Sürekli ve şiddetli baş ağrıları, baş dönmesi, el, kol ve ayaklarda hissizleşme ve uyuşma, bayılma, görme bozuklukları, unutkanlık, ellerde yaşanan istemsiz titremeler gibi şikayetlerle ilgilenen nöroloji bilim dalı çok kapsamlıdır.
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde; baş ağrıları ve dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi vs), el ayak uyuşmaları ile çeşitli kas güçsüzlüklerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
Nöroloji hekimleri, sinir sisteminin tüm bölümlerini ve sinir- kas hastalıklarını ilgilendiren oldukça geniş bir hastalıklar grubunun teşhis, takip ve tedavisi ile ilgilenirler. Bu hastalıkların teşhisinde ve takibinde sinirsel iletileri ölçen tetkiklere ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Nörolojik bozukluk, sinir sisteminde meydana gelen herhangi bir bozukluktur. Beyin, omurilik ya da diğer sinirlerde görülen yapısal, biyokimyasal ya da elektriksel anormallikler belirtilere dahildir.
İlgili 26 soru bulundu
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Hasta öyküsünün alınması, mental durumun analiz edilmesi, kraniyal sinirlerin, motor-duyu sistemlerinin, reflekslerin kontrol edilmesi ve hareketlerin koordinasyonu, nörolojik muayenenin temel adımlarıdır. Nörolojik muayenede, nöroloji uzmanının şüpheleri doğrultusunda bu muayenelerden bazılarına öncelik verilebilir.
Nörolojik Muayene Bursa
Bu muayene esnasında hastanın detaylı öyküsü alınır, bilinç ve zihinsel fonksiyonlar kontrol edilir. Bunlara ek olarak kranial sinirler, motor sistem, duyu sistemi, reflekslerin muayenesi ve sinir germe testi yapılarak kişinin mevcut medikal durumu incelenir.
Bazı durumlarda depresyon, nörolojik bir hastalığa eşlik etmektedir.
Sinir sıkışması problemi için ortopedi ve nöroloji alanında uzman hekimlere gidilmelidir.
Çocuk nörolojisi, 0-18 yaş aralığındaki çocukların beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.
Nöroloji sinir sistemi hastalıklarıyla, psikiyatri beyinden kaynaklanan duygu ve davranış bozuklularıyla psikoloji ise insan duygu ve davranışlarıyla ilgilidir.
Tümör Oluşumları: Baş, beyin, omurga, boyun, omurilik ya da sinir sisteminde meydana gelen tümör oluşumları sinir ve beyin cerrahisinin ilgilendiği hastalıklar arasında yer alır.
Ayrıntılı nöropsikiyatrik testler unutkanlık, konsantrasyon ve dikkat eksikliği, öğrenme bozukluğu, inme, epilepsi, travma, alzheimer ve bunama gibi demans hastalıklarında; tanı koyma, hastalık seyrinin takibi, tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi ve iyileştirme maksadıyla kullanılır.
En sık görülen nörolojik şikayetler olan baş ağrısı, baş dönmesi, kol ve bacaklarda uyuşma ve/veya kuvvetsizlik, dengesizlik,titreme ve hareketlerde yavaşlama, unutkanlık, bel -boyun-sırt ve vücut ağrıları ihmal edilmeden nörolojik muayene ile değerlendirilmelidir.
Nörolojik inceleme ve CT, MRI, EEG ve PET taramaları beynin yapısal, fiziksel ve metabolik durumuna bakarken, beyin fonksiyonunu değerlendirmek tek yolu ise nöropsikolojik incelemedir. Nöropsikolojik testler basit motor performansından karışık düşünme ve problem çözmeye kadar mental işlemleri kapsamaktadır.
Bu nedenle size yapılaması istenen inceleme yöntemine göre zamanınızı önceden planlamanız önerilir. Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir.
Nörolojik Amnezi Testi, beyin fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Bu test, bellek, dil, öğrenme ve problem çözme becerilerinin güçlük çekmeden nasıl uygulandığını ölçer. Test, hastanın bellek, dil ve zihinsel becerilerini incelemek için sorular, görevler ve aktiviteler içerebilir.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Trombositler: Trombositler, kanın pıhtılaşma sürecinde önemli bir rol oynayan hücre parçacıklarıdır. Tam kan sayımı sonuçları, trombosit sayısını (trombosit sayısı) değerlendirir. Düşük trombosit sayısı, kanama riskini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri