Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor. On-road yapmak istediğinizde plaka çıkartılıp, trafiğe çıkma ile ilgili kuralların tümüne uymanız gerekir.
Sonuç olarak, ATV'lerin otobanlarda kullanımı yasak olduğu gibi güvenlik açısından da uygun değildir. ATV sürücüleri, ATV kullanımının yasal olduğu alanlarda sürüş yapmalı ve ATV sürüşü için belirlenmiş kurallara uymalıdırlar.
Merhaba. Bildiğiniz üzere ofF road ATV'ler ile trafiğe çıkmak yasak.
Off Road: Dağ yolları, Ormanlık alanlar, Çiftçilik yapılan boş arazi, Deniz kenarı, Kum vs.. yani trafiğe kapalı alanlarda kullanılar. Trafik uygunluk belgesi yoktur ve dolayısıyla Ruhsat çıkarılamaz. -A2 Ehliyet ile kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer off-road için kullanacağınız araç atv (quad) ise trafiğin olduğu alanlara çıkmadığınız takdirde gerek yok. Ancak off-road donanımlı ruhsatlı ve plakalı bir arazi aracı kullanıyorsanız ehliyete ihtiyacınız var.
Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
Öncelikle şu duruma açıklama getirmek gerekir; B sınıfı olarak 3 farklı sınıf bulunur. Bunlar; B1, BE ve B'dir. B1 sınıfı ehliyette 16 yaş ve üzerin olma şartı aranır ve bu ehliyet ile dört tekerlekli motosiklet sınıfındaki araçlar kullanılabilir. Bu araçlara en bilinen örnek ATV olarak tarif edilen araçlardır.
İki koltuklu ATV yolcuları, elleri arka tutamaklarda, ayaklarını basamaklara sıkıca yerleştirirken dik oturabilmelidir. Yolcular da doğru giyinmeli ve kask takmalıdır.
ATV Motor Rodajı ve Uzun Yol Kullanımı
Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez. Uzun yolculuklar, genellikle motorun uzun süreler boyunca yüksek hızlarda çalışmasını gerektirir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve parçaların hızla aşınmasına neden olabilir.
Off-road için tasarlanan ATV'ler, "dörtlü" veya "dört tekerlekli" olarak da bilinirler, tipik olarak dört tekerleğe, bir koltuğa oturma pozisyonuna ve direksiyon için gidonlara sahiptir. Zorlu yollar, dar yollar, derin çamur ve dik yokuşlar, birçok ATV sürücüsü için olağan arazilerdir.
500 cc motorun hızı, motorun gücü, ağırlığı ve sürüş tarzına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
Azami Hız 65 Km/h
Her koşulda ve her arazide yolların tek sahibi sizsiniz.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Polaris ve Bombardier(BRP) en iyi atv markalaridir. Polaris Amerikan, Bombardier(BRP) ise Kanada malidir.
CF 1000 ATV HEMEN TESLİM B EHLİYET KULLANIR+4X4YENİ KASA+12 TAKS İstanbul, Eyüpsultan, Çırçır Mh. Vade Vade seçin.
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
B1 Sınıfı Ehliyet ile Manuel ve Otomatik vitesli ATV – 4 tekerlekli Motosiklet ve Motorlu Bisikletleri Kullanabilirsiniz.
Normal araçlar gibi yan yana iki kişinin oturabildiği, hatta dört ve altı kişilik de olabilen UTV'lerin de “tip onayı”na sahip olanları, Türkiye'de plakalandırılarak trafiğe çıkartılabiliyor.
B grubu ehliyetler otomobil ve kamyonet sürücüleri için gerekse de bu sınıfta yer alan B1 ehliyeti motosikletleri kapsıyor. 16 yaşını dolduranların başvurabileceği B1 sınıfı sürücü belgesiyle ATV gibi dört tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor.
Off road olanlar hem noterliklerde hem de taraflar arasında yazılı bir sözleşme ile satışı yapılabiliyor. Bayiler ve EGM tarafından yapılan araç tescil işlemlerini dışındaki tüm tescil işlemleri Noterler tarafından yapılacaktır.
ATV'ler, tasarımları gereği kapalı bir kabinleri olmadığı için, sürücünün ve varsa yolcunun başını koruyacak ekstra bir güvenlik önlemi gereklidir. Bu nedenle T3 belgesine sahip ATV'lerde kask takma zorunluluğu getirilmiştir.
Teorik ve Direksiyon eğitim sonrası girdiğiniz sınavlarda başarılı olduğunuz takdirde Sürücü Kursumuzdan size verilecek sertifika ile İlçe Nüfus Müdürlüklerinden ehliyetinizi alabilirsiniz.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri