Bu Elma Sadece Gümüşhane'de Yetişiyor - YouTube.
Neden Mavi Elma diye hep sorulur bize; Bilişimin ve barışın renkleridir MAVİ. Elma ise genellikle Beslenme uzmanı Diyetisyenlerin kullandığı bir simge olduğu gibi aynı zamanda Adem ile Havvayı, bilgiyi, sağlığı, iki ayrı unsurun bir bütünlüğünü, gıda alanının varlığını ve tamamlayıcı unsur olmayı da ifade eder ELMA.
Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcakların olduğun sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları –35o-40oC'a açmış çiçekler –2,2o-2,3o C ve küçük meyveler ise – 1,1o-2,2 oC'a dayanırlar.
Yaz elması olarak bilinen beyaz elma temmuz ayında meyve vermeye başlar.
Posof ilçesinde yetişen ve 3 yıl önce "Posof-Badele Elması" adıyla coğrafi işaret alan elma, yörede az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi de dışı gibi kırmızılaşan elmanın hasadına başlayan yetiştiriciler, ihtiyaçları dışında kalan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Hekimzade - Avustralya'da dağlarda yetişen Beyaz Elma İlk defa görenler kimler bakalım 🤔 | Facebook.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'sini gerçekleşmiştir.
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Siyah Elmaların Diğer Elmalardan Farkı Ne? Düşük sıcaklıklar nedeniyle elma ağaçlarının koyu renkli meyveler içermesi siyah elma yetiştirmesine neden oluyor. Lezzetinde herhangi, bir değişiklik yok. Sadece rengi normal elmaların aksine koyu mor, siyah arası bir tonda.
Yaban elması ya da bir diğer adıyla yabani elma adı itibariyle kulağa yabani, yenmez gibi gelse de gülgiller familyasının bir parçası olup taze olma durumunda tüketilen bir meyvedir.
Posof elması diyet lifleri içermektedir. Bu yönüyle bağırsakların daha aktif olmasına yardım eder. Bağırsak problemlerinde ve diyet beslenmesinde tüketilmesi önerilir. Posof elmasını düzenli olarak tükettiğinizde, metabolizma hızınızı yükseltip bağırsakların daha iyi çalışmasına yardım edebilirsiniz.
Bunlar içerisinde Amasya elması, Golden elması ve Goldstar elmaları çok fazla öne çıkmaktadır. Diğer yandan Fuji elması, samur red, granit simit ve Jonathan elması gibi pek çok elma yer almaktadır. Tabii bunların içerisinde Şüphesiz Santana elması da önemli yer teşkil eder. Yerli Elma Çeşitleri Hangileridir?
İngiltere'deki Tesco mağazalarında satışa sunulacak yeni bir cins elma görenleri hayrete düşürdü. Dışı sarı elmaların içi pembe renkte. Ödüllü çiftçi William Barnett tarafından üretilen elmalar piyasaya 'surprize' adıyla sunulacak.
Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz.
Yaz mevsiminde Hatay'da yaylalarda yetişen doğal meyvemiz , hafif mayhoş bir tada sahiptir. zirai işlem yapılmadan toplanmıştır. Normal elma tanelerine göre küçük ve büyümeyen bir cinstir.
Yatırımın İlk Yıllarında Geriye Dönüş Bodur elma fidanları yatırımın üçüncü yılında verim vermeye başlarlar. Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri