Bu tanı yönteminde radyoaktif maddelerin çok küçük bir kısmı hastaya damar yolu ile verilmesi sağlanır. Daha sonra Gamma Kamera adı verilen özel kamera sistemleri ile görüntüleme yapılır. Bu görüntüleme sırasında maddenin vücutta dağılışı ve etkileri gözlemlenir.
Bu işlem yaklaşık 35 ile 45 dakika arasında sürer ve bu süre boyunca hastanın sırt üstü yatar pozisyonda olması gerekir. Çekim, MR gibi kapalı bir cihaz içinde yapılmadığından, kapalı yerde kalma korkusu olan hastalar için de işlem sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Bekleme süresi testin özelliğine göre 15 dakika ile 2 saat arasında değişir. Görüntüleme gama kamera olarak bilinen özel sistemde yapılır. Bu görüntüleme sistemi radyasyon üretmez, hastaya daha önce verilmiş olan radyoaktif maddeden gelen gama ışınlarını kaydeder.
Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme Kliniği'nde görüntüleme işlemleri, kullanılan radyoaktif maddenin saçtığı ışınımın cinsine göre gama kamera veya PET\CT isimli cihazlarla gerçekleştirilir. Mevcut cihazlarla tüm organ ve sistemlere ait hastalıkların teşhisi sağlanmakta ve tedaviye yön verilebilir.
Nükleer Tıp bölümümüzde yapılan tanısal tetkikler tiroid, kemik, kalp, böbrek ve diğer birçok organın ve hastalığın sintigrafik görüntülenmesi olup aynı zamanda tiroid hastalıkları başta olmak üzere bazı tümör ve enflamatuar hastalıkların tedavisi de yapılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Anadolu Sağlık Merkezi Nükleer Tıp bölümümüzde; kalp, böbrekler, karaciğer, tiroit, beyin gibi organların normal olarak çalışıp çalışmadığı ve kemiklerde kanser, enfeksiyon veya travma olup olmadığını araştırarak hizmet veriyoruz.
Hastaya verilen radyoaktif maddeye göre ne kadar süreyle ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verilmektedir. Nükleer tıpta en sık kullanılan radyoaktif madde teknesyum olup yarı ömrü 6 saattir. Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır.
Kemik Sintigrafisi için bir ön hazırlık gerekmemektedir. Hastanın aç-tok olması önemli değildir.
Tüm PET tarama işlemi yaklaşık iki saat sürer. Vücudun enjekte edilen radyoaktif izleyiciyi emmesi 60 dakika kadar sürebilir. Bu süre zarfında kişinin sessizce oturması ve hareketlerinizi sınırlaması gerekir. Gerçek PET taraması ise yaklaşık 30 dakika sürer.
e-Devlet projesinin bir parçası olarak www.ndk.gov.tr adresinde bulunan Kurumumuzun internet sitesi üzerinden Lisans Sorgulama, e-Taşıma İşlemleri, Kişisel Dozimetri Kayıtları Sorgulama, Kuruluş Dozimetre İşlemleri (personel, devir, sonuç raporu vb.) hizmetleri sunulmaktadır.
Atom tedavisinin bazı minör yan etkileri olabilir. Geçici bir süre olmak koşuluyla, nadiren de olsa boyunda ağrı veya hassasiyet gözlenebilir. Tükürük bezlerinde şişlik görülebilir. Mide rahatsızlığı olanlarda tedaviden sonraki erken dönemde mide bulantısı görülebilir.
Uygulama sırasında kişiye ilaç verileceği için görüntüleme yöntemi sonrası ilaç yaklaşık 2 saat içinde vücuttan atılır. Bu durumda 2-3 saat sonrasında kişi yemek yiyebilir. Hastaya bazı durumlarda farklı ilaç ve teknikler uygulanabileceği için öncelikle bu işlemi gerçekleştiren uzmana sormalıdır.
Tüm vücut çekimde ise maddenin damar yoluyla verilmesinden 2-3 saat sonra tüm vücut taraması yapılır. Gerekli görülürse SPECT denilen tomografik çekim de yapılabilir. Sintigrafi çekim süresi yaklaşık 20-30 dakikadır.
Hastaların 6 saatlik açlıkla sintigrafi randevusuna gelmesi gerekmektedir. Eğer eforlu veya kalp hızını artırıcı ilaç ile sintigrafi yapılacaksa, kalp hızının artışını önleyecek beta bloker ilaçların 48 saat, kalsiyum kanal blokeri ilaçların 24 saat öncesinden kesilmesi gerekir.
PET/CT işlemi sonuçları bir günde çıkmaktadır ama bu durum hastanenin yoğunluğa göre değişebilir.
Radyoaktif maddeler; vücuttan çıkıncaya dek bebek mamayla beslenmelidir. Bu süre zarfında sütün de vücuttan atılması gerekmektedir. - Radyoaktif maddelerin enjekte edilmesiyle beraber sıvı alınması istenecektir. Bu yüzden test öncesi sıvı alımı kısıtlanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
2. PET/BT çekimleri için açlık gerekmektedir. Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir.
PET-CT çekimi için en az 6-8 saatlik açlık gerekir. Çekimden önceki günler zorlayıcı fiziksel aktiviteden uzak durmanız önerilir. Ayrıca şeker hastasıysanız şeker ilaçlarınıza devam etmeniz ve işlem sabahı kan şekerinizin 200 mg/dL altında olması önemlidir.
Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.
Sintigrafi yönteminde rahat görüntüleme yapabilmek için özel önlük takmak gerekir. Özel ilacı hastaya hemşire tarafından çeşitli yollardan (ağız, damar) verilir.
Bu nedenle muayeneyi rahatlıkla olabilirsiniz. Muayene sonrasında bir müddet istirahat edip iki saat hiçbir şey yenmemeli, ondan sonra 6-8 saat sulu ve sütlü gıdalar yenilmelidir.
Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir. Çilek, portakal ve çekirdekli üzüm de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltır. Aynı zamanda odada bulunan kaktüs radyasyonu çeker.
Vücuttaki radyasyonu atmak için üzüm, çilek, böğürtlen ve portakal gibi meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. En fazla bilinen ve en çok etkisi olan sarımsak ve soğan da doğal antibiyotik olması sebebiyle tüketilmelidir. Kaktüslerin de radyasyondan koruyucu özelliklere sahip oldukları bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri