Diğer Orman Ürünlerini Sökmek, Kesmek ve Toplamak : Madde 13- Devlet Ormanlarında her çeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
Yasalara göre ormanlardan kaçak kesim yapmanın ağır yaptırımları olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: "6831 sayılı Orman Kanunu'nda, 'Ağaç kesenler, kökünden sökenler veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
a)Toplanması 6831 Sayılı Kanunun 37 nci maddesi ile orman idaresinin iznine tabi tutulan odun dışı ürünlerin ormandan çıkarılması ve taşınması nakliye tezkeresi alınmasına bağlıdır. b) Odun dışı ürünlerin şekil değişikliğinden sonra elde edilen ürünlere ayrıca nakliye tezkeresi düzenlenmez.
İşte ağaç kesmenin cezaları... Orman Genel Müdürlüğü, '6831 Sayılı Orman Kanunu'nda Yasaklanmış Eylemler Hakkında Uygulanacak İdari Para Cezaları Cetveli'ni resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaştı. Ormanda bir ağacın tek bir dalını koparana bile 3 bin liraya varan idari para cezası kesiliyor.
Değerli kardeşimiz, Ormanlar kamuya (ülke halkının tamamına) aittir. Ormandan veya başka bir yerden; devletin ise devletten, şahsın ise şahıstan izin almadan ağaç kesmek de caiz değildir, haramdır. Usulünce izin almadan kamu malını gasp etmişsiniz, o toprakta yetiştirdiğiniz ürün de helal olmaz.
İlgili 34 soru bulundu
Devlet ormanlarında herçeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini, sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
6831 sayılı Orman Kanunu' nun 14. maddesi B bendine göre ormanlık alanlarda yetişmekte olan fidanları kesmek, boğmak, koparmak ve yaralamak, ayrıca dikili halde bulunan yaş ve kuru ağaçları kesmek yasaklanmıştır [11]. hudutları içerisinde olduğu, korunan alan kapsamında olup olmadığı belirtilir. belirtilir.
ve sakız ağacıdır.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Üzmez, "Vatandaşlarımıza 'Ormandan ağaç keserek yeni yılı cezaevinde geçirmeyin' diyoruz. Yeni yıl öncesi kaçak ağaç kesenlere 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bunun yanı sıra bin günü kadar da adli para cezası verilmektedir." şeklinde konuştu.
Meşe odunu diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının düşük olması, buna bağlı olarak is yapmamasından ötürü tercih edilir.
Odun, ağaçlardan yakıt için toplanan ve kullanılan herhangi bir ahşap malzemedir. Isı ve ışık elde etmek, soba, şömine, ocak veya ateşte yakmak için kullanılır. Ağaç kütüğü ve ağaç dalı da odun gibi kullanılır. Yakacak odun kuru, taze veya ıslak olabilir.
MADDE 17- Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeşit bina ve ağıl inşaası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.
Geçmiş yıllarda ağaç kesimi oluyordu ancak son yıllarda minimuma indi oran ama biz bir ağacı bile kaybetmek istemiyoruz. Ağaç kesmenin cezası 3 ila 5 yıl arası hapis cezası.
Yargıtay i. Ceza Dairesi 'nde 18.2.1954 T. 180/63 sayılı kararında tarla açmak için orman yakmanın hem orman suçu olduğunu, hem de T.C.K. 370'e giren bir suç olduğunu belirtmektedir. Diğer yandan orman örtüsünü oluşturan sair canlı cansız maddelerin tahribi tarla açmanın bir unsurudur.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
Apartman bahçelerindeki ağaçların kesilmesi ve budanması
Apartmanda karar alınmadan ve Orman İşletme Müdürlüğü'den izin işlemleri tamamlanmadan ağaç kesenlerin suç işlemiş olduğu bilinmelidir.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
Bir kimse başkasının fidanını kendi arazisine ya da kendisinin veya bir üçüncü kişinin fidanını başkasının arazisine dikerse, belirli şartların gerçekleşmesi durumunda fidan diken kişi arazinin kendi adına tescil edilmesini isteyebilir.
Orman sınırları dışında, kent içi alanlarda ağaç ve ağaççıkların kesilmesi 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan biridir. Suç, kanunda düzenlendiği şekli ile aslen mala zarar verme suçunun nitelikli halidir. Bu suçla korunan hukuksal değer mülkiyettir.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Madde 91 –14 üncü maddenin (A) ve (B) bentleri ile yasak edilen fiillerden dikiliden ağaç kesenler, (Çam ağacı)kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek şekilde boğanlar, ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.
Koşulların doğru olması şartıyla, odunun tamamen kuruması 6 ila 24 ay sürebilir. Mümkünse ölü ve düşen dalların kullanılması, kuruma süresini önemli ölçüde azaltacaktır.
Odun kesmek için en iyi zaman kış mevsiminin sonu ve bahar mevsiminin başlarıdır. Böylelikle en uzun kuruma süresi elde edilir.
Özel mülkünüzde ya da inşaat yapacağınız arsada diye bir ağacı kesmeniz mümkün değil. Doğadaki her canlı gibi ağaçların da hakları var. Kadıköy'de özel mülkte de olsa kesilen her ağaç için ciddi yaptırımlar uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri