Normalde yürüyüş hızı 80m/dk'dır. Hızlı yürüme ve koşmada daha fazla anaerobik metabolizma gerekir. Yavaş yürümede ise dengeyi sağlayabilmek için ekstra enerji harcaması söz konusudur.
Yürüme analizi, hastanın basınç sensörlerleri ile donatılmış düz bir platform üzerinde yürütülmesi esasına dayanır. Basınç sensörleri vasıtasıyla hastanın ayak tabanınından gelen veriler bir bilgisayar ekranında ayak tabanı basınç haritası şeklinde görüntülenir. Yani bir nevi hastanın ayak izi çıkarılmış olur.
Yürüme, canlılarda ayakların belirli bir sırada ve düzenli aralıklarla yerden kaldırılarak yeniden yere konması suretiyle gerçekleştirilen ilerleme hareketidir. Yürümenin gerçekleşmesi için en az bir ayak yerde olmalıdır.
Yürümenin duruş (stance) ve salınım (swing) olmak üzere iki fazı vardır (Şekil 1–3). Yürümenin amacı; vücudu istenilen hızda ve doğrultuda, farklı yönlerde hareket ettirmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, günde 10.000 adım atmak gerekiyor. Bu ise yaklaşık 7 kilometreye tekabül ediyor. Ritminize göre bu mesafe 1.5 ya da 2 saat sürebiliyor. Öte yandan uzmanlar, 3000-5000 adımın yani 30 ile 45 dakika arası yürüyüşün de yararları olduğunu ifade ediyor.
Başınızı dik tutun, karnınızı içe çekin
Yürüyüş sırasında duruşunuz da önemli. Başınız öne eğik durumda yere bakarak veya tam tersi yukarı bakarak yürümeniz omurga sağlığınızı bozacaktır. Gözleriniz karşıya bakacak şekilde, başınız dik durumda, karnınızı içe çekerek yürümeye özen gösterin.
Yürüme analizi için gerekli ekipmanla donatılmış ayak sağlığı merkezlerinde yapılabilir.
Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Normalde yürüyüş hızı 80m/dk'dır. Hızlı yürüme ve koşmada daha fazla anaerobik metabolizma gerekir.
Yürüme güçlüğü, bacaklarda çabuk yorulma, kasılma ve uyuşma şeklinde ortaya çıkar. Genelde hastanın durmak zorunda kalmasına sebebiyet verir. Yürüyüş bozukluğu, hastaların genelde yürüdükleri mesafelerin giderek kısaldığını fark etmeye başlamalarıyla ortaya çıkar.
— Açık ve düz bir alanda bir insan 5 km . /h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır.
Yürüme Dengesi, özel algoritmalar kullanarak iPhone'unuzdaki yerleşik hareket sensörleri aracılığıyla dengenizi, sağlamlığınızı ve koordinasyonunuzu ölçer. iPhone'unuz, yürüyüşünüze eşlik ettiği süre boyunca yürüme hızı, adım uzunluğu, çift destek süresi ve yürüme asimetrisi gibi önemli hareketlilik ölçümlerini izler.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Çift destek süresi (Yüzde 26.9: Yürüme sırasında her iki ayağınızın da yerde olduğu süre. Bu yüzde düşük olduğunda ağırlığı bir ayağınızın üzerine verdiğiniz sonucu çıkıyor). Yürüme asimetrisi (Yüzde 22: Bir adımınızı attığınız zaman öteki ayağınızın ondan daha yavaş mı yoksa daha hızlı mı olduğunu gösteren bir rakam.
Yürüme analizi özellikle serebral palsi hastası olan çocuklarda, başta Parkinson olmak üzere hareket bozukluğu olan hastalarda ve protez kullanan kişilerde uygulanır. Özellikle ampute kişilerde protez öncesi yürüme analizi yapılır. Protez takıldıktan sonra tedaviyi kontrol amaçlı tekrarlanır.
Yürüme Analizinin en etkili yöntemleri; kinematik analiz, dinamik atektromiyografi, dinamik pedobarografi, enerji ölçümleri ve kinematik analiz yöntemidir. Analize başlamadan önce hastasının fiziksel ölçümleri alınır.
Bilgisayarlı 3 Boyutlu Yürüme Analizi cihazı, özellikle nörolojik, ortopedik, fizik tedavi ve romatolojik problemlere bağlı yürüme bozukluklarını göstermede kullanılmaktadır.
Yürüyüş bozukluklarının nedenleri arasında; nörolojik (sinir sistemi ile ilgili) durumlar, ortopedik sorunlar (kemik, kas ve eklemle ile ilgili) ve diğer hastalıklar (solunum yetmezliği, atar damar tıkanıklığı, obezite vb.) yer almaktadır.
Yürüme ve denge bozuklukları hiçbir hastalık olmadan olabileceği gibi birlikte sık görüldüğü hastalıklar vardır. Nörolojik olanlar en sıklıkla Parkinson hastalığı, Parkinson-Plus hastalıklar, Vasküler (beyin damar hastalıklarına bağlı ) Parkinsonizm, Normal Basınçlı Hidrosefali(NBH) ile karşılaşılır.
Kurallar. Esas olarak iki kuralı mevcut olan yürüyüş sporunda ilk olarak öne atılan ayağın topuğu yere değmeden arkada kalan ayak ucunun (ayak parmakları) yerle teması kesilmemelidir. Buna temasın kesilmemesi (kaybolmaması) denilir. İkinci olarak ise destek bacağının yerle teması anındaki gerginliğine ilişkindir.
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri