“üretici topladığı ürünün tamamını çaykur'a satamıyor. çaykur kota koyuyor. kota şöyle hesaplanıyor. 1 dönüm çaylıktan 1 ton çay elde ediliyor. bunun 350 kilosunu çaykur'a satabiliyorsunuz.
Kota, dönüm başına 350 kilo olarak belirleniyor. Ancak çay üreticisi dönüm başına 1000-1200 kilogram çay topluyor.
Örneğin bu sene bir üreticinin 10 dönüm çay arazisi varsa dönüm başı 600 kilodan toplamda bir sürümde 6000 kg çay satabilir. Kontenjan ise; dönüm başı günlük ne kadar çay satabileceğini belirler. Örneğin kontenjan 15 kg belirlenirse 10 dönüm arazisi olan üretici 150 kilo günlük satış yapabilir.
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş çay alım kotasının birinci sürgünde dekara 600, ikinci sürgünde ise 450 kilogram olduğunu söyledi.
Günlük ücretle çalışma var. Günlük ortalama 250 TL kazanç elde edilebiliyor, bu da ayda 7 bin 500 TL kazanç demek. Kilosunu 1 liradan toplama usulü var. Günde 500 kilo toplayan bir çay işçisi, 500 lira kazanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir dönüm çay bahçesi ortalama 600 kg ila 1000kg arası çay verir ve bunun 350 kg.'sini ÇAYKUR almayı taahhüt eder.
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır. Bitkiler, sadece en iyi iki yaprak ve tomurcukları toplayarak yıl boyunca sürekli budanır.
Seçenekler: 500 gr98,00 TL/kg. 1000 gr89,00 TL/kg.
Ülkemiz koşullarında çayda genellikle 3 hasat dönemi vardır.
Yılda 3 kez hasat edilir
Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim'de biter.
Düşük verimli arazilerdeki çay bahçelerinde uygun bakım ve besleme yapılması hem çay verimini hem de kalitesini arttıracaktır. Verimsizleşen yaşlı çay bahçelerinin sökülerek yeni çay bahçelerinin tesis edilmesi ile hanehalkının refah seviyesi artırılabilir.
Seçenekler: 500 gr98,00 TL/kg. 1 kg77,90 TL/kg.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor.
ÇAY TOPLAMA ZAMANI NE ZAMAN? Çay bitkisi ortalama 45-50 günde toplama olgunluğuna erişir. Türkiye'de 3 sürgün vardır.
İki farklı türü bulunana çayın; Camellia sinensis var. Sinensis türü eski Çin ve Japonya çayları olmaktadır. Diğer türü ise C. sinensis var assamica olmaktadır ve Hint çaylarında popüler olmaktadır. Çay bitkisinin hasat edilebilmesi için ise öncelikle bitkinin 3 yaşına gelmesi gerekmektedir.
En az 250 kg çay toplamak şartı ile yemek dahil yevmiye 200 lira olarak önerildi. Kiloyla çay toplayanların ücreti ise kilogram başı 0,95 lira (ton başı 950 lira) oldu. 2020'de kilogram başı çay toplama ücreti 0,80 lira, günlük ücret ise 180 lira olarak tavsiye edilmişti.
Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Yazılı kaynaklara göre Türkiye'ye çay ilk olarak Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1894'te Japonya'dan geldi. Bursa'da deneme dikimi yapıldı. Sarayda tüketilen çay yaygın olarak halk tarafından bilinmiyordu.
Çay Ne Zaman Dikilir? Çay Tarımı Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi'ne göre, çay bitkisi oluşturmak için yeni filizler ekim, kasım ve aralık aylarında dikiliyor. Budama ve bahçe temizliği aynı dönemde gerçekleştirilirken, ot temizliği ve gübreleme için ise mayıs ve haziran ayları ideal görülüyor.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri