bu sayede üst solunum yolu devre dışı bırakılarak, nefesin bu tüp aracılığı ile alınması sağlanır. Aslında sık uygulanan ve iyi bir operatör tarafından gerçekleştirildiğinde genel ameliyat riskleri dışında herhangi bir riski bulunmayan bu yöntemde; ameliyat sonrası yaşam, ameliyat öncesine göre bir miktar zorlaşabilir.
Kilo verme sürecini devam ettirmek uyku apnesinin tekrar oluşmasını engellemek için önemlidir. Önerilen diyete olan bağlılığınız sayesinde kilo vermeye devam ederken uyku apnesinden de arınırsınız.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Ameliyat, anestezi altında yapıldığı için korkulan bir şey olmaktan çıkıyor. Anestezi ağrıyı ve bilinci ortadan kaldırarak hastaya konfor sağladığı gibi, hastanın hareketini engelleyip kas gevşemesi yaparak cerraha da çalışma kolaylığı ve rahat bir cerrahi alan sunuyor.
Anestezi esnasında alınan ilaçlar ve diğer tüm etkenler anne sütünü direkt olarak değiştirir. Bu nedenle bebeğin bu süreçte emzirilmemesi gerekir. Biriktirilen süt bu süreçte biberon aracılığı ile bebeğe verilebilir. Ameliyattan 8 saat sonra kadınlar emzirmeye devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri