- Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Değişim Oranı) üzerinden hesaplanacak. - Prim borcunun aslının ilk taksit tarihine kadar ödenmesi halinde uygulanacak zammın ve gecikme cezasının yüzde 90'ı silinecek.
Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak. Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.
Sonuç olarak; 12 ay boyunca prim ödemesi olmayanların İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur. İsteğe bağlı sigortanın iptal edilmesinin ardından tekrar başvuru yapılarak tekrar isteğe bağlı sigortalı olunabilir. Belirtmek gerekir ki, iptal olan primler ödenemeyen aylara ait primler olacaktır.
GSS'ye borcunuz varsa ve 1 Nisan'daki düzenlemeden yararlanmazsanız, borcunuz katlanarak artar, hiçbir zaman da silinmez. Geçmiş borçlarınızı ödeyecek gücünüz yoksa gelir testine girip, bunu ispat ederseniz, geçmiş prim borçlarınız silinir.
Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
İlgili 41 soru bulundu
Ödeme emrinin tebliğ edilmesini müteakip, ödeme emrinin kesinleşmesinden sonra (ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihten sonra 7 gün geçmesinden itibaren) borç ödenmediği takdirde, SGK, icra memurları kanalıyla haciz işlemlerine başlamaktadır.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, ödenmeyen kısmı, sürenin bittiği tarihten itibaren ilk üç aylık sürede her bir ay için % 3 oranında gecikme cezası uygulanarak artırılır.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
SGK tarafından yapılan duyuruda, “Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Sigortasız çalışan işçi, çalıştığı süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine yazılı olarak şikâyette bulunabilir. Dilekçede, işçinin çalıştığı işyerinin adı, adresi, işveren adı, SGK işyeri sicil numarası ve hangi tarihler arasında çalışıldığı yazmalıdır.
İşe giriş bildirgesi verdiğiniz çalışanların ilgili tarihte göreve başlamaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle zamanlarda SGK işe giriş bildirgesi iptali işlemlerini yapmanız gerekir. SGK işe giriş bildirgesi iptal süresi, çalışmaya başlama tarihini takip eden ilk iş günü saat 23.59'a kadardır.
Görünmeyen SGK primi olduğunu fark edenler, bulunduklarıyerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılıolarak başvurarak, primin neden görünmediğini sorabilirler. Bu konuda eğer varsa geçmiş dönem bordroları da oldukça işe yarayacaktır.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
SGK tarafından zorunlu veya isteğe bağlı sigortalılığı bulunmayan dönemde kişilerin hanesine otomatikman yazılan genel sağlık sigortası borçlarından, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar gelir testi yaptırarak kurtulmak mümkün. Geliri yüksek olanlar ise 31 Ağustos'a kadar borçlarını ödeyerek tüm faizlerden kurtulabilir.
Erdoğan, "Kamu kurumlarına olan borçların cezalarını yeniden yapılandırıyoruz. 2 bin lirayı aşmayan vergi dairelerine olan borçların tahsilinden vazgeçiyoruz" ifadelerini kullandı
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
Kanun teklifinin yasalaştığı tarihten itibaren 1 yıl içinde borcun yüzde 50'sinin peşin veya taksitle ödenmesi halinde geriye kalan yüzde 50'lik borç silinecek. 10 BİN TL ALTI BORÇLARIN TAMAMI SİLİNECEK Borç tutarı 10 bin liranın altındaysa tamamı silinecek.
Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Limited şirket ortakları şirketin SGK borçlarından şirketteki payları oranında şahsi malvarlıkları ile sınırsız sorumludur. Kurum tarafından ortaklar aleyhine takip yapılabilmesi için şirketten ve diğer müteselsil sorumlulardan borcun tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması gerekir.
30/4/2021 ve öncesi Bağkur prim günleri silinmiş olan vatandaşlar öncelikle 2021/21 sayılı SGK Genelgesinin 2 nolu ekinde yer alan başvuru formunu doldurduktan sonra sigortalı dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri gerekiyor.
Sisteme girişi yapılan Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin üzerinde, onaylama aşamasına kadar her türlü değişiklik yapılabilir. Ancak onay işlemi tamamlandıktan sonra belgeler sadece görüntülenebilmekte olup, değişiklik veya silme işlemi yapılamamaktadır.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri