Noter Olmak İçin Gerekenler
Yurt içi ya da yurt dışında bulunan üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olmak aranan ilk şarttır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kişinin devlet memurluğuna engel teşkil edecek bir hak mahrumiyeti bulunmaması noter olmak için diğer önemli kriterler arasındadır.
Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesi bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun dışında hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli değildir mutlaka noterlik belgesi de almak gerekmektedir. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır. Noterlik belgesi Adalet Bakanlığı'ndan alınmaktadır.
Noter olmak isteyenler için yerine getirilmesi gereken ilk koşul Hukuk Fakültesinden mezun olunmasıdır. Hukuk Fakültesi mezunlarının, noter olmaya karar verdikten sonra Noterlik Belgesini edinmeleri gerekir. Ancak bu belgeyi edinebilmek için öncelikle avukatlık stajının başarıyla tamamlanmış olması gereklidir.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.320 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
Hukuk fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin noterlik sınavlarına girebilmeleri için en az 4. sınıf derslerini tamamlamaları gerekir. Noterlik Sınavlarına Girin: Noter olmak isteyenler, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen noterlik sınavlarına girmelidirler.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önle- mek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.” Kanun maddesinde noterliğin kamu hizmeti olduğu açık şekilde ifade edilmiştir; ancak noterlerin hukuki statüsü hakkında bir ibare görülmemektedir.
Hukuk bölümü mezunları, avukat, hakim, savcı, hukuk danışmanı, noter gibi mesleklerde çalışabilirler. Hukuk bölümü okumak için eşit ağırlık puan türüne sahip olmak gerekir.
Mübaşir Olmak İçin Gerekenler
Mübaşirlerin atamaları Adalet Bakanlığı'na bağlı olan Adli Yargı Komisyonları tarafından yapılır. Mübaşir olmak için en az lise ve dengi okul mezunu olma şartı aranır.
Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
Noter Katibi olmak için Adalet Meslek Yüksekokulu'nda iki yıl eğitim alınmalıdır. Ancak mesleki alanda sertifika programlarına katılarak iş bulma şansını arttırmak mümkündür. Sertifika programları ise ortalama iki ve dört ay arasında sürmektedir.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Bilindiği gibi Türkiye genelinde bin 931 noterlik faaliyet gösteriyor. Bu noterliklerde halen bin 595 noter görev yapıyor. Ayrıca 2019 yılında 27 adet 1. sınıf, 78 adet 2. sınıf, 25 adet 3. sınıf olmak üzere toplam 130 adet noterlik daha kuruldu. Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi.
Birinci sınıf noterliğe birinci sınıf, ikinci sınıf noterliğe birinci veya ikinci sınıf, üçüncü sınıf noterliğe birinci, ikinci veya üçüncü sınıf noterler arasından, 22 nci maddeye göre yapılan ilanları izleyen bir ay içinde başvuran isteklilerden birisi, Adalet Bakanı tarafından atanır.
Ülkemizde adliye ve sulh hukuk mahkemelerinin bulunduğu her yerde bir veya birden fazla noterlik mevcuttur. Noter nerede çalışır sorusunun yanıtı da bu yetkili noterlik büroları olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri