Pitaya, bilimsel anlamda Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin (tatlı pitaya) olarak adlandırılan meyvesidir.
Ejder meyvesi kaktüs türlerinden olan bir meyvedir. Bilimsel adı ise Hylocereus olarak bilinen bu meyve tatlı pitaya şeklinde adlandırılır. Ejder meyvesi son yıllarda iyice popülerleşmiş olan bir meyve olmuştur. Ejder meyvesi antioksidan bakımından zengin olan bir meyedir.
Ejder Meyvesi Nerede Yetişir? Ejder meyvesi özellikle Orta Amerika ve Güney Amerika kökenli bir meyvedir. Genellikle ticari amaçlı olarak üretilmektedir. Bugün dünya üzerinde Malezya, İsrail ve Vietnam bölgelerinde aktif olarak yetiştirilir.
Pardon, kimlerdendiniz: Pitaya (Ejder meyvesi)
Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.
Pek çok tropikal meyve gibi ejder meyvesini de çiğ olarak tüketebilir, aromasını tam anlamıyla deneyimleyebilirsiniz. Genellikle içi beyaz olan ejder meyvesine sıklıkla karşılaşmak mümkündür ancak içi kırmızı olan ejder meyvesini de rahatlıkla tüketebilir, aynı lezzeti alabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Tropikal meyvelerin en lezzetlileri arasında yer alan Ejder meyvesi üreticiyi 80 TL'lik kilogram fiyatıyla da sevindirdi. Türkiye'nin tarım da üretim merkezleri arasında yer alan Mersin'de son yıllarda tropikal meyve üretimi de arttı.
İçeriğinde bulunan yüksek kalsiyum değeri sayesinde kemikleri güçlendirir ve kemik gelişimine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve kilo vermeye destek olur.
Ejder meyvesi fidanının kırmızı ve beyaz ejder meyvesi olmak üzere 2 çeşidi vardır. Ejder meyvesinin dışı pembe kabukludur. Meyvenin içi ise, yumuşak kremamsı bir yapıya sahiptir ve kiviye benzeyen siyah tohumları vardır.
Ejder Meyvesini Olası Riskleri
Bir de bu meyveyi tükettikten sonra idrar rengi kırmızımsı bir renge dönebilir. Meyve vücuttan tamamen atıldıktan sonra idrarınızın rengi normale dönecektir.
İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor. Pitaya bitkisinin hiç bir zararlısı olmadığı için zehirli tarım ilaçları ile mücadele gerektirmez.
3. kabaca kivi gibidir. icinde onun gibi cekirdekleri vardir. yumusakligi ve tadi da benzer sayilabilir. ama buyukluk acisindan ejder meyvesi kividen cok daha buyuktur. 4. icinin rengi kirmizi olanlar diskinin rengini pembe yapabilir.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Güneydoğu Asya'nın eski zamanlara dayanan güzellik pratiklerinde de kendine yer bulan ejder meyvesinin, bir parça ezildikten sonra yüze uygulanması durumunda yaşlanmayı geciktirdiğine ve daha genç bir görünüm sağladığına inanılıyor. Ayrıca bu yöntem sivilce ve güneş yanığı gibi cilt sorunları için de oldukça etkili.
Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan pepinonun ana vatanı Peru'dur. Son yıllarda ülkemizde de üretilmeye ve tüketilmeye başlanan pepino meyvesi, hem görünümü, hem de lezzetiyle kavuna benzer. Sağlık için çok faydalı olan pepino meyvesi, tatlı yapımında kullanılır. Peki, pepino nasıl yenir?
Aynı zamanda, hayati organların uygun oksijenasyonuna yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin (RBC), üretimine katkı sağlar. * Ejder meyveleri lif ve antioksidanlarla dolu olduğundan, her ikisi de kalbi sağlıklı ve genç tutmaya katkıda bulunur.
Hünnap meyvesi, büyükçe bir zeytin ebatında, içerisinde çekirdeği de olan yeşil bir meyvedir. Olgunlaşma sürecine paralel olarak yeşil rengi mora doğru değişir. Siyaha dönmesinin ardından buruşarak hurmayı andıran bir görüntüye kavuşur. Bahçelerde yetiştirildiği gibi doğada da bulunur.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Ejder meyvesini sindirim için ideal kılan bir diğer özelliği ise yüksek lif içeriğine sahip olması. Lifli yapısı ile bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı oluyor, sindirim kanalından düzgün geçişi kolaylaştırıyor, kabızlık, kolorektal kanseri ve irritabl bağırsak sendromunun önlenmesine yardımcı oluyor.
Beyaz olanın tadı genel olarak tam olgunlaşmamış armut ve kiviye benzemektedir. Kırmızı olanı ise daha tatlı meyveler olan çilek, muz, kavun, şeftali ve kiviye benzemektedir ve çok lezzetlidir. Sarı olan diğer iki cinsten daha aroması yoğun ve farklı bir lezzeti vardır.
Bitkinin karakteristik özelliklerinin tanımasıyla ejder meyvesinin Türkiye'de de üretimi gerçekleştirilir. Özellikle; Antalya, Adana ve Mersin'de binlerce ejder meyvesi fidanına rastlayabilirsiniz. Pitaya genellikle ılıman iklimleri sever.
Bol miktarda kalsiyum barındırması sonucunda kemiklerin gelişimine ve güçlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Ejder meyvesi yararları incelendiği zaman C vitamini içermesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülür.
Temel hassasiyetleri olan soğuk, aşırı sıcak, aşırı su, ve hava akımı gibi etmenleri ancak seralarda kontrol altında tutulabilmektedir. Bu kontroller aşırıya gidildiği zaman bitki farklı tepki vermekte çok zayıf tutulduğunda farklı tepki vermektedir ve bu durum tadını da etkilemektedir.
Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor. Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip.
Yüksek lif içeren ejder meyvesi, vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur ve bu sebeple diyet yapanlar tarafından sık sık tercih edilir.
Pitaya betalain, lif ve fenolik bileşen içeriği ile plazmada HDL kolesterol seviyesini yükselterek, LDL ve toplam kolesterol seviyesini düşürerek antihiperlipidemik etki göstermektedir (HOSSAIN ve ark., 2021; IBRAHIM ve ark., 2017).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri