Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Yapılan düzenlemeyle birlikte, ödemeler banka veya ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla yapıldığı takdirde, bu kurumlarca düzenlenen belgelerin ( dekont, ödendi belgesi vb) gider pusulası yerine geçeceği belirtilmiştir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
Kredi kartı veya banka kartı slibi makbuz yerine geçer, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur. Ödeme karşılığında yazar kasadan satış fişi düzenlendiyse, ayrıca tahsilat makbuzu düzenlenmesine gerek yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Bankadan yapılan ödeme dekontu Gider pusulası yerine geçer.
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Satışı gerçekleştirilen mal veya hizmet karşılığında ödemeyi yapan tarafından düzenlenen, ödemenin yapıldığını gösteren belgeye tediye makbuzu denir. Tediye makbuzunu para veren, tahsilat makbuzunu para alan taraf düzenlemektedir.
Dekont ile sadece banka üzerinden yapılan işlemler görülmektedir. Makbuz ise banka dışındaki diğer kurumlarda da geçerliliği olan resmi belge olarak karşımıza çıkar. Dekont gibi makbuz da kanıt niteliği taşıyan bir belgedir.
Tahsilat makbuzu nedir sorusunun cevabı şu şekildedir; satışı gerçekleştirilen bir mal ya da hizmetin ödeme işlemi yapılırken kesilen makbuz çeşididir. Bu makbuz iki ticari taraf arasında düzenlenen bir makbuz türüdür. Ödeme işlemi gerçekleştirilirken düzenlenmesi gerekir.
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlara da fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları düzenleme yer almaktadır.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
- Fatura, • - Sevk İrsaliyesi, • - Perakende Satış Belgeleri, • - Gider Pusulası, • - Müstahsil Makbuzu, • - Serbest Meslek Makbuzu, • - Ücret Bordrosu, • - Yolcu Listeleri, • - Günlük Müşteri Listeleri, • - Muhabere Evrakı ve diğer belgeler.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Buna göre bankalar, ödeme kuruluşları ve PTT tarafından düzenlenen belgeler (dekont, alındı vb.) ve kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mevzuatları dahilinde düzenledikleri belgeler artık gider pusulası yerine geçecektir. Piyasadaki işlem akışlarını oldukça rahatlatacak düzenlemeyi son derece olumlu bulmaktayız.
Genel Kural ; Dekont ve havale ile yapılan ödemeler bir borcun ifası içindir. Alacak belgesi hükmünde değildir. Normal durumun aksini iddia eden kişi davasında ispat etmek zorundadır. Havale borç ödeme vasıtasıdır.
Fatura, ödenmesi gereken ödemeyi gösterirken, makbuz ödemenin kanıtıdır.
Tanımları gereği fatura mal ya da hizmet alımsatımı sonrasında ödenmesi gereken bedeli belgelerken; serbest Meslek Makbuzu,ödenmesi gereken bedelin ödendiğini belgeleyen bir nitelik taşır.
Genellikle bankalar tarafından kullanılan ve işletmelerin cari hesaplarındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekont basımı, hesaplarda harekete sebep olan bir kaydı, ilgili yere haber vermek açısından son derece önemlidir. Dekontlar, borç dekontları ve alacak dekontları olmak üzere iki türdür.
Makbuzların kaybolması;
Dernek makbuzlarından herhangi bir cildinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir.
Tahsilat makbuzu; kıymetli evrak, mal, para ya dabuna benzer değerlerin teslim alındığını kanıtlamak amacı ile düzenlenen makbuzçeşididir. Bu makbuz çeşidi ile; Müşterinizin işletmenizden aldığı hizmet veya ürünün karşılığında gerekli ödemeyi yaptığını belgeleyebilirsiniz.
Bu makbuz her iki tarafın arasında bir alacak verecek olmadığını göstermektedir. Bu makbuz firma tarafından müşterilere yapılan hizmet ve mal satışları için alınan ödemeler karşılığında düzenlenir. Ödenen para karşılığında 'alındı belgesi' olarak düzenlenir.
Bankaların verdiği dekontu sorgulamak için o bankaya ait olan hesabınıza giriş yapmanız gerekir. İnternet bankacılığı şifreniz ile hesabınıza girdikten sonra son işlemler menüsünden dekontu görebilirsiniz. Yaptığınız işleme tıkladıktan sonra dekontu görüntüle seçeneği çıkacaktır. Bu sayede dekontunuza ulaşabilirsiniz.
yok olmaz, hesabınla ilgili bir işlem yapamaz.
İhtiyacınız olduğunda Garanti BBVA İnternet Bankacılığı'ndan veya 444 0 333 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi'nden, yaptığınız işlemlerin imzalı dekontlarını şubenize uğrayarak alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri