Not alarak okuma tekniği, okuma sürecinde bireyi aktif kılar. Okur, metinde önemli gördüğü kısımları ya da metin hakkındaki düşüncelerini okuma sırasında not alır. Önemli bilgi, düşünce ve olayları daha sonra hatırlamak için saklamasını sağlar.
Sesli Okuma
“Sesli okuma, gözle algılanıp, zihinle kavranan sözcük ya da sözcük kümelerinin konuşma organlarının yardımı ile söylenmesidir. Sesli okumada başlıca amaç, yazının doğru ve konuşma dilinin özelliklerini yansıtacak biçimde seslendirilmesidir.” (Demirel 1999: 64), (Keskinkılıç 2005: 123), (Kavcar 1995 : 43).
Görsel okuma ilgilerinin yanında, seslerin harf olarak karşılıkları da algılanmaya başlar. ifade edilmiştir. Buna bağlı olarak, ihtiyaca bağlı okuma çeşitleri ele alınarak, göz atarak okuma, gözden geçirme, çalışmak için okuma, serbest okuma ve dikkatli okuma çeşitleri üzerinde durulmuştur.
•SÖZ KOROSU İLE OKUMA Amaç: Öğrencilerin okuma ve birlikte çalışma becerilerinin geliştirilmesidir. Uygulama: Bir şiir veya düz yazı bölümlere ayrılarak bir grup öğrenci tarafından birlikte okunur. Öğrenciler gruplara ayrılır. Metnin, öğretmen tarafından okunarak anlaşılması sağlanır.
İlgili 35 soru bulundu
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Tartışarak Okuma
Aynı metni birden çok kişinin okuması ve okudukları metni tartışarak karşılıklı bilgi, duygu ve birikimini paylaşması yoluyla gerçekleştirilen okuma.
Öncelikle doğru okuma ve hızlı okuma nasıl olur ona bakalım:
Kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme. Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme. Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyabilme.
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Etkili okuma ise okuduğunu anlamayı ifade eden bir terimdir. Etkili okuma 3 temel üzerine inşa edilmiştir. Bunlar: Çabukluk, kavrama ve öğrenmedir. Kısacası sağlıklı bir okuma yapabilmek için hem hızlı okumalı hem de etkili okumalıyız.
Şüphesiz sesli okumak daha az zamanda daha fazla okuma yapabilmek için uygun bir okuma şekli değildir. Hızlı olabilmek ve okuma hızınızı dudak hareketlerinizin hızı ile sınırlamamak için sessiz okumanız gerekiyor. Bu arada hafıza teknikleri desteği olmadan yapılan sessiz okuma da hafızada pek kalıcı olmuyor.
-Öğrencinin karşılaştığı okuma güçlüklerinin kaynakları şöyle sıralanabilir: Okula başlama olgunluğu, görsel ayrım (görme bozuklukları), işitsel ayrım (işitme engelleri), sözel dil gelişimi / gecikmiş dil becerisi, dikkat eksikliği, duygusal açıdan olgunlaşma, duygusal olgunluk düzeyi, ev çevresi, okul çevresi, ...
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Eğer bir kelime 5 saniye içinde doğru bir şekilde okumuşsa o kelimenin okunuşu doğru kabul edilir. 5 saniye içinde kendi kendine düzeltilmiş kelimeler yine doğru kabul edilir. 5 saniyeden sonra doğru okunan kelimeler ise yanlış okunmuş olarak kabul edilir.
Okuma bozukluğu olarak belirtilen disleksi, kelimeleri hecelemede güçlük çekme, hızlı okurken zorluk yaşama, kelimeleri yazarken zorlanma veya yanlış adlandırma gibi durumlarda gözlemlenmektedir. Okul öncesi zamanda belirtiler göstermesine rağmen en fazla ilkokul zamanında belirgin hale gelmektedir.
Okuma bozukluğu (disleksi), aritmetik bozukluğu (diskalkuli), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) olarak farklılık gösteren öğrenme güçlükleri, merkezi sinir sisteminde oluşan nörolojik kökenli fonksiyon bozukluklarından dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak da aktarılabilmektedir.
Hızlı okuma iki temel amaç için yapılır. İlk amacımız gözlerimizin görme alanını genişletmektir. İkinci amacımız ise zihnimizi hızlandırmaktır. Eğer gözlerinizi ve zihninizi yeterince hızlandırabilirsek, sıradan insanların, okumak için günlerini ayırdığı kitapları birkaç saat içinde okuyabiliriz.
Çift yönlü okuma kuramına göre okuma sırasında okuyucular her iki yolu (lexical-nonlexical route) birlikte kullanırlar. Okuyucuların gerektiğinde her iki yolu başarılı şekilde kullanmaları ile hem akıcılık hem de anlama performanslarında artış olacağı belirtilmektedir.
Bir metni okurken odaklanılan bölgeye “Aktif Görme Alanı” adı verilir. “Aktif Görme Alanı” ortalama olarak 4 santimetre civarındadır. Okuma yaparken metin soldan sağa okunduğunda gözler düz bir çizgi üzerinde kaymaktadır. Bu kayma sırasında ise beyin aktif görme alanına giren kelimeleri anlamlandırmaktadır.
3-Detaylı okuma: Bir raporu incelerken ya da ders kitabını okurken, gözden geçirme metodundan daha yavaş okumalıyız. Ancak yazının bütün fikrini anlayabilmek için tek tek kelimeler yerine cümleler üzerinde yoğunlaşmalıyız. Okurken kendimize sorular sorarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri