Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Tüm hastalıkların teşhisinde önemli bir yer tutan kan tahlilleri ise nöroloji doktorları tarafından da istenmektedir. Kan tetkikleri sonucunda birçok nörolojik hastalık hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir. Beyin dalgalarını izleyerek kaydeden EEG sayesinde nöroloji uzmanları birçok hastalık hakkında ön bilgiye sahip olmaktadır.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Baş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür.
İlgili 17 soru bulundu
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Nörolojik Muayene Bursa
Bu muayene esnasında hastanın detaylı öyküsü alınır, bilinç ve zihinsel fonksiyonlar kontrol edilir. Bunlara ek olarak kranial sinirler, motor sistem, duyu sistemi, reflekslerin muayenesi ve sinir germe testi yapılarak kişinin mevcut medikal durumu incelenir.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Bütün bu testlerin standardize edilmiş ortak yanı ise sabah ve aç karnına yapılmasıdır. Bu konuda doktorunuz test öncesi sizi bilgilendirecek ve ayrıca yapmanız ya da yapmamanız gereken başka bir şey varsa mutlaka size bildirecektir.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Bazı durumlarda, anksiyete semptomlarına katkıda bulunabilecek altta yatan olası nörolojik durumları değerlendirmek için bir nöroloğa danışılabilir. Ek olarak, kaygının beyin hasarı veya nöbet bozukluğu gibi fiziksel bir durumdan kaynaklandığı durumlarda bir nörolog yer alabilir.
Kan tahlili ile her hastalık belli olmaz, sadece istenen tetkik sonucu alınır.
Gut hastalığı, böbrek yetmezliği, şeker, karaciğer fonksiyonlarınızın çalışıp çalışmadığı, romatizma, gizli sarılık, enfeksiyon gibi çok ciddi pek çok hastalık bir damla kanla ortaya çıkabiliyor.
Tümör Oluşumları: Baş, beyin, omurga, boyun, omurilik ya da sinir sisteminde meydana gelen tümör oluşumları sinir ve beyin cerrahisinin ilgilendiği hastalıklar arasında yer alır.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
Uykuya dalamama, gece uykudan uyanma, sabahları yorgun uyanma, uykunun yetmemesi, gün içi uyuklama görülebilir. Ne yapayım? – Beyin sisi, yorgunluk ve uyku problemi olan hastaların önce bir iç hastalıkları uzmanına giderek tahlil yaptırmasını öneririm.
Nörolojik Rehabilitasyon Nedir? Sinir sistemi hasarı sonucu meydana gelen hastalıklara özgün rehabilitasyon olarak tanımlayabileceğimiz Nörolojik Rehabilitasyon; yatak seviyesinden yürüme aşamasına kadar bütün aşamaların fizyoterapist eşliğinde uygulandığı felç, hareket, denge ve duyu bozukluklarının tedavisidir.
Babinski refleksi, bebeklerde 7 aydan önce ayak parmaklarını içe kapatırken (Babinski-negatif) 7 aydan sonra yetişkinlerde olduğu gibi dışa doğru açılmasına sebep oluyor (Babinski-pozitif).
Bu test omurların arasından giren bir iğne ile beyin omurilik sıvısının çekilmesi suretiyle yapılır. Belirtilerin önemi de burada ortaya çıkmaktadır.
Bulanık görme, görme keskinliğinin kaybolması ve ince ayrıntıları normal insanlara oranla net olarak görememe olarak tanımlanır. Bulanık görme göz hastalıklarıyla ilişkili olabileceği gibi migren, karbonmonoksit zehirlenmesi, zona hastalığı, menenjit ve ensefalit gibi farklı hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir.
Stres pek çok hastalık üzerinde kilit rol oynarken göz sağlığını da olumsuz etkiliyor. Genellikle yoğun stres altında olunan dönemlerde meydana gelen santral seröz koryoretinopati yani retinada sıvı birikmesi görme kaybına bile neden olabiliyor.
Beyin sisi nedir? Beyin sisi, koronavirüs hastalarında belgelenen bir tür zihinsel yorgunluk ve zihin bulanıklığıdır. Tıbbi bir tanı olmayan beyin sisi tanımı, düşünme yeteneğini etkileyebilecek belirli semptomların için kullanılır. Beyin sisi, kişinin sosyal yaşamını ve günlük işlerini yapma yeteneğini etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri