Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir.
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsüne girmemekle birlikte serbest meslek erbabı olarak sayılırlar. Katip ve hizmetliler iş kanuna tabidir.
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı'na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği'nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Noterlik kanunun 40. Maddesine göre noterlik dairesi resmi daire kabul edilmemiştir. Resmi daire sayılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
A- Noterin Hukuki Sorumluluğunun Niteliği:
Öte yandan noter, noterlik işlerinden zarar görmüş olan herkese karşı sorumlu tutulduğuna göre, yalnız noterde işlem yaptıran kişiye (iş sahibine) karşı değil, noterlik işlerinden zarar gören üçüncü kişilere karşı da sorumludur.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Noterlik kanununun 112. maddesi uyarınca, noterlerin yaptıkları işlemler karşılığında alacakları ücret çeşitlerini, oranlarını veya miktarlarını belirleme yetkisi adalet bakanlığına aittir.
Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Noterlerin yaptığı işlemlerden dolayı zarar gören kişiler noterler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Noterin bir “işi yapmaması”, “hatalı yapması” veya “eksik yapması” nedeniyle oluşan her türlü zarar, maddi ve manevi tazminat davasına konu edilebilir (Noterlik Kanunu m.162/1).
Türkiye'deki tüm noterlerin dijital olarak birbirine bağlanması ile mesafeler ortadan kalktı. Artık herhangi bir noterde yapılan işlemin örneği aynı anda başka bir şehirdeki noterden alınabilecek. Türkiye'deki tüm noterler dijital olarak birbirine bağlandı. Böylece belgelerin postada kaybolma ihtimali ortadan kalkacak.
Türkiye Noterler Birliği Başkanı Tutar: "Noter mühür vurdu ne yaptı ki diyorsunuz. 100 liralık işlem ücretinin 85 lirası devletindir"
2023 yılında noterden imza sirküleri belgesi çıkartmanın ücreti 147 TL şeklindedir.
Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir.
Sürücü Belgesi - T.C. kimlik numarası üzerinden KPS 'den alınacak bilgilerin noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak yazıcıdan alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle noterlik işleminde kullanılabilir.T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri de, noterlik işleminde kullanılabilir.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Noterlik görevinin ve hizmetin gereği gibi yapılmasına engel olabilecek hiçbir iş yapamazlar, dolaylı ve dolaysız olarak kendilerine ve yakınlarına herhangi bir yarar, kâr ve kazanç sağlayacak herhangi bir uğraşı içinde bulunamazlar.
NOTER, resmi bir kamu görevlisidir ve hukuki işlemlere aracılık eder. Noterler, sözleşmeler, vekaletnameler, imza beyannameleri, taşınmaz satışları ve diğer hukuki belgelerin düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gibi birçok işlem için gereklidirler.
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Hakim Ne Kadar Maaş Alır? Hakim olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hakim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.040 TL civarındadır.
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri