UZAKTAN İŞLEM (NOTERLİĞE GELMEDEN İŞLEM YAPMA) Uygulama 01 Mart 2016 tarihinde açılmıştır. Noter veya yetkili kullanıcı tarafından elektronik imzalanarak arşivlenen belge, vatandaşımızın KEP adresine gönderilmekte, böylece Noterliğe ulaşım ve bekleme süresi asgariye indirilerek zamandan tasarruf sağlanmaktadır.
Bu yazıya göre ; Noterlik kanununda öngörülen işlemler güvenli elektronik imza ile elektronik ortamda yapılabilecektir. Düzenleme şeklinde olmayan veya irade beyanının noter huzurunda alınması gerekmeyen işlemler Noterler Birliği sisteminden e imza ile yapılabilecek.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Noterlik İşlemlerinde E-imzaya ilişkin ilk yasal düzenleme, 12.12.2014 tarihli ve 6572 sayılı kanunla Noterlik Kanununun 198/A maddesi olarak eklenmiştir. “Elektronik işlemler” başlıklı 198/A maddesinde, “ Bu Kanunda öngörülen işlemler, elektronik ortamda güvenli elektronik imza kullanılarak da yapılabilir.
Yasal belgelerin gerçekliğini kanıtlamak için en önemli adımlardandır. Noter onayı bulunmayan belgeler hukuki olarak güvenli bulunmayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Tapu, noter, banka işlemlerinin tamamı yapılabiliyor! İşte kimlik yerine geçen belgeler - Gündem Haberleri.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, vatandaşların noterlik işlemleri için internet üzerinden randevu alabilmelerini, bazı işlemlerin noterliklere gidilmeden yapılmasını sağlayan "e-Noter" uygulamasının bugün başladığını bildirdi.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
Oyle bir zorunluluk da yok, ihtiyac da yok.
👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Böyle bir durumda kişi, noter huzurunda bulunamayacağından dolayı, size nüfus cüzdanının bir fotokopisini gönderebilir ya da mail yoluyla iletebilir. Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
Öncelikle önemle vurgulamak gerekir ki vekâlet verme işlemi noterde yapılır. Bu işlem sırasında vekâlet verecek olan kişi ile vekâleti alacak olan kişi notere kimliklerini sunmalıdır. Buna ek olarak işlem sırasında söz konusu bu işlem için gerekli olan bilgilerin de notere verilmesi gerekir.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Randevu oluşturmanın yanı sıra, e-noter ile ihtarname çekebilir, ihbarname gönderebilir, çeviri hizmeti alabilir ya da e-tespit işlemi yaptırabilirsiniz. Ancak tüm bu işlemler için elektronik imza kaydınızın ve e-noter sistemine üyeliğinizin bulunması gerekmektedir.
Vekalet vermek için gerekli olan 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanıdır. Ayriyeten kişinin işi ne ise onun belgeleri de gereklidir. Bu belgelerle birlikte notere gidilerek vekalet işlemleri kolaylıkla halledilebilir.
Vekaletname noter onaylı olmak zorundadır. Boş bir kağıt doldurulup imzalanarak vekaletname gücü kazandırılamaz. HMK 76 bu durumu açıkça düzenlemiştir. uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Noterde teslim edilmesi gereken evraklar arasında kimlik, ruhsat gibi belgeler vardır. Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir.
Kimlik fotokopisi ile resmi işlemler yapılamaz. Ancak fotokopi üzerindeki kimlik bilgileri, veriler art niyetli kişilerce sahte kimlik üretmek için kullanılabilir.Genelde basına yansıyan olaylara muhatap olan sağlıklı kimliğe sahip olmayan veya kimlik bilgilerine önem vermeyen kişilerdir.
Kimlik alternatifleri nelerdir? Pasaport , Uçak mürettebatı belgesi, Demiryolu personeli kimlik belgesi, Gemici adamı cüzdanı, Nato kimlik belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri