Oda termostatı kullanılan dairelerde bu gibi durumlar yaşanmaz. Çünkü oda termostatı otomatik olarak kombinin kapanıp açılmasına yardımcı olur.
Mekanik Termostat
İçerisinde yer alan ve “bimetal sensörü” adı verilen sistem sayesinde oda sıcaklığına bağlı olarak otomatik şekilde kombi açma – kapama işlemini yerine getirir. Sensör ısındığında termostat uçları genleşerek mekanizmaya temas eder kombiyi kapatır.
Bu durumda oda termostatı, oda sıcaklığı 23,5 C ye geldiğinde kombiyi kapatacak, oda sıcaklığı 22,5 C ye düştüğünde ise kombiyi çalıştıracaktır. Örnekten de anlaşılacağı üzere çalışma hassasiyeti + ve – olarak cihazın çalışma aralığını belirler.
Oda Termostatı Kullanımı
konulmalıdır. Oda termostatı yanına bir termometre konularak oda termostatının doğru ayarda çalışıp çalışmadığı da kontrol edilebilir. Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar.
Elektrikli kombinizi de doğalgazlı kombinizi de oda termostatları ile kullanmazsanız gereğinden fazla doğalgaz ya da elektrik tüketmiş olursunuz. Çünkü oda termostatı ile çalışmayan ısıtıcılar peteklerden dönen suyun sıcaklığına göre çalışıp çalışmama kararı verirler. Yani evimizin sıcaklığı kaç derece bilmezler.
İlgili 27 soru bulundu
Oda termostatı bulunmayan kombiler, tesisat suyu sıcaklığına göre çalışır. Dolayısıyla evinizin sıcaklığı dışardaki hava sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Doğalgaz ve elektrik faturalarında tasarruf sağlayan akıllı oda termostatları enerji tüketimini kontrol altında tutarak faturadaki tutarı düşürüyor. Akıllı ev teknolojileri son yıllarda önemli bir gelişim gösterdi. Bunlardan biri de oda termostatları.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Oda Termostatı Faturanızı Nasıl Etkiler? Oda termostatı çalışma prensibi bakımından gereksiz enerji tüketimini ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple de doğalgaz faturası üzerinden büyük bir etki sağlar. Kontrollü bir ısıtma sistemi için oda termostatı kullanımı önerilmektedir.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Oda termostatı 1˚C sıcaklık hassasiyetli ise ortam sıcaklığı 24˚C ye geldiğinde kombi kapanır, 23˚C ye geldiğinde tekrar çalışır. Unutulmaması gereken diğer bir husus ise oda termostatı hassasiyeti markadan markaya farklılık gösterebilmektedir.
Örneğin oturma odası gibi. Tercihen camlara ve kapıya yakın olmayan şekilde konumlandırılmalıdır. Kapıya yakın konması gerekiyorsa arada en az 50 cm bulunmalıdır.
Oda termostatı ısı yalıtımı olan evlerde kullanılmadığında daha fazla yakıt tüketimine sebep olacaktır. Kombi bu evlerde oda termostatında ayarlamış olduğunuz sıcaklığa ulaşabilmek için daha fazla çalışacaktır.
Genellikle manuel oda termostatlarında çalışma hassasiyeti 1 C 'dir. Dijital ve akıllı oda termostatlarında marka ve modele göre değişmekle birlikte 0.5 , 0,2 ya da 0,1 C olabilmektedir. Oda termostatının çalışma hassasiyeti, termostatın tipine, modeline ve üreticisine bağlı olarak değişebilir.
2022 2022 doğalgaz metreküp fiyatı ise KDV dahil yaklaşık 2.3 TL civarındadır. Doğalgaz faturasında Kdv oranı %18'dir. 40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 16-18°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 22°C, banyo için 24°C'dir.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Oda termostatlarının kullanımı ile elde edilecek tasarruf oranlarına ilişkin literatürde bir çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2].
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kombinizde kullandığınız oda termostatı, birçok faydayı beraberinde getiriyor. Öncelikli olarak kombide oda termostatı faydaları arasında tasarruf imkanı yer alıyor. Sonrasında ise rahatlık ve konfor imkanı sunan ideal bir sıcaklık ortamı oluşmasını sağlıyor.
oda termostatı hangi kombiler ile uyumludur. Ürün gamımızda yer alan oda termostatlarının tümü; 220 V ve kuru kontak aç/kapa sistemiyle çalışan tüm kombi markalarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.
Kablosuz termostatların daha esnek bir kullanım sağladığını, ancak daha fazla sorunla karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız. Kablolu termostatlar ise daha kararlı bir bağlantı sağlar ve daha uygun fiyatlıdır, ancak yerleşim esnekliği sunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri