OBP-ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NEDİR? Üniversiteye yerleşirken merkezi sınav başarısıyla birlikte adayın 4 yıllık ortaöğretim başarısı da göz önünde bulundurulmaktadır. Okul başarı puanları sınav ham puanlarının üzerinde eklenerek adayın tercihlerde kullanacağı yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), öğrencilerin ortaöğretim başarılarını gösteren bir puandır. OBP, lise diploma notu ve okulun başarı ortalaması dikkate alınarak hesaplanır. OBP, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirmelerinde kullanılmaktadır.
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
Buna göre, diploma notu 50 olan birinin OBP puanı 250'dir. 100 diploma notuna sahip öğrencinin OBP puanıysa 500 olacaktır. Eğer mezuniyet notu 50'den düşükse yine 50 olarak değerlendirilecektir.
Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nedir? Ortaöğretim Başarı Puanı, ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin derslerden elde ettiği başarı puanıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir. Burada bir öğrencinin alabileceği OBP maksimum 60 minimum 30 puan olmaktadır.
Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için TYT ve AYT puanlarına ek olarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP), son başarı puanının belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor.
A.1) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) her aday için mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanır.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
OBP YKS'YE NASIL EKLENİR? OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olacaktır. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.
OBP açılımı Ortaöğretim başarı puanı anlamına gelmektedir. Bu puan üniversite sınavına giren öğrencilerin AYT ve TYT puanlarına eklenmektedir.
Hayır. LGS puanına OBP ekleniyor mu? Diye merak eden öğrenciler, iki puanın birbirine doğrudan etki etmediğini bilmelidir.
4 yıl boyunca aldığınız diplomanın üzerinde yazan Diploma Notu: 50 ile 100 arasında sayısal terime diploma notu diyoruz. OBP ise Diploma Notunun 5 ile çarpımından elde edilen sayısal terimdir. Örnek: Diploma Notunuz 60 ise OBP'yi bulmak için 60*5=300 OBP'dir.
Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçtiğiniz programa yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını hesaplaması nedeniyledir. Eğer OBP'niz, seçtiğiniz programda yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasından daha yüksekse, OBP'niz düşecektir.
Evet. 2023-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Yine OBP, öğrencinin özel yetenek sınavı veya açıköğretim sınavı ile YKS'ye girmesi veya YKS'ye ikinci kez başvurması durumunda da yarıya düşürülür. Yurtdışında lise diploması alan, açıköğretim lisesinden mezun olan veya açıköğretim sınavıyla üniversiteye yerleşen bir öğrencinin OBP'si geçerli olmayacaktır.
OBP, Ortaokulun 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını ifade etmektedir. Peki LGS Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nasıl hesaplanır? LGS ortalama 6. 7. 8. sınıf OBP puan hesaplama 2023.
YKS TERCİH YAPARKEN OKUL PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? Yalnızca Temel Yeterlilik Sınavı 2 yıl süresince geçerli olmakta. TYT puanın 2 yıl boyunca geçerli olması şartı ise 200 puanın üzerinde bir puan alınmasıdır. YKS, AYT oturumunda ise geçerlilik süresi 1 yıla indirgenmiş olmakta.
Lise eğitimi boyunca aldığınız diploma notları 0.12 katsayısı ile çarpılıyor. Çıkan sonuç ise yerleştirme puanlarınıza ekleniyor. Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor.
Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Ortaokul başarı puanı (OBP), 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını yansıtmaktadır. Kayıt alanındaki liselere yerleşemeyen öğrenciler, LGS ortalaması yani OBP hesaplaması yaparak, puanlarına göre boş kontenjanlı okulları tercih edecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri