Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.
Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Odyolog 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyolog , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.932 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın, "Pedagojik Formasyon Eğitimi" konusundaki 02.01.2023 tarihli ve 167623 sayılı yazısı çerçevesinde, Üniversitemizde 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında lisans programlarında eğitimine devam eden öğrencilere Pedagojik Formasyon Eğitimi verilecektir.
Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerdeki öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alabilecektir.
Üniversitemiz lisans programı öğrencileri için 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Pedagojik Formasyon Eğitimi başvuruları 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında alınacak olup; öğrencilerin başvurularını ilgili Bölüm Başkanlıklarına yapmaları gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
Bu öğrenciler, bahar döneminde, yaz öğretiminde veya öğretmenlik uygulaması da dahil derslerini, 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi güz yarıyılında alabilecek. Mezun öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulaması devam edecek.
Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına sadece mezun öğrenciler (örgün, açık ve uzaktan öğretim lisans mezunları) başvurabilecektir (Bkz.
Öğretmenlik mesleğine atanabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmenlik sınavlarını kazanmak ve ardından belirlenen formasyon programını tamamlamak gerekmektedir.
Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Kursiyerleri Ders Geçme Koşulları Hk. Dersten başarılı olabilmek için final veya bütünleme notunun en az 50 olması ve dersin vize ve final veya bütünleme ortalamalarının en az 50 olması gerekmektedir.
Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.
(2) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1'deki ders programına göre yürütülür.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları; Üniversitelerde öğretim elemanı olarak, devlet, üniversite ve özel hastaneleride uzman odyolog ve konuşma terapisti olarak istihdam edilebilmektedir.
Odyoloji Mezunu Nerelerde Çalışır? Odyoloji Bölümü mezunları, devlet, özel veya üniversite hastanelerinin Odyoloji Kliniklerinde istihdam edilmektedir. Bunun yanı sıra işitme engellilere yönelik hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde iş olanakları bulunmaktadır.
Odyolog Ne Demek? Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri