Yeni yapılan değişiklikler ile birlikte noter olmak isteyen adaylar, noterlik stajlarını yapabilmek için “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına” girmek ve bu sınavdan minimum 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Hukuk fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin noterlik sınavlarına girebilmeleri için en az 4. sınıf derslerini tamamlamaları gerekir. Noterlik Sınavlarına Girin: Noter olmak isteyenler, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen noterlik sınavlarına girmelidirler. Sınavlar iki aşamadan oluşur.
Noter olmak için ilk şart Hukuk Fakültesi mezunu olmalısınız. Hukuk Fakültesi mezunu olduktan sonra noterlik belgesi almanız gereklidir. Bu belgeyi almak için avukatlık stajı görevini yerine getirmelisiniz. Noterlik Belgesi Adalet Bakanlığı tarafından verilmektedir.
Noter Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
Noter Belgesi Nasıl Alınır? Avukatlık stajı ve ruhsatı ile beraber noter olmak isteyen kişiler Adalet Bakanlığı bünyesinde başvuru yapar. Gerekli olan belgeler, beyannameler ve dilekçe bizzat genel müdürlüğe ulaştırılmalıdır. Aynı zamanda Cumhuriyet başsavcılığını da ilgili belgeler ulaştırılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak, hala 3000 ve üzeri belge sahiplerinin atama talepleri Genel Müdürlüğümüze gelmektedir. Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Noter olabilmek için çeşitli şartlar gerekir. Öncelikle noter olacak olan kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gerekir. Bunun dışında zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu hizmetler de vardır.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir.
Noter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önle- mek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.” Kanun maddesinde noterliğin kamu hizmeti olduğu açık şekilde ifade edilmiştir; ancak noterlerin hukuki statüsü hakkında bir ibare görülmemektedir.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Birinci sınıf noterliğe birinci sınıf, ikinci sınıf noterliğe birinci veya ikinci sınıf, üçüncü sınıf noterliğe birinci, ikinci veya üçüncü sınıf noterler arasından, 22 nci maddeye göre yapılan ilanları izleyen bir ay içinde başvuran isteklilerden birisi, Adalet Bakanı tarafından atanır.
Noterlik yapmak için noterlik stajını tamamlamak, noterlik belgesinin alınmış olması şartı vardır. Adli-İdari hakim ve savcılar, avukatlar noterlik stajı yapmazlar. Bu meslek mensupları Adalet Bakanlığına yapacakları bir dilekçe ile noterlik stajından muaf tutulurlar.
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
NOTER, resmi bir kamu görevlisidir ve hukuki işlemlere aracılık eder. Noterler, sözleşmeler, vekaletnameler, imza beyannameleri, taşınmaz satışları ve diğer hukuki belgelerin düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gibi birçok işlem için gereklidirler.
Nasıl Noter Katibi Olunur? Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. İlgili noter yanında altı ay süre ile aday olarak çalıştıktan sonra katiplik yemini ederek, mesleğe adım atılır.
Gerek ilk kez noterliğe başlayacakların gerekse görevde bulunanların noterliklere atanması, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün buna ilişkin kararının Cumhuriyet başsavcılıklarınca ilgiliye tebliği suretiyle yapılmaktadır.
Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, çalıştıkları noterlik bürosunun büyüklüğüne, noterin deneyimine ve çalıştığı şehre göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir.
Noterler hafta içi her gün 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30-13.30 arasındaki ise öğle molası verilmektedir. Noterler, cumartesi ve pazar günlerinde, bayram tatilleri ve resmi tatillerde çalışmazlar.
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
Noterlik Deyimi Kaynağı
Eski Roma'da, belirli formalitelere uyarak senet, sözleşme ve sair işlemleri düzenleyenlere, katip anlamına gelen notarii denirdi.
Hukuk bölümü mezunları, avukat, hakim, savcı, hukuk danışmanı, noter gibi mesleklerde çalışabilirler. Hukuk bölümü okumak için eşit ağırlık puan türüne sahip olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri