çaydanlık içindeki basıncın yükseldiğinin habercisidir. çaydanlıkta ocağa temas eden, görece daha büyük su haznesinin üst taraflarına küçük bir delik açılmasıyla bu sorun kökten çözülebilir. bazı çaydanlıklarda böyle bir delik, üretim sırasında özellikle açılır.
Ancak bazen mutfakta istenmeyen kazalar yaşanabiliyor. Ocakta unuttuğunuz çaydanlığın suyu biterek çaydanlığın yanarak kararmasına sebep olabiliyor.
Amaç oluşabilecek iç/dış basınç farkını dengelemektir. Bir nevi kulağımızdaki östaki borusu mantığı. Sıcak suyla dolu ve kapağı kapalı bir çaydanlığın içindeki buhar zamanla soğumaya başlar ve yoğunlaşır; bu da çaydanlığın içerisinde kısmi bir vakum oluşmasına neden olur.
Kabın alt kısımlarında ve yanlarında oluşan bu kabarcıklar suyun yüzeyine doğru hareket ederken -üzerlerine etki eden basınç azaldığından- hacimleri artmaya başlar ve suyun yüzeyine ulaştıklarında patlarlar. Bu durum suyun içinde ses dalgaları şeklinde yayılan titreşimler oluşmasına neden olur.
Kaynama sırasında açığa çıkan gaz suyu hareket ettirir bu yüzden fokurdama gerçekleşir :) neden baloncuk çıkarıp patlar neden hareketlendiginde dalga olmaz?
İlgili 27 soru bulundu
çaydanlık içindeki basıncın yükseldiğinin habercisidir. çaydanlıkta ocağa temas eden, görece daha büyük su haznesinin üst taraflarına küçük bir delik açılmasıyla bu sorun kökten çözülebilir. bazı çaydanlıklarda böyle bir delik, üretim sırasında özellikle açılır.
Buna bağlı olarak da biriktirdikleri enerjiyi salarlar. Kovalent bağların biriktirdikleri bu enerjiyi salması, teknik olarak "soğuma" ile aynı fiziksel olaydır. Dolayısıyla daha sıcak olan su, kendi içinden kaybettiği enerji dolayısıyla daha da hızlı soğur.
Karbonat ve Tuz
Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Limon tuzu, asidik yapısı sayesinde çaydanlık içerisinde oluşan kireç tortusunu ve lekelenmeleri başarılı bir şekilde temizler. Çaydanlık yarısına kadar su ile doldurulur ve kaynatılır. Kaynatılan suya, çaydanlık tamamlanacak kadar sirke eklenir ve yine 10 dakika kadar kaynatılır.
1) Limon & Karbonat
Kireçli suların olduğu şehirlerde her evde bolca karbonat yer alır. Karbonat ise çaydanlık içinde oluşan kireç problemini ortadan kaldırmada etkilidir. Karbonatın kireç temizleme etkisine bir de limonun parlatıcı özelliği eklendiğinde, çaydanlıklar yeni alınmış gibi duracaktır.
Ürünlerin ilk kullanımda önce sıcak su ve bulaşık deterjanı ile yıkanması gerekmektedir. Kesinlikle başka herhangi bir kimyasal çözücü kullanılmamalıdır. Ürünlerin üzerinde, sudaki kireç ve minerallerden kaynaklanabilecek lekelerin oluşmasını önlemek için, her yıkamadan sonra yumuşak bir bezle kurulanması gerekir.
Zaman içerisinde sudaki kireç, çaydanlık yüzeyine tutunur ve zamanla yavaş yavaş birikerek kireçlenme adı verilen mineral birikintileri oluşturur. Bunun nedeni, yüksek kaynama noktasının sudaki kalsiyum bikarbonatı kireç adı verilen çözünmeyen bir kalsiyum karbonat formuna dönüştürmesidir.
Kaliteli çay potları, çaydanlıklar bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerdendir.
Porselen veya cam malzemeden üretilen demlikler, daha iyi demlenmiş çay elde etmek için en ideal seçimlerdendir. Bir diğer önemli unsur ise, kaynatılıp soğuyan veya soğuk olan suyun çay demlerken kullanılmamasıdır. Çayın demlenebilmesi için kaynamış suyun içine istenen miktarda çay konularak harmanlanması gerekir.
Karbonatı sirkenin içerisinde çözündürdükten sonra çaydanlığın dışına uygulayın ve durulayın. Eğer çaydanlığınız çok kararmış ve lekelenmiş ise sirke ve karbonatlı suda çaydanlığınızı bir süre bekletin. Daha sonra su ile ovalayarak lekelerden kurtulabilirsiniz.
Farklı ocak çeşitlerine uyum gösteren çaydanlık cam demlik çeşitleri, doğalgazlı ya da tüplü ocakları rahatça kullanmanıza olanak tanır.
Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
Yarım çay bardağı sirkeyi ve 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine aktarın. Çaydanlığı ocağın üzerine alın ve içindeki karışımı kaynatın. Kaynayan karışım çaydanlığın içindeki kirecin büyük bir kısmını çözecek, kalanlar ise yumuşadığı için çok daha kolay çıkacaktır.
Tencerenin dibine 1 yemek kaşığı kristal tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı tencerede yarım saat bekletin. Yarım saatin sonunda temiz bir süngerle çok bastırmadan tencereyi temizleyin. Ovalama işlemi yanık lekelerinin çıkmasını kolaylaştıracaktır.
Yanıp, kararan çaydanlığın dışını temizlemek
Bir bardak sirkenin içine 1 çay kaşığı tuz atıp tamamen eritin. Daha sonra çaydanlığın dışını bu sirke-tuz karışımını kullanarak güzelce silin. Bu işlem çaydanlığınızın temizlenmesini ve pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır.
Bunun için bir kabın içerisinde karbonat ve sirkeyi macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra bir bulaşık süngeri yardımıyla çaydanlığınızın iç ve dış yüzeyini ovalayarak parlatın.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar. Yüzey donarken bu yüzden suyun altı donmaz.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Su, farklı süre zarflarında kaynayabilir. Bunun nedeni ısıtıcının gücü, suyun miktarı, ısıtıcının tipi gibi farklı etkenlerdir. Fakat musluk suyunun içerisindeki zararlı mikroorganizmaların aktivitelerini kaybetmeleri için, en az 20 dakika kaynaması gerektiğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri