Nota bilmeden herhangi bir enstrümanı çalmayı doğru öğrenmek zordur ancak imkânsız değildir. Eskiden ustaların yanında görerek duyarak saz öğrenmek çok daha zordu. Fakat günümüz imkânları ile saz çalan ustanın videoları tekrar tekrar izlenerek aynısını çalabilmek mümkündür.
Eğer enstrümanınızda ustalaşmak istiyorsanız bağlama öğrenme süresi 7 ile 9 aya kadar çıkabilir. Ancak enstrümanınızı hobi düzeyinde çalmak ve boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız yaklaşık 5 aylık bir bağlama eğitimi bağlamanızla sevdiğiniz şarkıları icra edebilmeniz için yeterli olacaktır.
Tek başınıza bağlama öğrenmeniz mümkün mü? Hemen yanıt vermek gerekirse kursa gitmeden bağlama öğrenmek elbette mümkündür. Yine de bu durumun bazı dezavantajları da beraberinde getirdiğini kabul etmek gerekir.
Elektro saz çalmak, klasik olanlara göre daha kolaydır. Çünkü elektro sazda parmaklarınızı 7 tel üzerinde değil 4 tel üzerinde gezdirerek tüm notaları çalabilirsiniz.
Saz çalmayı öğrenmek birçok kişinin aklında olsa da öğrenilmesinin zorluk derecesi birçok kişiyi düşündürmektedir. Bu bakımdan ilgi duyan kişilerin aldıkları derslerin saatine ve niteliğine göre kısa sürede öğrenebilmeleri mümkündür. Aynı zamanda ilgi derecesi de öğrenme sürecini etkileyen faktörler arasındadır.
İlgili 27 soru bulundu
– Bağlama Kaç Yaşında Öğrenilir? Söz konusu gençler ve yetişkinler için bağlama kaç yaşında öğrenilir sorusu olduğunda ise herhangi bir sınırlamadan bahsetmek mümkün değildir. 18 yaşında bağlama kursları ile enstrüman çalmaya başlayabileceğiniz gibi sizin için bağlamaya başlama yaşı 60 da olabilir.
Sazlar tekne, sap, kapak, burgu ve tellerden oluşur. Bir saz üretilirken tekne ve sapı birbiri ile orantılı olarak uzun sap ve kısa sap olarak üretilir. Yeni başlayanlar için genellikle kısa sap saz modelleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi kısa sapta sazın tutulması ve notalara erişimin daha kolay olmasıdır.
Yeni başlayanlar için en ideal bağlama kısa saptır. Kısa saplı bağlama, uzun saplı bağlamaya göre dört perde eksiktir. Bundan dolayı sap boyutu kısadır. Uzun saplı bağlamaların perdelerinden iki tanesinin çıkarımı ile kısa sap elde edilir.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Sazcı kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Neşet ertaş düzeni 46 tekne oyma dut divan saz seda müzik center ali tatlıbal - YouTube.
Dolayısıyla çocuğunuzun bağlama öğrenmesini istiyorsanız, 7 yaşından sonra bağlama kursuna gönderebilirsiniz. yetişkinler içinse herhangi bir sınırlama yoktur, 70 yaşında da olsa 80 yaşında da, bağlama öğrenme isteği ve arzusu var ise çalışma süreci ve pratikleriyle birlikte bağlamayı öğrenebilir.
Her hangi bir enstrüman çalmasını öğrenmek, kesinlikle doğuştan gelen bir yetenek değildir.
Kullanılan tekniğe göre mızrap (tezene) veya parmaklar ile çalınır. Parmaklarla çalma tekniğine şelpe ve dövme denir. Genellikle altta iki çelik ile bir sırma bam, ortada iki çelik ve üstte bir çelik ile bir sırma bam teli olmak üzere toplam 7 tellidir.
Bağlamanın tarihçesi milattan önce 1600'lü yıllara dayanmaktadır. Anadolu'da yapılan araştırmalar sonucu bulunan bağlamaya benzer müzik aletlerinin örnekleri 1600'lü yılları göstermektedir. Bu sebeple bağlamaya dünyanın en köklü ve eski müzik aletlerinden biridir demek yanlış olmaz.
Tarihi Sümer dönemine dayanan Saz sanatı, Âşıklık geleneği, aynı zamanda Kafkas ve Anadolu bölgesine ait danslar, çağdaş dönemde tüm Kafkasya'nın, İran'ın, Dağıstan'ın ve Orta Asya'nın halk kültüründe geniş yer tutar.
Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz'dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya'daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu'ya gelmiştir.
Aslında en iyi saz şu ağaçtan yapılıyor diye bir kural yoktur. Sazı iyi yapan, onun yapım aşamalarını ve kullanılan tekniklerini iyi bilen biri tarafından üretilmesi ile ortaya çıkar. Tabi ki, saz yapımında en çok maun, dut, kestane, ardıç ve ladin ağaçları tercih ediliyor.
Kısa Sap Bağlama Özellikleri:
Bağlama Düzeni ile çalınır. Tüm yöreleri ve müzik türlerini icra etme olanağı kısıtlıdır. Perde darlığından dolayı kapo kullanılması ihtiyacı doğabilir. Çalınması uzun sap bağlamaya göre daha kolaydır.
Kısa sap bağlamamızda genelde 19 perde, 7 burgu (dolayısı ile 7 tel) mevcut. Boş ta, perdeye basmadan 1.tel re ,2.tel sol 3.tel la notasıdır..
Bağlamada Akort Kısa sap bağlamada teller genel olarak bağlama düzenine akort edilir: • La (Alt Tel) • Re (Orta Tel) • Mi (Üst Tel) Uzun sap bağlamada teller genel olarak kara düzenine akort edilir: • La (Alt Tel) • Re (Orta Tel) • Sol (Üst Tel) Nota isimleri sadece referans olarak kullanılır.
Ayarlı kafes sayesinde,bağlamanın ses deliği pratik ve verimli olarak açılıp kapatılarak,kullanılacak ortama göre en iyi sonucun alınması sağlanır. Ayarlı kafes sayesinde,bağlamanın ses deliği pratik ve verimli olarak açılıp kapatılarak,kullanılacak ortama göre en iyi sonucun alınması sağlanır.
Kaliteli saz kendini yapılan ağacından ve işçiliğinden gösterir. Kaliteli bir sazın kendini gösteren bazı kriterleri bulunmaktadır. Bunlar; sazda kullanılan renk tonu, sazda kullanılan tellerin kalitesi, teknenin durumu ve ses dengesini sağlayan saz kafesi kaliteli olmasında etken maddelerdir.
Öğrenci bağlaması kısa sap, başlangıç seviyesinde bağlama çalmayı öğrenenler için tasarlanmış bir enstrümandır.Bu tür bağlamalar, genellikle daha uygun fiyatlı ve kalite açısından profesyonel seviye bağlamalara kıyasla daha basit yapılara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri