Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan ülkelerden gelen vatandaşlar başka hiçbir vize ya da izne gerek duymadan Norveç'te çalışmaya başlayabilirler. Ancak Türkiye bu ülkelerden biri olmadığı için Türk vatandaşlarının Norveç'te çalışmak için oturum iznine sahip olmaları gerekir¹.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç-Türk toplulukları çoğunlukla başkent Oslo'da yaşıyor; ancak Türklerin en yüksek oranı Oslo'ya gidip gelme mesafesinde bir şehir olan Drammen'de yaşıyor. Stavanger, Trondheim, Bergen, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad ve Asker'de yaşayan önemli Türk toplulukları da var.
Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Norveç, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından korunan iltica hakkına saygı gösteren bir ülkedir ve iltica başvurularını ciddiye alıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Norveç'te 90 günden fazla kalmak ve çalışmak istiyorsanız uzun süreli geçerliliğe sahip çalışma izni vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Norveç'te çalışma izni vizesi için başvuruda bulunduğunuzda, çalışma izni vizesinin size sağlayacağı imkanlardan en önemlisi oturum iznidir.
Norveç'te yaşamak istiyorum
Türk vatandaşlarının Norveç'te çalışmak veya 90 günden fazla kalmak için oturma izni almaları gerekmektedir. ³ Norveç'te oturma izni Göçmen Bürosu (UDI) tarafından verilir. Vizeye başvurmadan önce ne tür bir oturma iznine ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekir.
Oturum izni başvurusuna yanıt bekleme vizesi için vize ücreti 80 Euro'dur. 18 yaş altı başvuru sahipleri için vize ücreti bulunmamaktadır. Vize ücretlerinin tüm listesi için Norveç Göç Ofisi websitesini ziyaret ediniz. Ücretler online olarak Norveç Başvuru Portalı üzerinden ödenecektir.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir.
Bazı özel durumlarda ihtiyaç olan vizeler insanlar tarafından çok pratik ve kolay bir şekilde de alınabilmektedir. Norveç vizesi için de bu durumdan yararlanılmaktadır. En hızlı ve erken şekilde Norveç vizesine ilgili başvurudan sonra 10 ila 15 gün gibi süreler dahilinde ulaşılabilmektedir.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Yeşil (hususi) pasaport veya gri (hizmet) pasaport sahibi iseniz, Norveç'e gitmek izin yapmanız gereken tek şey Norveç uçak bileti almak. Hava yoluyla İstanbul'dan Oslo'ya direkt uçuş yaparak 4 saatte Norveç'e ulaşabilirsiniz. Yani Norveç'e vizesiz girebilmek için yeşil veya gri pasaport sahibi olmanız lazım.
Norveç'te Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar
Norveç'te 1 Ocak 2023 yılı itibariyle aylık brüt asgari ücret yaklaşık 35.000 NOK, aylık net asgari ücret ise yaklaşık 27.000 NOK, bu da yaklaşık 2700 Euro'ya denk geliyor.
Germenik dillerden olan Danca, Felemenkçe, Norveççe, İsveççe ve Afrikanca birinci kategoriyi oluşturdu ve bu dilleri öğrenmek için kişinin, yaklaşık 575 saat veya 23 haftaya ihtiyacı olduğu belirtildi.
Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar.
Norveç umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Resmi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise yapmayı planladıkları seyahat 180 gün içinde 90 günü aşmıyor ise Norveç için vize almalarına gerek olmayıp bu süreyi aşan seyahatler içinse Norveç vizesi almaları gerekmektedir.
Oturma izni almak için Norveç'te aile birleşimi yapmanız, çalışacak olmanız, turistik olarak ya da eğitim için gidecek olmanız gerekir. Tıbbi tedavi görmek ya da bir aile bireyinin yanında kalmak için de Norveç oturma iznine başvuru yapabilirsiniz.
Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan ülkelerden gelen vatandaşlar başka hiçbir vize ya da izne gerek duymadan Norveç'te çalışmaya başlayabilirler. Ancak Türkiye bu ülkelerden biri olmadığı için Türk vatandaşlarının Norveç'te çalışmak için oturum iznine sahip olmaları gerekir¹.
Konaklama ve diğer yaşam masrafları dahil aylık yaşam masrafları ortalama 8,900 NOK'tur. Bir öğrencinin Norveç'te yıllık yaşam masrafları ise ortalama €10,000'dur.
Umuma mahsus pasaport hamillerinin, Norveç'teki eğitim kurumlarında dil eğitimi alabilmeleri için Norveç dil okulu vizesi almaları gerekmektedir.
Norveç'te en az 7 yıl yaşa.
"Kalma süresi" koşulu, Norveç vatandaşlığına hak kazanmak için yerine getirmen gereken ilk koşuldur. Çoğu başvuru sahibi, kesintisiz en az 7 yıl boyunca oturma izni ile Norveç'te yaşamalıdır.
Norveç çalışma izni vize için Norveç başvuru portalını kullanarak çalışma izni başvuru kaydını yapmanız gerekir. Norveç başvuru portallarına kaydınızı yaparak, ücreti öder ve gereken evrakı sunabilmek için acentelerden randevu alırsınız. Norveç Göçmen Müdürlüğü'nün vize başvurusu değerlendirmesi süresi 1 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri