İlk defa ehliyet alacak sürücülerin başvuru işlemleri il ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığı ile yapılır. Nüfus müdürlüklerine gitmeden önce yukarıdaki bütün belgelerin hazır edilmesi ve nüfus müdürlüğü online randevu sisteminden randevu alınması gerekmektedir.
Kursa gitmeden ehliyet almak diye bir durum söz konusu değil. Teorik dersler sağlık dersleri gibi bir dizi dersleri almanız gerekiyor.
Sürücü belgesi başvuruları sürücü sertifikasının alındığı yere bakılmaksızın yetkilendirilen herhangi bir nüfus müdürlüğüne şahsen başvuru yapılarak alınır.
Yenileme veya kayıp nedeniyle yeni ehliyet çıkaracak olanlar için: Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık belgesi, eski sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi için anlaşmalı bankalara yatırılan tutarın makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge.
Sürücü Belgesi Ücretleri
A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir. Bu da toplamda 1.594 TL'lik bir ücrete denk gelir.
İlgili 22 soru bulundu
A.
Nüfus Cüzdanı Biyometrik Fotoğraf (1 adet, son 6 ay içinde çekilmiş) Banka dekontu (Güncel ücret listesi ve Anlaşmalı Banka listesi aşağıdadır.)
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra eski belge alınıp, sürücü belgesi yerine geçen geçici belge verilmektedir. En geç 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi belirttiğiniz adrese teslim edilecektir.
*Ehliyet ve kimlik belgesinin birleştirilme işleminin yapılabilmesi için her iki belgenin de yenilenmiş olması gerekir. *Yeni kimlik kartı olup da eski ehliyet ile birlikte bu işlem yapılamaz.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Ehliyet Harç Ödemeleri Nereye Yatırılır? Değerli kâğıt ve harç bedelleri Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılıyor.
RANDEVUZ İŞLEM KESİNLİNLİKLE YAPILMAYACAKTIR.
Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz.
Sürücü belgesi almak için telefon ile ALO 199' u arayarak veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internetten adresinden randevu alabilirsiniz. Randevular haftalık olarak verilmektedir. Her işlem için, ayrı randevu alınması gerekmektedir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Sertifikanız elinize ulaşır ulaşmaz, emniyet müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra sertifikanız ile sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir.
2023 ehliyet fiyatları için maliyeye ödenen ehliyet yani sürücü belgesi harç ücretleri 13 Temmuz 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre şu şekilde: A sınıfı sürücü belgeleri (A1 ve A2 dahil): 825,70 TL. B sınıfı sürücü belgeleri: 2.489,90 TL. F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL.
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. 2022 yılında 130 TL olan ehliyet sınav ücreti de yükseldi. 2023'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 lira olarak belirlenirken, bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 2 bin 489,90 lira olarak uygulanacak.
Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartı ile ilgili olarak tek bir randevu portali üzerinden randevu alınabilmesi sağlanmıştır, Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır.
8- Yeni ehliyet alındıktan sonra kimlik ile birleştirme işlemi için ilk baştaki sıralama izlenerek başvurulabilir. Çoğu durumda yeni ehliyet alma başvurusu sırasında birleştirme işlemi için de başvuru yapılabiliyor. Bazı durumlarda ise birleştirme işlemi için ek bir randevu almanız istenebilir.
Ehliyet yenileme işleminde yalnızca değerli kâğıt bedeli ve vakıf katkı payı olarak belirlenen 15 TL'nin bankaya ödemesi yapılmalı ve dekont Emniyet Müdürlüğüne iletilmelidir.
Başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğünden teslim alabilirsiniz.
Girilen her sınavdan başarılı olunup eğitimlere düzenli devam edildiği takdirde 45-60 gün arasında ehliyet sertifikanız teslim edilir.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri