Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebilir. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır.
Tapuya düşülen şerhin 5 yıl geçerlilik süresi bulunur. 5 yıl içerisinde gayrimenkul alım satım işlemi gerçekleştirilmezse sözleşme iptal edilir. Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur.
Hazırlanan satış sözleşmesi taraflarca imzalandığı anda noter tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydeder. Sözleşmenin sisteme kaydından sonra tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili sağlanır.
Tapu devirlerinin artık noterlerde yapılabilecek olması, satış işlemlerinin hızlanmasından, tapu müdürlüklerinin yoğunluğunu hafifletmeye kadar birçok kolaylık getirdi.
Noterden tapu satışı için yeni dönem başlıyor. 1 Temmuz'dan itibaren konut satışı başta olmak üzere artık noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapılabilecek. Tapu harcı için belirlenen rakama ek noterlik ücreti de eklenerek işlem sırasında ödenecek.
İlgili 34 soru bulundu
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Tapusuz Taşınmaz Satılabilir Mi? Mülkiyet hakkına sahip olan tapusuz taşınmazların malikleri, taşınmazı tapuya tescil ettirmediği sürece, bu mülkiyet üzerinde tasarruf edemez ve mülkiyeti başkalarına devredemez. Ancak, tapusuz bir taşınmaz üzerinde alım satım sözleşmesi yapılabilir.
Eşe bedelsiz tapu devri, gerekli evrakla birlikte tapu dairesine müracaat edilerek yapılır. Gerekli belgelerin eksiksiz olması durumunda tapu memurunca işleme alınacak devir talebi, tapu bağış harcı için öngörülen tutarın ödenmesiyle beraber tamamlanır.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
Taşınmazların noterde satılmasının güvenilirlik derecesine değinen Yılmaz, "Tapuda ne kadar güvenilirse noter de o kadar güvenilir. Çünkü noterler taşınmaz satışı tapunun sistemiyle yapıyorlar. Tapudan aldıkları sistem ve tapunun noterlere bağladığı uçla tapunun bilişim sistemi üzerinden bilgileri alıyoruz.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır.
Noter üzerinden tapu satışında yeni dönem resmen başlıyor. 4 Temmuz'dan itibaren konut satışı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapılabilecek.
Yargıtay 15.Hukuk Dairesi'nin E.1993/3539, K.1994/830 17.02 1994 tarihli kararına göre taraflar arasında noterde usulüne uygun olarak düzenlenen sözleşme fesih edilmediği sürece sözleşme geçerli olacak ve tarafları bağlayacaktır. Bu durumda taraflardan her biri sözleşmenin ifasını talep etme hakkına sahiptir.
Araç satış sözleşmesi, noterde hazırlanan, alıcı ve satıcı tarafından imzalanan ve her iki tarafın haklarını koruma altına alan resmi bir belgedir. Alım satım işleminin her anında karşılaşılabilecek sürprizlere karşı hazırlıklı olmayı sağlayan bu sözleşme sayesinde karşılıklı bir risk güvencesi oluşturulmaktadır.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Tapu devri çoğunlukla aile içerisindeki bireyler arasında gerçekleştirilir. Bu işleme "bedelsiz tapu devri" de denir. Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Aile içi tapu devrinde gerçek bedelli satış yapılabileceği gibi bedelsiz şekilde hibe ve bağış olarak da tapu devri gerçekleşebilir. Aile içi tapu devrinde de kişinin vâris olduğuna dair belgeler alındıktan sonra tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır.
Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, eşlerden birinin anne veya babalarından gelen mallar söz konusu olduğunda; satış gösterilse dahi mal bağış (karşılıksız kazandırma) olarak değerlendirilmektedir.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Bir başka deyişle kanunda yapılan değişiklikle noterde taşınmaz satışı yapılabilecektir. 7413 sayılı Kanun'un 12. Maddesiyle Noterlik Kanunu'na eklenen 61/A maddesi şöyledir: “Madde 61/A- (Ek: 23/6/2022-7413/12 md.) Taşınmaz satış sözleşmesi noterler tarafından da yapılabilir.
Miras taksim sözleşmesinin tapusuz taşınmazlar için de yapılması mümkündür. Miras taksim sözleşmesinin amacı mirasçıların paylarının hak kazandıkları miras üzerinde nasıl ve ne şekilde paylaştırılacağına ortak iradeleri ile karar verilmesidir.
Tapu belgeniz kaybolduysa; tapu sahibi olarak ilgili tapu dairesine başvuruda bulunabilirsiniz. Nüfus cüzdanınızla birlikte tapu belgesini yeniden talep edebilirsiniz. Halihazırda yenileme ücreti olarak 4,90 TL civarında bir işlem ücreti alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri