Cevap: Padişahın mührünü taşıyan kişi Sadrazam'dır. Nişancı ise, padişah adına yazılacak fermanlara, beratlara, namelere, hükümdarın imzası demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir.
Osmanlı Devleti'nde Divan-ı Hümayun üyeleri ve görevleri şu şekildedir; Vezir-i Azam (Sadrazam) Görevi: Padişahın mutlak vekiliydi. Bundan dolayı da padişahın mührünü yanında taşırdı. Her türlü hükümet işlemlerini padişah adına onaylardı.
Nişancı, Divan-ı Hümayun'un bürokratik örgütünün başında yer alan kişi olup, Divan-ı Hümayun toplantılarında görüşülecek işlerin belli bir gündeme bağlanmasından, en önemli görevi sayılan Padişah fermanlarına tuğra çekmeye varıncaya kadar çok sayıda görevi yerine getirmekle ödevli kılınmıştır.
Vezir-i azam, vezirlerin ve devletin diğer ileri gelenlerinin başı ve padişahın mutlak vekilidir. Devlet yönetiminde padişahtan sonra gelen en yetkili kişidir.
mühr-i hümayun, padişah mührü demektir. bu mühür sadrazamda bulunurdu. mührün geri alınması sadrazamlığın da sonu demekti. (aynı yöntem eski mısır'da da mevcuttu.)
İlgili 33 soru bulundu
Her padişah tahta çıktığında; biri kendisinde, diğerleri de sadrazam, has odabaşı ve harem hazinedarında olmak üzere en az dört mühür kazıtırdı. Mühr-i hümâyûnlar, beyzî (oval), köşeli veya yuvarlak olup, çoğunlukla altın, zaman zaman da kıymetli taşlardan yapılan küçük boyutlu mühürlerdi.
Mühürler; mühr-i hümâyûn, şahsî mühürler, vakıf mühürleri ve resmî mühürler gibi kullanım amacına ve kullanan şahsa göre tasnif edilir. Yapıldığı malzeme, sanat değeri açısından da mühürler farklılık gösterir. Örneğin, padişahların biri zümrüt, üçü altın olmak üzere dört mührü olurdu.
Osmanlı Devletinde mühimme defterlerini Kalemiye sınıfının en üst yöneticisi olan nişancılar tutardı. Ferman ve beratlara tuğra çekmekle görevli olan nişancılar, 15. yüzyıldan itibaren mühimme defterini yazmakla görevlendirilmiştir. Bu defterlerin denetiminden ise defterdarlar sorumludur.
“Sadr-ı azam” olan bu sözcüğü bizler Türkçe okunuşuyla “sadrazam” yazıyoruz. Ancak 1656'dan sonra, hatta XVIII. yüzyılda bile sadrazam yerine zaman zaman vezir-i azam kullanılmaya devam etti. Sonraları, özellikle XIX. yüzyıldan başlayarak ise vezir-i azam sözcüğü yerini tamamen sadrazama bıraktı.
Tarihçe. Osmanlı İmparatorluğu henüz beylik iken devletin kurucusu Osman Gazi'nin vezir unvanını taşımayan ancak danışmanı denebilecek yardımcıları bulunmaktaysa da vezir konumunda bir görevli bulunmamaktaydı. Orhan Gazi'nin aynı zamanda kardeşi olan Alâeddin Paşa ilk Osmanlı veziridir.
Güneşin ortasında yer alan Padişah'ın tuğrası, tuğranın altında hilal içinde Arapça "Osmanlı devletinin hükümdarı, Allah'ın muaffak kılması ve yardımına dayanır ve öylece hüküm sürer" yazısı
Nişancıların görevleri ve sorumluluklarının yanında günümüzdeki karşılığı da merak edilmektedir. Tapu ve kadastro kayıtlarını tutan ve yazışmaları düzenleyen nişancının günümüzdeki karşılığı İç İşleri Bakanı olmaktadır.
isimlendirilmekteydi ve devletin tüm mali işlemlerinde esas yönetici ve yetkili mercii olarak görev yapmaktaydı7. Günümüz devlet teşkilatlanması bakımından ise maliye bakanlığına denk gelen bir kurumdur.
Nişancı (Osmanlıca: نشانچی), Divan-ı Hümayun'a katılan devlet görevlilerinden biridir. Nişancı, Kalemiye sınıfının başıdır. Nişancı, pâdişâh adına yazılacak fermanlara, beratlara, nâmelere, hükümdârın imzâsı demek olan tuğrayı çekmekle görevlidir.
Nişancının başlıca görevi ferman, nâme, ahidnâme ve berat gibi belgelerin üzerine padişahın tuğrasını çekmekti. Nişancılar kendi dairelerinin yanı sıra Dîvân-ı Hümâyun'da da tuğra çekerler ve işleri fazla ise kubbe vezirlerinin en kıdemsizi kendilerine yardım ederdi.
Mühür (hâtem), genelde yazıların altına basılıp sözü bitirdiği ve son sözün söylendiği belgeleri geçerli hale getirerek bahis konusu olayı sonuçlandırdığı için hatm fiil kökü “bir şeyi sona erdirmek” anlamında da kullanılmış ve özellikle Hz. Peygamber'e “hâtemü'l-enbiyâ” (hâtemü'n-nebiyyîn) denilmiştir.
(Sadrazam, Padişahın sağ koludur.)
Osmanlı Devleti tarihi boyunca toplam 215 Sadrazam (Başbakan) görev yapmış olup bunların 78'i Türk iken 137'si gayr-ı Türk dönme-devşirmedir. 1453'e kadarki Sadrazamların tamamı Türk olup bunlar yükselişi gerçekleştirmişlerdir.
Türkçe'den Romence'ye de geçen serdar kelimesi bu dilde askerî kumandan, süvari paşası ve boyarları ifade eder. Padişahın katılmadığı seferlerde başkumandan olan vezîriâzamlara “serdâr-ı ekrem” denirdi.
Merkezi idarece görevlendirilmiş olan il yazıcısı veya muharrir denilen tahrir emini ve kâtipten oluşan heyet, timar sahipleri veya bunların adamları ve kadılarla beraber gereken araştırmayı ve tespitleri, daha önceki tahrir verilerini de göz önüne alarak gerçekleştirirdi.
Padişah II. Mehmed döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.
kazaskerlerin tuttuğu deftere "ruznamçe" denir .. kadıların tuttuğu defter ise "şeriye sicili" 'dir... sadece kazaskerlerin kullanmadığı defterlerdir. "kelime farsça'da “günlük” anlamına gelen rûznâmeye küçültme eki ilâvesiyle oluşturulmuştur.
Ne zaman istese, kendisine, büyük köşkler, suretler, çanaklar,sabit çömlekler, tencereler yaparlardı. 4. Süleyman a.s bir mührü vardı. Üzerinde İsm-i azAm duası yazılıydı.
Mührü Süleyman yüzük bir diğer adı ile Hz. Süleyman yüzüğü taşıyan kişiye olağanüstü güçler verdiği söylenmektedir. Mührü Süleyman üzerinde ne yazıyor sorusu da merak konusu olmuştur. Bu yüzüğün üzerinde meleklerin ve sayılı insanların bildiği Tanrı'nın gizli ismi olan “İsmi Azam” duası yer almaktadır.
Süleyman Peygamber'e ait olan altı köşeli yıldız şeklindeki 'Süleyman Mührü'nün bulunduğu 800 yıllık kapı, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan Ambarköy'de ortaya çıktı. Süleyman Mührü, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde sıklıkla kullanılan motiflerden birisiydi. Hz. Süleyman'a ait olan mühür, 800 yıllık kapıda ortaya çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri