Laktoz aslında sütte doğal olarak bulunan şekerdir. Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir. Laktozun parçalanması ile açığa çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza göre daha fazladır.
Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir.
Laktozsuz sütün, normal sütten besin değeri olarak hiçbir farkı yoktur. Protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynıdır. Laktozsuz sütün üretim sürecinde, sütün besin değerleri olduğu gibi korunur. Laktozsuz süt ürünlerini tereddütsüz tüketebiliriz.
Süt ve fermentasyon işlemi görmemiş süt ürünleri doğal laktoz kaynaklarıdır ve bunları tüketmemelisiniz. Fermantasyon işlemi görmüş süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Çünkü bu gıdalarda bulunan laktik asit bakterileri laktozu sindirilmiş hale getirmiştir.
Kaynağı Glikoz ve galaktozdan meydana gelmiş bir disakkarit olan laktozun, inek sütündeki oranı ortalama % 4,6, anne sütünde % 7,1'dir.
İlgili 26 soru bulundu
Süte doğal laktaz enzimi eklenir ve paketleme sırasında laktoz parçalanır. Sütün içinde parçalanan laktoz, daha kolay sindirilen glikoz ve galaktoza dönüşür. Böylece sütün oluşturduğu tüm sindirim problemleri ortadan kalkar.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Laktozsuz süt, Dünya genelinde ve özellikle Akdeniz ülkelerinde nüfusunun yaklaşık %70'inde görülen "laktoz duyarlılığı"ndan dolayı, süt içemeyen veya içmekten hoşlanmayanlar için üretilmiş, süt çeşididir.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalarda; 12 g laktozun (yaklaşık 1 su bardağı süt) sindiriminde herhangi bir sorun yaşanmadığı belirlen- miş, diğer besinler ile birlikte tüketildiğinde (sütü tek başına tüketmek yerine ana ya da ara öğünler ile birlikte tüketmek) 15-18 g arası laktozun da iyi tolere edilebildiği belirtilmiştir.
Laktozsuz sütün normal süte göre farkları nelerdir? Laktozsuz sütün normal sütlerden tek farkı, içerdiği laktozun dışarıdan eklenen doğal laktaz enzimi sayesinde parçalanmış olmasıdır. Bu sayede daha kolay sindirilebilir. Laktaz enziminin eklenmesi sonucunda laktoz, glikoz ve galaktoza ayrılır.
“Sütümüzde Laktoz vardır. Ancak keçi sütündeki laktoz oranı, inek sütüne göre hem daha az hem de farklı yapıda olduğundan laktoz alerjisi olan kişiler (alerjilerinin hassasiyetine göre) bizim sütümüzü tüketebilirler.”
Laktozsuz süt tüketiminin vücuda bir zararı yoktur. İçerisinde şeker ilavesi veya katkı maddesi bulunmamaktadır. Laktoz intoleransı olan bireylerin tüketimi için oldukça uygundur. Aynı zamanda normal süt tükettiğinde sindirim sorunu yaşayan bireyler de laktozsuz süt tercih edebilirler.
LAKTOZ İNTOLERANSI SÜT ALERJİSİ DEĞİLDİR
Ama laktoz bütün hayvan sütlerinin içinde kendiliğinden var olan şeker olduğu için laktoz intoleransı olan bireyler hiçbir hayvan sütünü tüketemezler.
Laktoz intoleransı belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak genellikle gaz , ishal , şişkinlik, karın ağrıları ve / veya mide bulantısını içerir. Laktoz intoleransının tedavisi yoktur, ancak semptomlar diyet değişiklikleri ile yönetilebilir.
“...Bağırsak hasarı onarılabildiği takdirde ikincil laktoz intoleransı geçici bir durumdur.
Laktoz İntoleransı Kaç Yaşında Başlar? Hastalık, bağırsaklarda sindirme görevinde bulunan laktaz isimli enzimin eksik olması sebebiyle meydana gelir. Her yaşta görülebilir, yaygın olarak 20-40 yaşları arasında gelişim gösterir. 5 yaş altında olan çocuklarda ise çok ender ortaya çıkar.
Bunun dışında laktoz kalın bağırsaktaki sindirimi zorlaştırarak iç organlara gereğinden fazla yük yükleyerek zararlı etkisini vücutta gösterir. Son olarak ise laktozun sürekli kullanımı kişilerde dengesiz ve düzensiz bir beslenmeye yol açarak alınması gereken mineralleri ve vitaminleri de zararlı yönde etkileyebilir.
Yapılan pek çok araştırmaya göre laktozsuz sütün zararlı olmadığı belirtilmektedir. Laktozsuz süt içerisinde şeker ilavesi veya başka bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Bu nedenle herhangi bir zararı da bulunmamaktadır. Özellikle Laktoz İntoleransı bulunan kişilerin de gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir besindir.
Laktoz, yalnız sütte bulunan ve süte tadını veren süt şekeridir. Laktoz, sütün içindeki temel karbonhidrattır ve meme dokusunda üretilen doğal bir şekerdir. Tam yağlı inek sütünün toplam kuru maddesi % 12'dir ve toplam kuru maddenin %4,7'sini laktoz oluşturur.
Dr. Y. Birol Saygı, “Risk oluşturan hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı güvenirlik için ve besin içerikleri korunumu açısından kesinlikle sokak sütü değil, ambalajlı süt tüketmelisiniz.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri