Nemli duvarlar, sızıntılar, su birikintileri, havalandırma sorunları veya yetersiz izolasyon gibi faktörler, küfün büyümesi için elverişli koşullar oluşturabilir. Küfün çoğalması için ayrıca uygun besin kaynaklarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle, organik madde içeren yüzeyler, küf için ideal bir ortam sağlar.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Doğalgazlı Evde Rutubet Neden Olur? Nem, genellikle uygun şekilde yalıtılmamış evlerde meydana gelir. Evdeki odaların eşit olmayan şekilde ısıtılması da rutubete neden olur. Kombili bir evde sadece oturma odası ve yatak odası radyatörlerini kullanırsanız evin geri kalanında rutubet yaşayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Rutubet yani nemin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Duvar, uygulanan astar sayesinde küfü hapseder. Bu da yeniden küf oluşumu meydana geldiği taktirde küfün, boyanın üstüne geçmesini önler. Küf, astar ile duvar arasında kalır. Astarın bir diğer faydası da boyanın çatlamasına neden olan nemin giderilmesine yardımcı olur.
Yüzey küfünü öldürür ancak yüzeyin altındaki küfü öldürmez ve görünmeyen küfün içine su vererek onun gelişmesini sağlar. Bu nedenle ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) artık küf giderme için çamaşır suyu önermemektedir (4).
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin.
Yüzeyi Temizleme: Küf lekeleri olan yüzeyleri temizlemeye başlayın. Sabunlu su ile küf lekesini ovun. Eğer daha güçlü bir temizleyici kullanmak istiyorsanız, bir kısım suya bir kısım beyaz sirke karıştırarak veya ticari küf temizleyicilerini kullanabilirsiniz.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Nemli ve küflü koku: Evinizde rutubet sorunu varsa, genellikle nemli ve küflü bir koku hissedersiniz. Özellikle kapalı ve havalandırması zayıf alanlarda bu koku daha belirgin olabilir. Duvar ve tavanlardaki lekeler: Rutubet, duvarlarda ve tavanlarda nemli lekelerin oluşmasına neden olabilir.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Evinizi düzenli olarak havalandırmak nem seviyesini azaltmaya yardımcı olacaktır. Özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda havalandırma fanlarının kullanılması faydalı olacaktır. Nem alma cihazları evinizin nem seviyesini kontrol etmenize yardımcı olur ve böylece küf ve mantar gibi şeylerin büyümesini engelleyebilir.
Odanız eğer küf kokuyor ise buna mikrobiyal uçucu organik bileşikler adı verilen bir şey neden olabilir. Eğer evinizde veya binanızda küflü bir koku varsa, binada küfün büyüdüğünü ve araştırılması gerektiğini göstermektedir. Bu durumda yetkili biriyle irtibata geçerek küfün kaynağını bulmanız faydanıza olacaktır.
Hem geri kalmış hem de gelişmiş toplumlarda önde gelen sağlık sorunlarından biri olmaya devam eden küf, tüm dünyada özellikle bebek ve çocuk ölümlerine neden olabiliyor. Daha çok nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda yaşanan küf sorunu, hem evlerimize hem de sağlığımıza zarar veriyor.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri