👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
Noterlerde sadece konut değil, ofis, dükkân, arsa ve tarla gibi 'tüm taşınmazların' alım-satım işlemi yapılacak.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak. Başvuru esnasında, satışı yapılacak taşınmaz seçilecek.
Tapu Devir Teslim İşlemi Ne Kadar Sürer? Gayrimenkul alım satım işlemlerini resmiyete döken tapu devir işlemleri, randevu sistemi sayesinde çoğunlukla bir gün içinde tamamlanabilmektedir. Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız.
Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır. Ancak üçüncü kişilere karşı hak iddiasında bulunamaz, Sözleşme tapuya şerh edildiği takdirde, kişisel hak güçlenecek ve üçüncü kişilere karşı ileri sürüle bilinecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Tapu Kanunu'nun 26/6'ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamaz ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemez. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edecektir.
Yargıtayın almış olduğu pek çok kararda tapusuz taşınmazların devrinin menkul eşyalarda olduğu gibi zilyetliğin alacaklıya devri yolu ile gerçekleştirilir. Söz konusu tapusu olmayan taşınmazın devri resmi şekle bağlı değildir. Aynı zamanda taşınmazın devrine ilişkin gerçekleştirilecek ispat da bir şarta bağlı değildir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Türkiye Noterler Birliği yaşanan koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal izolasyonu azaltmak için E-Randevu sistemini uygulamaya geçirdi. E-Randevu sistemi ile tüm noterlik işlemlerinizi belirleyeceğiniz noterden randevu alarak sıra beklemeden, zaman kaybetmeden ve sosyal izolasyonu koruyarak gerçekleştirebilirsiniz.
Devir işlemi her iki taraf arasında bir tutar karşılığında olduğu gibi, bedelsiz olarakta yapılabiliyor. Tapunun bağış yapılması olarak da adlandırılan bedelsiz tapu devri işlemleri, taşınmazın olduğu bölgedeki tapu binalarında gerçekleşmektedir.
Başka şehirden tapu devrinin yapılıyor oluşu akla bir başka soruyu da getirdi; “Tapuya gitmeden satış yapılır mı?”. Bu sorunun cevabı yurt içi için “Hayır”, yurt dışı için “Evet”. Ancak yurt dışında da tapu müdürlükleri olmasa da konsolosluk veya büyükelçiliğe gitmek gerekiyor.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Noterde araç devri yaparken kimlik belgesi, trafik tescil belgesi ve trafik sigortası poliçeni yanında bulundurman gerekir. Bu belgeleri karşılıklı olarak noter görevlisine teslim ettiğinde hem alıcı hem de satıcıya satış sözleşmesi sunulur. Sözleşmeyi imzalamadan önce araç bedelini alıcıdan tahsil etmen gerekir.
Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Düzenleme şeklinde olmayan veya irade beyanının noter huzurunda alınması gerekmeyen işlemler Noterler Birliği sisteminden e imza ile yapılabilecek. Belge doğrulaması TNBB sistemi üzerinden doğrulanamaz ise belge aslı fiziki olarak işlem tamamlanmadan ibrazı zorunludur.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Miras Tapu Devri
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçılar bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Bu suretle, miras kalan taşınmazın devri işlemi tamamlanmış olur.
Bağış Tapu Harcı Ücreti Ne Kadardır? Emlak beyan bedelinin altında kalmamak şartıyla bağış kapsamında beyan edilen bedel üzerinden % 6,8 oranında tapu döner sermaye ve tapu bedeli bağışı kabul eden vatandaştan alınır.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir.
Türk Medeni Kanunu'na göre taşınmazların devri ve kazanılması tapuda gerçekleştirilen tescil işlemi ile sağlanmakta, tapuda gerçekleştirilmeyen işlemler ise taşınmazın devri sonucunu doğurmamaktadır. Bu açıdan tapulu taşınmazların devri resmi şekle bağlıdır.
Tapusuz gayrimenkul satışında, alıcı ve satıcı arasında karşılıklı olarak noter ya da tapu sicil memuru huzurunda, satıcının mülke ilişkin belli bir bedel belirtmesi kaydıyla, imzalanan bu sözleşmenin geçerli olabilmesinin ön koşulu ise söz konusu gayrimenkulün belirlenebilir olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri