Periferik nöropati tablosunda genellikle ayak ve el uyuşması başta olmak üzere vücut genelinde halsizlik, uyuşma, güçsüzlük ve ağrı ortaya çıkar. Sindirim, boşaltım, dolaşım ve solunum sistemi de dahil olmak üzere vücudun sinir iletimi olan tüm sistemlerinin ve işlevlerinin olumsuz etkilenme potansiyeli vardır.
Romatoid artrit, Sjögren sendromu, PAN, SLE gibi hastalıklarda çok sık nöropati görülür.
Herhangi bir nedene bağlı nöropati oluşması durumunda, belirli bir sinir grubu hasar görür. Nöropati oluşmuş farklı sinirlere farklı tedaviler gerektirse de ortak noktalardan biri sinirlerin kan ve oksijene ihtiyaç duymasıdır. Bu iki şeyi sinirlere yeniden veren her türlü tedavi nöropatiden kurtulmayı sağlayabilir.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Diabetik nöropati tanısı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir bir nörolojik muayene ile konur. Muayenede kan basıncı, kalp hızı, kas gücü, yüzeyel duyu bozukluğu (dokunma, ağrı ve ısı), vibrasyon ve eklem pozisyonuna bakılır.
İlgili 41 soru bulundu
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
İleri derecede kas kayıpları, ciddi şekil bozukluklarına yol açabilir. Kontrolsüz kas hareketleri: Periferik nöropati nedeniyle beyin ve sinirlerin arasındaki bağlantı etkilenebilir. Bu durumdan kaynaklı olarak sinirler, kontrolsüz şekilde çalışarak kaslarda kramplara neden olabilir.
Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir. Ağrılar zamanla sinir hücre kılıfında yapısal değişiklikler oluşturur ve ağrıyı kalıcı hale getirir. Herkese faydası dokunabilen tek bir tedavi yöntemi yoktur.
Sindirim sistemi, idrar yolları, kalp ve damar problemlerine neden olabilir. İlerleyici olabilir, ancak diyabetin kontrol altına alınması ile nöropati riski düşürülebilir. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Ancak ilerlemiş diyabetik nöropati çoğu zaman acı verici ve rahatsız edici bir hâl alabilir.
Birçok çalışma, nöropatik ağrı ile B vitamini eksikliği arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği, nöropatik ağrının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Periferik nöropatinin en yaygın nedenlerden biri kontrol altına alınmamış diyabet yani şeker hastalığıdır. Periferik nöropati bunun haricinde travmatik yaralanmalardan, enfeksiyonlardan, metabolik problemlerden, kalıtsal nedenlerden ve toksinlere maruziyetten kaynaklanabilir.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
SİNİR FONKSİYONLARI BOZULUR
Sinir hasarlanması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan ağrılara nöropatik ağrı denir. Nöropati, çeşitli hastalıkların komplikasyonu olup sık görülen bir durumdur. Nöropatik ağrı kronik bir ağrı türüdür.
Öncelikle belirtilmesi gerekilir ki Nöropatik Ağrı, herkeste farklı tedavi sürecinin oluşabileceği bir rahatsızlıktır. Kimi danışanlar bu sorunu aylar içinde çözerken kimi danışanlar ise yıllar içerisinde zor çözüm buluyor. Eğer yeterince şanslı iseniz de bu rahatsızlık kendiliğinden çözülüp gidiyor.
Nöropatik ağrı tedavisinde pek çok farklı ilaç kullanılır. Bunların içinde epilepsi ve depresyon gibi başka hastalıkları tedavi eden ilaçlar da vardır. Depresyon ilaçları beyindeki ağrıyı işleyen bölgelerde etkili oldur. Epilepsi ilaçları ise aşırı faal sinirler üzerine etkilidir.
Ozon tedavisi, bu tür sinir hasarlarını tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Daha fazla oksijen hasarlı sinirlerin iyileşmesine yardımcı olur. Ozon tedavisi sadece nöropatinin tedavisine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok sayıda başka yararları vardır.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
Nöropati sinirlerin bozulması, hastalanması anlamına gelir. Birçok hastalık sinirlerde bozulmalara yol açabilir. Ancak bunların en sık rastlananı diyabettir. Diyabette yüksek kan şekeri birçok organda olduğu gibi sinirler üzerine de zararlı etkiler gösterir.
Tuzak nöropati oluşumunda travma, vasküler patolojiler, inflamatuar ve otoimmün hastalıklar, endokrin ve metabolik bozukluklar, hormonal ve tümöral nedenler etkilidir.
İyi bir kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı, Tip 1 diyabette nöropatiyi önler. Yine de belirtiler fark edildiğinde bu, bir doktor tarafından incelenmelidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, nöropati doğrudan önlenemez. Sendromlara bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri