Ofsayt, takım oyuncusunun, kafasının, vücudunun ya da ayağının herhangi kısmının rakibin kale çizgisine top ve ya sondan ikinci olan rakipten yakın olduğu anlamına gelen bir durumdur. Topun ayaktan çıktığı andan itibaren top kale içine sondan ikinci rakipten yakın ise son adam tabiri top adına geçerli olur.
Ofsayt, [Outside] Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilen 968 nolu sirkülere göre; kendisine pas atılan oyuncunun ayağının, kafasının veya vücudunun (kolları hariç) herhangi bir bölümünün, pas atıldığı anda kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına ...
Yani oyuncunun top hareket halindeyken rakip kale hattında bulunan defansın arkasında kaleye toptan ve rakip defans oyuncularından daha yakında bulunmasına ofsayt denilmekte. Bir takım oyuncusu topla buluştuğu ya da pas aldığı anda kendisinin önünde en az 2 rakip oyuncu bulunmak zorundadır.
Ofsayt, futbolda bir kural. Hücuma geçen takımın en az bir oyuncusunun topla oynandığı anda rakip takımın kale çizgisine, o takımın en yakın oyuncusundan daha yakın bulunması durumu. İngilizce "Off side" dan.
Şu şekillerde ofsayt olmaz:
Ofsayt tespit edildikten sonra hakem endirekt serbest vuruşa hükmeder. Topla oynanan yerden vuruş kullanılır. Hakem bu durumda, ikinci bir kişi topa dokununcaya kadar bir kolunu havada tutar. Ofsayt atışı sonrası, top kimseye değmeden gol olursa gol sayılmaz.
İlgili 39 soru bulundu
FIFA, büyük tartışmalara neden olan santimlik ofsayt pozisyonlarını engellemek için harekete geçti. Yeni ofsayt kuralına göre; futbolcunun tüm vücudu defans çizgisinin önündeyse ofsayt bayrağı kalkacak. Sadece diz veya omuz öndeyse ofsayt olmayacak.
Yeni kuralda, hücum oyuncusunun kolu, dirseği, ayağı rakipten önde olursa bu ofsayt olarak dikkate alınmayacak, vücudun önde olması esas kabul edilecek.
"Ofsayt" Türk dilinde "offside" kelimesinin kısaltmasıdır ve futbol oyununda kullanılır. Bir oyuncunun rakip takımın sahasında olması gerekirken, topa sahip olan oyuncunun pasını almasına rağmen, oyunun o anki durumuna göre kurallara aykırı olarak pozisyonda olması durumudur.
Hücum oyuncusu, topla temas ettiğinde veya top ona doğru oynatıldığında, sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizada veya gerideyse ofsayt olmaz. Sondan ikinci oyuncu kaleci olabilir.
Offside (Ofsayt), futbol oyununda bir oyuncunun topa son dokunuşu yapan kendi takım arkadaşından daha önce topa temas etmesi durumunda, topun rakip takım tarafından kontrol edildiği anda veya kontrol edilecek duruma geldiği anda pozisyon alması durumudur.
1990'da Üçüncü Değişiklik. 1925 yılında yapılan son değişiklik ile beraber ofsayt artık herkes tarafından benimsendi ve uzun yıllar boyunca uygulandı. Zaman zaman tartışma konusu olsa bile son değişiklik tam 65 sene yürürlükte kaldı. 1990 yılında ofsayt kuralında hücum yapan takıma avantaj sağlayacak bir karar alındı.
Faul, futbol maçlarında oyuncular tarafından yapılan ve hakem tarafından kurallara aykırı olarak tanımlanan hareketler.
Herşey bir an meselesi. Bu durumda yapmanız gereken rakibinizin arkasına geçip cüzdanı (topu) almanız ve cüzdanı ele geçirdikten sonra rakibinizi geçmeye calışmanız. Eğer arkadaşınız cüzdanı (topu) size attığı anda siz kasaya (kaleye) rakibinizden daha yakın iseniz ofsayta yakalanmış olursunuz. İşte ofsayt budur.
TDK güncel yazım kılavuzuna göre ofsayt mı, ofsayd mı, ofsayıt mı? Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'ofsayt'tır.
Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu. Futbol ile çok ortak noktası olan Field Game oynayan bu okul, 'sneaking' yani 'sızma' ismini verdiği bu kural ile hücum yapan oyuncuların rakip oyuncuların arkasına sarkarak kolay gol bulmasını önlemeyi amaçlıyordu.
3 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren yeni ofsayt kuralına göre, omuz ofsayt olarak değerlendirilmez. Bu kurala göre, ofsayt pozisyonunun değerlendirilmesinde, futbolcunun koltuk altı sınırı dikkate alınır.
kalecinin arkasında ofsayt olmaz. Ofsayt kuralı, topu kontrol eden oyuncunun bulunduğu konuma göre belirlenir. Kaleci, topu kontrol eden oyuncu olarak kabul edilmez. Bu nedenle, kalecinin arkasında bulunan bir oyuncu, ofsayt pozisyonunda değildir.
bir diğer kural da şudur ki ofsayt ölçümünde oyun alanı dışındaki adam etken olmaz, ofsayt oyun alanını kapsayan bir kuraldır. bu mantıkla kaleci şayet rakip takım kalesine giderse her top ofsayt olacağı için takım gol yemeden her maçı kazanabilir.
Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir. Bu pozisyon net ofsayt. Eğer kalede kaleci yoksa ve topun ilersinde ise videodaki gibi, ofsayt olmaması için en az 2 oyuncu topun gerisinde olması gerekmektedir.
Futbolun Doğduğu Topraklar
Bunlardan biri de “Ofsayt Tuzağı” taktiğidir. 1863'te günümüzdekinden farklı olarak hücum futbolcusuyla rakip kale arasında 2 yerine 3 rakip oyuncu olmasını gerektirerek ortaya atılan ofsayt kuralı, 1925'te 2 futbolcu olacak şekilde düzenlendi.
Örneğin, ofsayt pozisyonunda yer alan bir oyuncu, kaleye doğru çekilen şut sırasında hiçbir hamle yapmasa ve top sadece yanından kaleye gidip gol olsa dahi 'ofsayt' bayrağının kalkmasına neden olacak. Bu şekilde atılmış bir gol artık geçerli sayılmayacak.
Yarı otomatik ofsayt sisteminde maç esnasında oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı nokta aynı anda takip edilecek ve elde edilen görüntüler eş zamanlı şekilde VAR Merkezi'ne ulaştırılacak. Taranan görüntü VAR monitörü aracılığıyla hakeme izletilerek kısa sürede karar alınması sağlanacak.
Bir oyuncu eğer rakip kale çizgilerine toptan ve ya sonda ikinci rakip oyuncudan yakın ise ofsayt pozisyonunda olur. Bir oyuncu eğer genelde kendi yarı alanında veya sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizada ya da son iki rakip oyuncuyla aynı hizadaysa ofsayt pozisyonunda olmamaktadır.
Dünyanın en fazla başbakan yetiştiren okulu olan Eton College, dünya siyasetine yön verdiği kadar futbol tarihini de kökten değiştirdi. Yalnızca İngiltere'ye bile 20'den fazla başbakan yetiştirmiş olan bu okul, ofsayt kuralını icat etti. Evet, yanlış duymadınız. Ofsayt, bir okulda bulundu.
FIFA Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi üst düzey turnuvalarda ve Seri A'da kullanılan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi Trendyol Süper Lig'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi böylece Avrupa liglerinde İtalya'dan sonra ilk kez Türkiye'de kullanılmış olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri