Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır. Bu tip ağrılar hasar oluşumundan bağımsız şekilde ilerler ve uzun süre devam eder.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Dokunma duyusunda azalma, ağrıyı daha az hissetme, uyaran yanıtında azalma, karıncalanma hissi, ağrıyı çok fazla hissetme, normalde ağrı oluşturmayan uyarana bağlı olan ağrı, uyarana karşı anormal olarak ağrılı tepki verilmesi, rahatsız edici anormal his bulguları bize nöropatik ağrıyı düşündürür.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar. Üstüne üstlük sadece ağrı değil uykusuzluk ve buna bağlı olarak gelişen başka sorunlarda ortaya çıkabiliyor.
Nöropatik ağrılar, sinir sisteminde uzun süredir var olan ve sürekli hale gelen hasarlar nedeniyle gelişir. Bu sinir hasarları beyin tarafından “hoş olmayan his” şeklinde tanımlanır ve ek olarak omurilik ile beyin sinirlerinin hasar karşısında hassasiyet kazanmasına neden olur.
İlgili 20 soru bulundu
Sonuç olarak, nöropatik ağrı yaşayan kişilerde B vitamini eksikliği olasılığı değerlendirilmelidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı için doğru beslenme ve takviyeler önerilir. Ayrıca, nöropatik ağrı tedavisinde vitamin takviyelerinin faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı etkileyebilir. Hatta nöropatik ağrı uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçerken bazı vakalarda aylar hatta yıllar sürebilir.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Bir süre sonra iyileşme süreci başlar. Eğer koruyucu kılıfta hasarlanma yoksa veya kılıf tamiri yapılmış ise liflerin büyümesi boş tüpler içinden devem ederek motor veya duysal sinirlerin ileti uç noktalarına(reseptör) kadar iyileşme sağlanır. Sinir vücudun en yavaş iyileşen dokusudur.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır. Girişimsel tedavi süreci gerektiren bir hastalık süreci var ise algoloji hekimlerinden yardım alınabilir.
Periferik nöropatide bireyler; ağrılarının karakterini genellikle batıcı, yanıcı olarak tariflerken semptomlarına ek olarak karıncalanma ve uyuşukluğu da ilave edebilirler. Tedavi edilebilir durumlarda altta yatan hastalığın kontrol altına alınması ile nöropati ortadan kaldırılabilir ya da semptomları hafifletilebilir.
Nöropatik ağrı türleri de öncelikle periferik (çevresel) ve santral olarak ikiye ayrılabilir. Periferik nöropatik ağrı türü, her tür çevresel sinir hasarlarını içerir, örneğin diyabet ve diğer nedenlere bağlı her tür polinöropati, sinir sıkışmaları, sinir yaralanmaları, injeksiyon nöropatileri, sinir kesileri gibi.
Nöropatik ağrı kronik bir ağrı türüdür. Hasarlanan sinir, merkezi sinir sisteminde olabildiği gibi periferik (uçlarda)sinir sisteminde de olabilir. Belirtiler motor, duyu veya otonom sinirlerin hasar görmesine bağlı olarak değişir.
İyi bir kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı, Tip 1 diyabette nöropatiyi önler. Yine de belirtiler fark edildiğinde bu, bir doktor tarafından incelenmelidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, nöropati doğrudan önlenemez. Sendromlara bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Aynı zamanda B12 sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştıran vitaminler arasında yer alır. Öte yandan vücuda yeterli miktarda alınan B12 vitamini hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye de yardımcı olabilmektedir. B12 faydaları şöyle sıralanabilir: Sinir sisteminin hızlı ve doğru çalışmasını sağlar.
B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal işlevini sürdürmesi için çok önemlidir.
B vitamini sinir sıkışması bağlantısı şöyledir; b vitamini grubu vücudun sinir sisteminin sağlıklı işlev görebilmesine destek vermektedir bu yüzden de b vitamini eksikliği gibi durumlar olduğunda sinirlerle ilgili sorunlar oluşması ya da problemlerin çözümünün zorlaşması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
-Sinir ucu iltihabının en yaygın sebebi diyabet yani şeker hastalığıdır. -B12 ve folat gibi çeşitli vitamin eksiklikleri sinir ucu iltihabına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri