Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Nüfuz kelimesi, başkalarına söz geçirme ve güçlü olma anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Nüfuz kelimesi, sözü dinlenecek kadar insanları etkileyen, insanların korktuğu ve erki elinde bulunduran kişi ya da gruplar için söylenmektedir.
içine işlemek. inceliğine * varmak, anlamak. sıklıkla nüfus etmek şeklinde yanlış kullanılan bileşik fiil.
Nüfuz, başkasına söz geçirme ya da güçlü olma anlamına gelir.
Nüfus artış hızı, bir ülkenin veya bölgenin nüfusunun belirli bir dönemdeki artış oranıdır. Genellikle yıllık olarak hesaplanır ve bir ülkenin nüfusunun ne kadar hızla büyüdüğünü gösterir. Nüfus artış hızı, doğum ve ölüm oranları, göç ve göçmenlerin sayısı gibi faktörlere bağlıdır.
İlgili 16 soru bulundu
hiç çıkmayacak veya güç çıkacak biçimde işlemek, nüfuz etmek.
bir şeyin iç yüzünü çabuk kavrama kabiliyeti.
Politik Nüfuz Sahibi Kişiler (PEP) , rüşvet alma ve kara para aklama gibi yasa dışı yollarla varlık kazanma konusunda sıradan vatandaşlardan daha fazla fırsata sahip yüksek riskli müşterilerdir.
Nüfuz kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Tesir etmek etkilemek ve etkisi altına almak anlamında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bilimsel bir açıdan yapılan bir tedavi yönteminin etkisini göstermesinde de tesir etmek ifadesi kullanılır.
Kişilerin herhangi bir düşünceye saplantılı olarak inanması, bağnaz olarak değerlendirilir. TDK'ya göre de, saplantılı düşünce anlamına gelir.
Şöyle ki kanun koyucu; “kamu görevlisi üzerinde, nüfuz sahibi olduğundan bahisle, haksız bir işin gördürülmesi amacıyla girişimde bulunması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden kişi”yi tanımlayarak bu suçta olması gereken noktaları belirtmiştir.
Batın kelimesiyle zıt anlamlı olan zahir, bir şeyin dış görünüşü ve görünen yüzü anlamına gelir. Bunun dışında tasavvufta dünya ve evren de zahir olarak tanımlanmıştır. Bir şeyin batıni yönü iç yüzü anlamına gelir.
Himaye veya protektora (Fransızca: protectorat, İngilizce: protectorate), uluslararası ilişkilerde devletlerin birbirini tek taraflı olarak koruma alması uygulamasına verilen addır.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
Özellikle çıkarları doğrultusunda hem kişilerin hem de devlet ve kurumların yaptıkları belli kurallara dayanan birlik anlamına gelmektedir.
Nüfus, bir ülkede ya da bir yerde yaşayan insanların toplamını yalnızca bir sayısal bilgi olarak ifade eder. Nüfuz ise bu insan sayısının etkisini ve gücünü ifade eder. Nüfus, bir nicel değerdir.
sıf. (Söz, yazı ve konuşma için) Boş ve anlamsız olmayan, fikir yönünden zengin ve doyurucu, anlamlı, özlü.
Türk Dil Kurumu kapsamında ele alındığı zaman evrilmek kelimesi, 'bir biçimden başka bir biçime doğal şekilde dönmek' olarak ifade edilmektedir. Taşımış olduğu bu anlamı ile beraber özellikle hayat ve canlılar kapsamında öne çıkmaktadır.
Kamusal Nüfuz Sahibi Kişinin Belirlenmesi
atama yoluyla kendisine önemli bir kamusal görev tevdi edilen üst düzey gerçek kişiler ile uluslararası kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yöneticileri ile eşdeğer görev yapan diğer kişiler”dir.
Bir PEP, siyaseti etkileyebilecek ya da önemli ekonomik veya malî kararlar alma konumunda olan veya olmuş kişidir.
Kamusal nüfuz sahibi kişiler, ülkemizin önemli bir kamusal görevi tevdi ettiği kişiler olabileceği gibi, başka bir ülke tarafından bu şekilde görev tevdi edilen kişiler ya da uluslararası kuruluşlarda benzer görev ifa eden kişiler olabilmektedirler.
Hoy, Ermeni kaynaklarında 'Hir', Pehlevi dilinde tuz ve ter anlamında 'Hoy' ve 'Hey' ve Türkçe kaynaklarda ise 'Koyun' isminin zamanla değişerek Hoy şekline geldiği belirtilmiştir. Kentin Kaçar Hanedanı zamanındaki unvanı ise hoşluk, güzellik, rahatlık ülkesi anlamında Dar'us Safa'dır.
Hastalık ve kötülüklerden korunmak veya kurtulmak amacıyla dua okuyup üfleme anlamında bir terim. Tabiat üstü güçler yardımıyla tabiatı etkileyerek olağan üstü sonuçlar elde etme esasına dayanan faaliyetler için kullanılan bir terim.
Nazar ya da kem göz, canlı veya cansız bir varlığın başına kaza veya belâ gelmesine neden olduğuna inanılan bakış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri