Adli makamlardan yönlendirilenler hariç, diğer müracaatlar 182 veya MHRS den sağlık kurulu polikliniğine randevu alınarak gerçekleştirilir.
Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir. Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
Mevcut Tapu Sicil Tüzüğünün 14.maddesine göre “Hükümet Tabibliğinden” Yeni Tüzük Taslağına göre ise “… resmî veya özel sağlık kuruluşunun ruh sağlığı veya psikiyatri bölümlerinden konu ile ilgili fotoğraflı sağlık raporu…”istenilebilecektir.
5. Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malül olunmadığını açıkca gösterir, resmi tabip, sağlık ocağı veya hastaneden alınacak SAĞLIK RAPORU.
Aile hekimleri tarafından verilen rapora ek olarak Devlet Hastanelerinin Adli Psikiyatri Polikliniği de bu raporu vermektedir. 182 MHRS randevu sistemi üzerinden ya da hastanelerin kendi muayene randevu telefonları üzerinden de bu işlem yapılabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 1.2.1993 tarihli, 4319 ve 20.05.1996 tarihli 7788 sayılı görüşlerinde; “Noterlikte iş yaptırmak isteyen ilgilinin hukuki ehliyeti veya akli melekelerinin tam olup olmadığı hususunda şüpheye düşülmesi halinde doktor raporu istenmesi gerekmektedir.
Boş bulunan noterliklere müracaatta bulunacak olan noterlik belgesi sahiplerinin taleplerinin alınabilmesi için öncelikle www.vatandas.uyap.gov.tr adresinde yer alan başvuru ekranına girerek UYAP veri tabanında yer alan bilgilerinin güncel olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir.
Aile Hekiminiz 65 yaş üstünde olan ve Özellikle NOTER İŞLEMLERİNDE gerekli olan AKLİ MELEKE RAPORU nu , gerekli kontrol ve muayeneleri yaptıktan sonra verebilir (Bu rapor günlük olarak kullanılabilir)
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
-Tapu işlemleri yapabilmek için istenilen raporun belli bir süresi var mıdır? Tabip raporu sadece aynı gün içinde geçerlidir. Önceden alınan raporlar işlem esnasında geçerli değildir.
Eğer noter vekâleti alınacak kişinin akıl sağlığından şüphe ederse kendisinden akıl sağlığı raporu isteyebilir. Bu durumda 65 yaş üstü kişinin tapu devir işlemleri devletin kısıtlama kararının kalkmasından sonra alınacak akıl sağlığı raporu ile gerçekleşebilecektir.
65 yaşın üstündekiler tapu için ne yapmalı? Bir gayrimenkulü satan veya alımını yapan kişi 65 yaşını aşmışsa, Tapu Müdürlüğü'ne akli dengesinin yerinde olduğunu belgeleyen bir sağlık raporu vermesi gerekiyor.
65 YAŞ ÜSTÜ NASIL TAPU DEVRİ YAPAR? 65 yaş ve üstünde olan kişiler sahip olduğu taşınmazı satmak ya da devredebilmek için tapuda işlem yapmadan önce mutlaka sağlık raporu almalıdır. Tapuda işlem yapacak 65 yaş üstü kişilerin işlemleri için kesinlikle sağlık raporunun devlet hastanesinden alınmış olması gerekmektedir.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL.
Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır. Madde 3 - Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 23,76 TL yazı ücreti alırlar.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Kişisel sağlık bilgi formu seçeneğine basarak e-Devlet sitesi üzerinden sağlık raporunun alınması da mümkün olur.
Sağlık raporunuzu e-devlet platformu üzerinden indirip çıktısını alabilirsiniz.
65 yaş üzeri vatandaşlarımızın noter işlemlerinde sağlık raporu zorunluluğu var. Bunun nedeni ise yaş alan vatandaşlarımızın alım-satım veya benzeri işlemler yaparken akıl sağlıklarının yerinde olup olmadığının kontrol edilmesi.
Sağlık raporu almak için özel polikliniklere, özel muayenehanelere, özel hastanelere, özel tıp merkezlerine, aile sağlık merkezlerine ve devlet hastanelerine başvurabilirsiniz.
İşe girme sağlık raporu alırken idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri