Odyoloji bölümü, Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından yönlendirilen hastaların işitme ve denge hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok testin yapıldığı bölümdür. Testler odyometrist ve odyologlar tarafından yapılmakta ve KBB uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
Bu testler, hastanelerin kulak, burun, boğaz poliklinikleri ve özel odyoloji merkezlerinde yapılır.
Odyoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Odyoloji işitme ve dengeyle ilgili sağlık sorunlarının ve hastalıklarının tümüyle ilgilenir. Odyologların ilgilendiği başlıca hastalıklar şunlardır: İşitme Kayıpları
İşitme Testi Nerede Yapılır? İşitme testi ses geçirmeyen özel test odalarının bulunduğu hastanelerde ya da işitme merkezlerinde yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
İşitme Testi Nerede Yapılır? İşitme testi nerede yaptırılır? İşitme testi devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel sağlık merkezlerinde yaptırılabilir. Bunun için en temel gereksinim ses geçirmeyen özel odaların bulunmasıdır.
Yaşadığınız yerde bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezlerinde odyometristler tarafından yapılacak işitme testi size duyma yetinizle ilgili en sağlıklı bilgiyi yapılan testler sonucunda verecektir.
Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır.
Odyometri işitme testi, genellikle bir saat kadar sürer. Test sırasında, işitme uzmanı size talimat verecektir. Test sonunda, işitme kaybının derecesi, türü ve nedeni hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Bu bilgiler, işitme kaybınızın tedavisi için uygun bir plan hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Odyoloji bölümü Temel Yeterlilik Sınavı ile Alan Yeterlilik Testleri puan türü ile tercih edilir. Bu bölüm için girilmesi gereken sınav Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır. Bölümü tercih listenize ekleyebilmeniz için sayısal puan türünden en az 350 000 puan almak gerekmektedir.
Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Odyometri - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - İstanbul Okan Üniversitesi.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Bölümü'nde; işitme, denge, koku ve tat alma gibi duyu organlarının yanı sıra ses ve konuşma, solunum ve yutma fonksiyonlarındaki bozukluklar, yüz ve boyunda kazalar, şekil bozuklukları ve tümörler sonucu oluşan şekil bozuklukları incelenir.
Hem burun hem de boğaz için yapılan anestezi işlemlerinin ardından burun içinden sokulan endoskop yardımıyla geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir. Bu tip muayenede de kullanılan ilaçlar hakkında kişinin kötü bir deneyimi mevcutsa doktoruna bildirmesi oldukça önemlidir.
Dış kulak iltihabı nasıl teşhis edilir? Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Odyometri, Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarının yönlendirdiği önemli birimlerden birisidir.
Basit ifade ile ne kadar iyi işitebildiğinizi test etmek için kullanılan odyometri, seslerin yüksekliklerine ve ses dalgası titreşimlerinin hızına bağlı olarak sesleri duyma yeteneğinizi ölçmek için yapılan teste verilen isimdir. Kulakların hem hava hem de kemik yoluyla ne kadar duyduğunu ölçmektedir.
Hastadaki işitme fonksiyonlarının ölçüldüğü ve bu sayede işitme bozukluğunun tanı ve tedavisinde kullanılan testlere verilen isimdir.
Radyolojik olarak Akciğer Grafisi, Göz muayenesi ve KBB muayenesi ile görme ve işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz.
2023 yılı itibariyle 18 Yaş Üstü Olanlara devlet hastanesi veya üniversite hastanesi işitme cihazı raporu olması şartıyla, SGK emeklilerin ve yakınlarının işitme cihazının 3028 TL'sini karşılamaktadır. SGK Çalışan sigortalıların ve yakınlarının işitme cihazının 2422 TL'sini karşılamaktadır.
Odyometri testinde hastanın kalıcı işitme kaybı, belirtilen oranlar ve üzerindeyse KBB hekimi tarafından rapor vermeye uygun görülüp, rapor süreci başlatılmaktadır. Ayrıca hastanın işitme kaybı türü ve kullanması gerektiği cihazın özelliklerini içeren reçete yazılmaktadır.
Konuşmayı Alma Eşiği (SRT)
Bireylere 10-15 dB üzerinde oluşan odyometris tarafından 3 heceli kelimeler verilir. Doğru bilinmesi üzerine şiddet azaltılarak bu işlemler tekrarlanır. Bireyler kelimelerin yarısından fazlasını yanlış bildiyse bir önceki test sonucu SRT skorunu verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri