Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Nöroloji bölümlerimizde; nörolojik muayene, Bilgisayarlı Tomografi (BT), MR ( MRG- Manyetik Rezonans Görüntüleme), anjiografi, renkli doppler, EEG (Elektroensefalografi), EMG (Elektromiyografi), VEP (Görsel uyandırılmış potansiyeller), SEP (Duyusal uyandırılmış potansiyeller), BAEP ( Beyin sapı işitsel uyandırılmış ...
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Kan ve idrar gibi vücut sıvılarının incelenmesi hastalıkların tanısı ve ilaç düzeylerinin belirlenmesi için önemlidir. Bazı tetkikler klinisyene hasta hakkında genel bir bilgi edinmek için, bir kısmı ise belli nörolojik hastalıkların tanısı ve takibi için istenmektedir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), Röntgen ve Ultrason. Elektroensefalografi (EEG): Bu test beyninizin elektriksel aktivitesini ölçer, nöbetlerin, ensefalit gibi enfeksiyonların, beyin hasarının ve tümörlerin teşhis edilmesine yardımcı olur.
İlgili 32 soru bulundu
Hasta öyküsünün alınması, mental durumun analiz edilmesi, kraniyal sinirlerin, motor-duyu sistemlerinin, reflekslerin kontrol edilmesi ve hareketlerin koordinasyonu, nörolojik muayenenin temel adımlarıdır. Nörolojik muayenede, nöroloji uzmanının şüpheleri doğrultusunda bu muayenelerden bazılarına öncelik verilebilir.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr.Yavuz Furuncuoğlu, "Kan tahlili yapıldığında her şey belli olmaz sadece istenen tetkikin sonucu alınır. Yani kan şekeriniz ölçüldüğünde bunu öğrenirsiniz ama gizli sarılık olup olmadığınızı öğrenemezsiniz.
Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir.
Nörolojik Amnezi Testi, beyin fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu test, bellek, dil, öğrenme ve problem çözme becerilerinin güçlük çekmeden nasıl uygulandığını ölçer. Test, hastanın bellek, dil ve zihinsel becerilerini incelemek için sorular, görevler ve aktiviteler içerebilir.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Sinir sistemi hastalıkları veya yaralanmaları sonucu ortaya çıkan özellikle hareketi etkileyen rahatsızlıklarda uygulanan fizik tedavi dalına nörolojik fizyoterapi denir. En çok görülen felç(inme), omurilik yaralanmaları, multipl skleroz(MS), Parkinson gibi hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılır.
En sık görülen nörolojik şikayetler olan baş ağrısı, baş dönmesi, kol ve bacaklarda uyuşma ve/veya kuvvetsizlik, dengesizlik,titreme ve hareketlerde yavaşlama, unutkanlık, bel -boyun-sırt ve vücut ağrıları ihmal edilmeden nörolojik muayene ile değerlendirilmelidir.
Çocuk nörolojisi, 0-18 yaş aralığındaki çocukların beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.
Nörologlar, sinir sistemini (beyin, omurilik ve sinirler) etkileyen durumları teşhis eden, tedavi eden ve yöneten tıp doktorlardır. Nörologlar ameliyat yapmaz. Beyin cerrahları ise sinir sistemi koşullarını hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavilerle teşhis ve tedavi eder.
Nöroloji sinir sistemi hastalıklarıyla, psikiyatri beyinden kaynaklanan duygu ve davranış bozuklularıyla psikoloji ise insan duygu ve davranışlarıyla ilgilidir.
EEG, epilepsi, uyku bozuklukları, beyin hasarı ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisinde kullanılır. EEG kayıtları, beyin dalgalarının frekansı, amplitüdü ve paterni hakkında bilgi sağlar. Uyandırılmış, uyuyan veya uykuda olan kişilerde EEG kullanılabilir.
Migren. Baş ağrısı toplumda en sık görülen yakınmaların başında gelir.
Nöroloji ya da sinir bilimi, genel olarak beyin, beyin sapı, omurilik ve çevresel sinir sistemiyle kasların hastalıklarını inceleyen, cerrahi dışındaki tedavi uygulamalarını içeren tıp bilimi dalıdır.
Tümör Oluşumları: Baş, beyin, omurga, boyun, omurilik ya da sinir sisteminde meydana gelen tümör oluşumları sinir ve beyin cerrahisinin ilgilendiği hastalıklar arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri