Bu sözcük Aramice/Süryanice ve İbranice Al kökünden gelen el אֶל “tanrı, özellikle Kenan halkının tanrısı” sözcüğünden türetilmiştir.
ELOHİM (אֱלוֹהִים , אלהים) İbranîce 'ilâhlık' anlamında. Bu kelime aslında ilâhlık konsepti olarak ele alınabilir. Zâhiren, ibranîce 'El' kelimesinden mülhem.
- Allah kelimesi eski Orta Doğu mitolojisinde "el-ilah", "el-lath" olarak tasvir edilen tanrıçanın ruh eşinden gelmektedir. Sizin tanrınız eski pagan inançlarının yarım bir şekilde alınmasında başka bir şey değildir.
“Allah”; Aramiceden doğan Süryani dilinde “Aloho” ve Tevrat İbranicesinde “Elah/Elahim” demekti. “Allah” adını; Mizrahi/Doğulu Yahudiler, Bahailer, Arapça konuşan Ortodoks ve Katolik Hıristiyanlar, Türkiye'de yaşayan bazı Hıristiyanlar da kullanıyordu.
İlgili 44 soru bulundu
Basra okulu onu irticali bir kelime veya gizli, yüce gibi anlamlara gelen “lyh” kökünden türemiş “lah”ın belirgin formu olarak değerlendirmişlerdir. Diğerleri ise kelimeyi Eski Suriye dili veya İbraniceden ödünç alınma, çoğunluk ise Arapça Al-ilah'ın kısaltılarak Allah şekline dönüştürülmesi olarak kabul etmişlerdir.
el kökünün sözcük ailesinde Aramice ʼelāhā ve Süryanice alaha “tanrı” ve Arapça ʾilāh “tanrı, tanrısal” (veya tanrı olarak Allah) bulunur.
İbranicede Elohim sözcüğünün karşılığı tanrılar olarak verilebilir. Ancak bu tam doğru bir karşılık değildir. Bu sözcüğün mastarı "el" dir ve güç anlamına gelir; "el-oha" ise güçlü ya da güçlü olan (kişi) anlamındadır. RAB YHVH için kullanıldığında saygı ifadesi olarak Eloha'ın çoğulu olan Elohim kullanılmıştır.
Uzza (Ar. اَلْعُزَّى (el-uzza:)), İslâm öncesi Arabistan'daki bereket tanrıçası olup bu dönemde Mekke şehrinin üç baş tanrıçasından biriydi. O dönemlerde Uzza, Manat ve Lat, asıl ulaşılmak istenen ulu tanrı El-İlah'ın kızları olarak anılıyorlardı.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi.
(Exodus 6:23). İbranice isimlerde Eli "Tanrım", Sheba "yemin" anlamına gelmektedir, bu yüzden Eli-sheba "Tanrımın yemini" veya "Tanrı onun yeminidir" şeklinde çevrilebilir.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
Onsekiz sayısı İbranice'de "hayat" anlamına gelen חי (Hay) kelimesinin sayısal değeridir. Yirmialtı sayısı İbranice'de Tanrı kelimesinin sayısal değeridir.
Mekkeli müşriklerin taptığı birçok put bulunmaktaydı. Bunların en büyükleri ise Uzza, Menat, Hübel ve Lât idi. [1] Günümüz İslam düşmanlarının iddiası ise “Allah” lafz-i celalinin, müşriklerin taptığı “Lât” putundan geldiği yönündedir.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. İslam inancına aykırı olmaz.
Tanrı bütün yeryüzünün efendisi/rabbı olduğu için, kendisinden kelimenin gerçek anlamında Adonai diye söz edilir. Adonai YHVH şeklinde, “efen- dim/rabbim” anlamında kullanılır.
Hübel, Lat, Menat ve Uzza adlı putlara büyük saygı duyuluyordu. Peki bunların isimleri nereden geliyor?
Menat veya Manah, Arap mitolojisinde bir tanrıça. İslam öncesi Arabistan'da tapılan tanrıçalardandır, özellikle Mekke şehrinin üç baş tanrıçasındandı. İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da da geçer.
El-Lât (Al Laht, Allat, Allatu, Alilat, Allāt, Ar. اللات; "Tanrıça"), İslam öncesi Arabistan'daki kader, kısmet ve bereket tanrıçası. En büyük tapınağı Taif'te bulunuyordu. Lat, Taif'te dört köşeli düz bir kaya parçası ile temsil ediliyordu ve etrafında bir ev inşa edilmişti.
Bu işaretin (יְהוָֹה) harfi harfine okunmasına dayanarak, birçok modern Hristiyan, Tanrı'nın adını Yehova olarak okur. Elohim, İbranice Kutsal Kitap'ta “Tanrı” olarak tercüme edilen Tanrı için genel bir terimdir. Ayrıca Adonai, HaShem, El Shaddai gibi isimler de kullanırlar.
Yahudilik panteizmi reddeder. Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.
İbrani bedeviler çadırlarda yaşamakta ve geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağlamaktaydılar. Dini yazıtları ve gelenekleri Museviliğin temelini oluşturur.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
Din İşleri Yüksek Kurulu
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilâh” kelimesinin karşılığıdır. “İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri