Odyologlar sağlık sektöründe çalışmaktadır. Günümüzde sayıları artan hastanelerle kolayca iş imkanı yakalayabilirler. Devlet hastaneleri, özel hastane ve kliniklerde, Kulak Burun Boğaz dalında araştırmalar yapılan merkezlerde, işitme cihazı üretilen işletmelerde ve üniversitelerde çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Odyolog 2023 yılında ortalama 18.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyolog , Temmuz 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 14.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler.
Kamu ve özel sektörde iş bulması sıkıntısı yaşayan odyometristler, “Odyometrist işitme merkezi açabilir mi?” sorusunun cevabını aramaya başlamıştır. Yukarıda belirtildiği odyometristler işitme merkezi açabilir ve mevcut yönetmeliğe göre işitme cihazı satış ve uygulama merkezilerinde sorumlu müdür olabilirler.
Odyologların Çalışma Alanları Nelerdir? Odyoloji Bölümü mezunları, devlet, özel veya üniversite hastanelerinin Odyoloji Kliniklerinde istihdam edilmektedir. Koklear implant ameliyatlarının hastanelerde yapılabilmesi için Odyolog, KBB hekimi ile birlikte zorunlu bulunması gereken meslek elemanıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Yerleştirme işlemleri genelde kurum bazlı yapılmaktadır. Bu yerleştirme işlemlerinden biri de Sağlık Bakanlığı'na yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor. ÖSYM'den alınan veriler doğrultusunda Odyolog KPSS Atama Taban Puanları 2022 haberimizde yer alıyor.
Odyologların atanması için gerekli puanlar 80 puan ile 93 puan arasında değişmektedir. Odyologlar bu puanları alarak en güzel kamu yani devlet hastanelerinde çalışabilirler. Odyolog günümüzde tek başına ameliyat yapabilme yetkisine sahip değildir.
Staj, eğitim modeli:
Yaz stajları isten herhangi bir ilde uzman odyoloğun gözetmenliğinde yapılabilmektedir. Öğrencilerimizin kamu, vakıf ve üniversite hastanelerinde ve kliniklerinde, işitme firmalarında ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde staj yapabilmektedirler.
Odyoloji Bölümü tarafından uygun görülen kurumlarda bu yönerge hükümleri uyarınca staj yapmak zorundadır.
Odyoloji mezunu olan meslek mensupları; 2 yıllık bir çalışma tecrübesine sahip olmaları durumunda sektörle ilgili eğitim veren üniversitelerde Öğretim Üyesi olarak görev yapabilmektedirler. Sektöre maddi anlamda bakacak olursak; dünyada olduğu gibi Türkiye'de de İşitme Cihazı alanı sektörü ayakta tutmaktadır.
Odyoloji, kısaca işitme bilimidir. Bu bilim dalında insanların işitme durumları ve denge kontrolleri incelenir. Bu incelemeleri gerçekleştirmede asıl amaç eğer var ise söz konusu olan işitme bozukluklarının ve denge kontrol bozukluğunun teşhis edilerek önlenmesidir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Yalnızca TYT'den puan alarak Önlisans mezuniyeti sayesinde ayda ortalama 9.200 Lira kazandıran Odyometri teknikerliği önü açık sağlık bölümleri arasında görülmeye de devam etmektedir.
Odyolog tıp doktoru değildir. Tıp doktoru olmak için üniversitelerin 6 yıllık tıp fakültelerinden mezun olmak ve ardından bir dahili tıp bilimi alanında uzmanlık eğitimi almak gerekir.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
Staj süresi 30 gündür. Odyometri Programı öğrencileri stajlarını aşağıda belirtilen alanda faaliyet gösteren kuruluşlardan birinde yapabilirler: Kamu ve Özel Hastanelerinin Odyoloji Klinikleri. Odyoloji Tanı Merkezleri.
Odyometri önlisans programından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olan öğrenciler o yıl ilan edilen kontenjan dâhilinde Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği ve Optik ve Akustik Mühendisliği lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır.
Odyoloji ve dil ve konuşma terapisi birbirleriyle kardeş alanlardır. Odyoloji işitme problemleri ve denge bozuklukları ile ilgilenirken, dil ve konuşma terapisi dil, ses, konuşma ve yutma bozukluklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir. İki alan arasındaki en büyük fark “terapi” kelimesinde gizlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri