Obezite cerrahisi bir diğer adıyla 'bariatrik cerrahi' vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan (morbid obez) ya da vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olan ve uzman denetiminde tıbbi beslenme, egzersiz , medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir.
Daha önce bariatrik cerrahi işlem gören hastalar için sakıncalı görünen durumlarda tekrar Obezite ameliyatı uygulanmayabilir. Bazı Kontrendikasyonlar; Ayarlanabilir mide bandı, steroidleri uzun süre kullanan veya kronik inflatuar hastalıklara (Crohn Hastalığı, Kronik Pankreatit) sahip hastalar için sakıncalıdır.
Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi (VKİ) 35 ve üzerinde tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği, uyku apnesi gibi ek hastalığı olanlara ya da VKİ 40 ve üzerinde hiç bir hastalığı olmayan şişman hastalarımıza da obezite ile ilgili cerrahiyi önermekteyiz.
Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi? Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda: Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.
Normal sigortalı hastalar, obezite ameliyatları için, vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması durumunda ücretsiz şekilde ameliyattan yararlanabilir. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olan, yüksek tansiyonlu, diyabet hastası, kalp rahatsızlığı bulunan obez hastalar da obezite ameliyatında, sigortadan yararlanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (muz mide-mide küçültme) kilo vermede yüzde 60 başarılı bir yöntemdir. Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir, hatta kilo da alabilirler.
Yetişkinlerde Obezite Değerleri
Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Tüp mide ameliyatı ortalama 1 saat sürmektedir. Ameliyatın ardından hasta 2 gece hastanede kaldıktan sonra 3. gün kontrolleri yapılarak taburcu edilir.
Çok nadirde olsa bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Pişmanlık duyan hastaların hayatı genellikle yeme içme odaklı oluyor. Hayatının en büyük hazzını, en büyük keyfini yeme içme olarak ortaya koymuş hastalar.
The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bir miktar fazla kilolu olanların ortalama ömrü bir sene azalırken önemli derecede fazla kilolu olanların ömrü 10 sene kısalabiliyor.
Obeziteye Hangi Doktor Bakar: Gastroenterolog
Obeziteye yönelik tedavi ve yönetim konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Aşırı kilolar ve buna bağlı ortaya çıkan kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve bazı kanser türleri, insan ömrünü ortalama 2.7 yıl azaltıyor. Bu rakam, bazı ülkelerde 5 seneye kadar uzuyor çünkü son 30 yılda fazla kilolar nedeniyle, 462 milyon kardiyovasküler ve 212 milyon diyabet vakası ortaya çıktı.
Obezite tedavi edilmezse ve kişi fazla yağlardan kurtulamazsa kalp damar hastalıkları, uyku apnesi, felç, eklem ve kemik hastalıkları, diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıklar gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ameliyat sonrası altı aylık süreç içerisinde beklenen kilo kaybı yaklaşık 30- 35 kilo civarında olmaktadır tüp mide ameliyatı sonrası ilk ayda kaç kilo verilir? diye merak ediyorsanız, yaklaşık 9 kilo veya aktifliğe bağlı olarak biraz daha fazla kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Ölümcül mü? Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Hiç komplikasyon olamayan bir ameliyat hiç yapılmamış bir ameliyattır. Obezite ameliyatlarında genel olarak bakacak olursak ölüm riski ‰ 1 binde bir ve ‰ 4 binde dört arasındadır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk ay fazla kilonun yaklaşık %10 kadarı verilir (yaklaşık 10-25 kg arası), ilk 3 ay fazla olan kiloların en çok verildiği zaman dilimidir.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.
Mide balonu devlet tarafından karşılanan ameliyatlardan bir tanesidir.
Öncelikle tüp mide ameliyatı sonrası kaçak tespit edilirse tedavi edilebilir ve ölümler görülmez. Burada en büyük sorun kaçak olan hastayı taburcu etmek ve hastayı takip etmemektir. Geç kalınmış kaçaklar; geç kalınmış patlamış apandisit gibi ölümle sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri