Aslen Arap mutfağının bir yemeği olan içli köfte Türkiye'de doğu ve güneydoğu bölgelerinde sıklıkla yapılan yemeklerden biridir. Her yörede kendine has bir lezzet sunan içli köfte özellikle Gaziantep ve Hatay illerinde adından daha çok söz ettirmektedir.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır.
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından başvurusu yapılan “Malatya İçli Köftesi Coğrafi İşareti” tescillendi. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN tarafından, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet ÇINAR ve beraberindeki heyete takdim edildi.
İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
İlgili 21 soru bulundu
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
İçli köfyeye Hatay'da Oruk denir. Bu vazgeçilmez yöresel lezzetin asıl özelliği hem içi hem dış köftesine et konur.
Irok (İçli Köfte) - Mardin.
Tepsi Oruğu içli köftenin imitasyonu gibi bi şey. Hani yalancı dolma filan gibi isimler vardır ya kültürümüzde. Bu da bir nevi yalancıktan içli köfte :) Hatay'da kocaman bakır sinilerde yapılır, mahalle fırınında pişirilir.
İsveç Devletinin resmi Twitter hesabından, ülkenin dünyaca ünlü köftesinin tarifinin Türklere ait olduğu itiraf edildi. Twitter hesabı "Sweden.se"den yapılan paylaşımda, köfte fotoğrafı kullanılarak, ''İsveç köfteleri, aslında Kral 12. Karl'ın Türkiye'den eve getirdiği tarife dayanıyor.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
İsveç köftesi, IKEA köftesi ya da İsveççedeki özgün adıyla köttbullar, İsveç mutfağının en bilinen ürünlerinden olan ve misket şeklindeki köftelerden oluşan geleneksel yemektir.
Antakya merkezde bulunan Sultan Sofrası'nda Hatay'a özgü yöresel ev yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. Nar ekşili sarma, yoğurt aşı (yayla çorbası gibi ama yöreye özgü tuzlu yoğurttan yapılıyor), kaytaz böreği ve oruk, yani bizim bildiğimiz adıyla içli köfte buranın muhakkak tadılması gereken yemekleri.
Türk yemek kültüründe özellikle Çukurova bölgesinde Adana, Antakya ve Gaziantep sofralarında kendine yer bulmuştur. Ülkemizde "içli köfte" birçok ilimizde yapılmaktatır ve sadece Hatay'da Oruk olarak anılmaktadır.
İçli Köfte (Kutlik) Siirt Yöresi - Nefis Yemek Tarifleri.
Bulgur, soğan, dana, koyun ve keçi etiyle yapılan bir lezzet olan içli köfte ilk kez Arap mutfağında ortaya çıkmıştır. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır.
Arap mutfağından Türk mutfağına giren içli köfte, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak biliniyor.
Yöreye özgü içli köfteler ıkbebet, kitel ve irok tarifleri, belki de Mardin'den başka hiçbir yerde bu kadar lezizini yiyemeyeceğiniz kaburga dolması, lahmacuna benzer bir lezzet sunan sembusek böreği, işkembe dolması kibe, her bayram muhakkak evlerde hazırlanan mamul, kiliçe çöreği, pekmezi bol olduğu için sağlıklı bir ...
Ünü tüm yurda yayılmış Hatay usulü yemeklerden fellah köftesi, kaytaz böreği, et ve sebzeler eşliğinde fırınlanan belen tava, Hatay tava, güney illerimizin meşhur tatlarından katıklı ekmek, Hatay'da oruk adıyla bilinen içli köfte, tahinin en nefis tariflere eklendiği humus, mütebbel gibi mezeleri ve listede sizi ...
Antakya usülü oruk, emeğin, kaliteli malzemenin konuştuğu bir içli köfte çeşidi. En büyük özelliği hamuruna dövülmüş et konulması. Kasaptan alınan et, en az 3-4 kez çektirilir.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Ödemiş köfte, İzmir'in Ödemiş ilçesinde yapılan, yöreye özgü bir şiş köfte türüdür.
Trakya mutfağında köfteler geniş yer bulur. Bu köfteler bazen bir köyden bir köye olan mesafede bile kendi imzasını atacak nüanslara sahiptir. Yöre mutfağının kaşarlı köfte çeşitleri de bu zenginliği yansıtacak değerdedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri