Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Balık Hangi Unla Yapılır? Balık kızartılırken, genellikle mısır unu veya buğday unu kullanılır. Mısır unu, balığa çıtır bir dış kabuk sağlar, buğday unu ise daha yumuşak bir doku sunar. Un, balığın dışını kaplar ve içindeki suyun buharlaşmasını yavaşlatır, böylece balığın içi nemli kalırken dışı çıtır olur.
Balıkları tavaya dizmeden önce tavanın zeminini bir miktar yağ ile silmeniz, yağlamanız daha iyi sonuçlar verecektir. Hamsi ya da sardalya gibi ufak balıkları dilerseniz una batırıp tavaya dizebilirsiniz. Mısır unu ya da beyaz un kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 1 kg. istavrit, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı mısır unu, Kızartmak için: 1/2 su bardağı ayçiçek yağı. Pişirme önerisi: Ayrıca elinizdeki balığı, miktarına göre porsiyonlara bölerek, tek kişilik pişirme tavalarında hazırlayıp servis edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Mısır unu neredeyse beyaz buğday unu kadar tariflerde kullanılması tercih edilen bir un çeşidi. Özellikle Karadeniz'de yapılan mısır ekmekleri ile nam salmış olsa da sarı rengi ve tadıyla birçok mısır unlu tarif ve yemekte esas malzeme olmayı becerir.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
Öncelikle güzelce suyla yıkayalım. Daha sonra tuzlayıp galeta ununa batıralım ve kızgın yağımızda kızartalım. Kızarmış balıklar kağıt havluya koyalım ki yağını alsın. Sonra servis edeceğimiz tabağa alalım.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Çıtır Balık Nasıl Yapılır ? Filetoların her iki tarafını taze çekilmiş tuz ve karabiberle tatlandırın. Filetoları kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayın. Bizim Mutfak Çıtır Pane Harcı'na bulanmış balık etlerini kızgın yağda kızartın.
Balıkları iyice yıkayıp, bolca tuzlayıp mısır ununa bulayın.
Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
Fırında hamsi yaparken sadece galeta unu, mısır unu ya da normal un da kullanabilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyetle yiyelim.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Galeta unu yapmak için bayat ekmekleri küp küp doğrayıp fırında 180 derecede kurutuyoruz. Başından ayrılmayın 10 dakikada kuruyolar yanmasınlar çok fazla kızartmadan fırından çıkarın. (biz evde hep tam buğday unu ekmeği tükettiğimiz için benim ekmeklerim zaten biraz esmerdi. )
Palamutu temzileyip bir parmak eninde dilimliyoruz. ardından yumurtaya bandırıp galeta ununa buluyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.
Palamutlar temizlenip yıkanır. İrmik ,galeta ,mısır unu ve tuz bir tabakta karıştırılır . Balıklar una bulanır ve kızgın yağda alttı üstlü kızartılır.
İhtiyacınız olan tek şey biraz mısır unu, beyaz un ve kızartmak için sıvı yağ!
Aralıklı dizerseniz hamsiler pişerken çeker ve arada açıklıklar kalır pasta gibi pişmez. Hamsi unlanarak kızartılır. Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur.
Temizlenen balıkları arkalı önlü una bulayın. Ben palamut kullandım. İkiye bölüp öyle una buladım. Una buladığınız balıkları tuzluk yardımı öyle tuzlayıp yağda arkalı önlü kızartın.
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz. Üzerine sıcakken yarım limonun suyunu gezdiriyoruz servise hazır.
Sardalya nasıl kızartılır diye merak ediyorsanız basit bir yöntem vardır. Baharat eklenmiş mısır ununa sardalyaları buladıktan sonra kızartma işlemine başlayabilirsiniz.
Galeta Unlu Hamsi Tarifi Nasıl Yapılır? Hamsilerimizi istenildiği şekilde temizliyoruz ve suyun altında yıkıyoruz. Suyunu çekmiş hamsiyi galeta unu ve tuz olan bir kaba alıp karıştırıyoruz. Geniş teflon tavaya zeytin yağımızı döküp yağı kızdırdıktan sonra hamsileri tavaya seriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri