Keçi eti, genel kanının aksine sağlıklı bir et türüdür. Yağ ve kolesterol seviyeleri diğer et türlerine göre daha düşük olduğundan kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırır. Diğer et türleri daha çok tercih edildiğinden endüstride birçok ilaç ve hormon takviyesi kullanılmaktadır.
Diğer etler ile kıyaslandığında keçi etinin içinde daha fazla B1 ve B2 vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminlerin çok olmasından dolayı da özellikle kalıcı deri yaralanmalarında derinin yenilenmesini sağlamaktadır. Yine B1 ve B2 vitaminleri aracılığıyla sinir hücrelerini de korumaktadır.
Oğlak eti, yağlı bir et olduğu için fazla yağlı olmamalıdır. Fazla yağ, etin daha da sertleşmesine neden olabilir. Oğlak eti, özellikle kuzu eti gibi, hızlı pişirme yöntemleriyle de hazırlanabilir.
Uzmanlar, keçi etindeki kolesterol ve yağ seviyesinin diğer etlere göre daha düşük olduğunu, bu nedenle günümüzün hastalıkları olarak görülen kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiğini söyledi.
En İyi Cevap
Özellikle bel ve kuyruk bölgesi yağlıdır. Keçide ise deri altında yağ bulunmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Keçi etinin mutfaklarda tercih edilmemesinin bir diğer nedeni ise etin diğer etlere oranla daha sert olmasıdır. Bu nedenle pişirmesi zordur. Keçi eti sertken yavrusu oğlağın eti ise daha yumuşak ve hafiftir. Ülkemizde özellikle Ege, Akdeniz ve Trakya'da oğlak eti sıklıkla tercih edilir.
Gelişmiş ülkelerde lüks tüketim maddeleri arasında yer alan keçi etinin, "bağırsakları bozduğu, sert olduğu ve koktuğu" gibi ön yargılar nedeniyle Türkiye'de yeterince tüketilmediği belirtildi.
Geleneksel Türk mutfağında en sık karşılaştığımız koyun etidir. Keçi eti ise koyun etinden daha iyi bir alternatiftir. Keçi etinin enerji içeriği yani kalorisi koyun etinden azdır. Ve doymuş yağ oranı da koyun etine göre oldukça düşüktür.
Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri doymuş yağları fazla içerdiğinden az tüketilmelidir. Tavuk, hindi ve balık eti; koyun ve sığır etine tercih edilmeli. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme şekilleri kullanılmalıdır.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer. Yulaf: Tüm tahıllar içerisinde bilinen en iyi lif kaynağı yulaftır.
Etin yıkanması çapraz bulaşma riski taşıyor!
Eti yıkamadan, doğru pişirme tekniğiyle hazırlamak hastalanmaya neden olan bakterilere zarar vererek riski yok ediyor. Etteki çapraz bulaşma riskini azaltmak için, etin yıkanmaması gerekir.
Diyetisyen Derya Zünbülcan, annelerin bebeklerinin beslenmesinde küçükbaş (kuzu ve oğlak eti) hayvanların etlerini tercih etmeleri önerisinde bulunarak, “Kuzu eti gibi küçükbaş hayvan etleri dana eti gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kalmaktadır” dedi.
Bir parça tuz ile etinizi ovalayın. Bir siniye et parçalarınızı yanaşık düzen yerleştirip, sininin kenarından bir bardak kadar su verin. Sininizin üzerini önce bir yağlı kağıt, ardından bir folyo ile örtüp 200 derece fırına sürün. Yaklaşık 2 saat kontrollü olarak pişmeye alın.
Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyleyerek, ızgarada sade olarak pişirilen veya yemeklerde kullanılan kuzu etinin evde yapılan kıymalı köftenin sağlıklı pişirilmesi durumunda kanserojen olmadığını belirtmişti.
Güvecin tabanı hazırlandıktan sonra oğlak etinin en lezzetli yeri olan ön koldan etler yerleştirilir.
Baharatlarla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli olan keçi eti, yenilebilir etlerden biridir. Keçi eti, keçinin yaşına göre sınıflandırılır. Oğlak eti 4 aylıktan küçük bir hayvanı ifade ederken, yetişkin keçi eti 14 aya kadar olan hayvanlardan elde edilir. Kavurma ve güveçte pişirilen keçi eti yağsızdır.
Canan Karatay diyor ki; "KÖTÜ KOLESTEROL DİYE BİR ŞEY YOKTUR ! kolesterol''ün yani LDL'nin aslında kötü olmadığını, tam tersine faydalı olduğu gösterilmiştir.
Süt Ürünleri
Az yağlı olmak şartıyla yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimi; kolesterol düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Probiyotik bakteriler açısından zengin olan bu besinler kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak kandaki düzeyini dengelemeye katkı sağlayabilir.
Kırmızı et, bilindiği gibi kolesterolü yükseltirken sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilir. Et yemekleri yerken bu uyarıları dikkate alırsanız olası problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Kuzu eti, dana ve koyun etine göre daha yağlıdır. İçeriğindeki yağın yarısı insan sağlığına faydalı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Kuzu eti, vücudumuzda büyüme ve gelişme için gerekli olan 9 temel amino asidin tümünü sağlayan yüksek kalite bir protein kaynağıdır.
Mangalda Keçi Et Tarifi Nasıl Yapılır? Etimiz ince ince kesilip, dövüldükten sonra bütün baharatlarla harmanlayıp streç filmlenip en az 6 saat dinlendirilir. Sonra mangalda köz hazırlanıp pişirilir, servise hazır. Afiyet olsun.
2Defne yaprağı
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin.
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bir firma, özellikle diyet yapanlar için düşük kalorili sucuk üretti. Keçi etinden yapılan sucuğun, kalorisinin düşük ve tadının güzel olması nedeniyle ilgi gördüğü belirtildi.
Yeme & İçme konusunda 2,6b cevap paylaştı. Keçi eti şöyle kokar, keçilerin enselerinde bulunan bir bölge var. Keçinin derisi yüzülürken deriye temas eden el ile ete dokunulduğunda o koku ete geçer. Bu iğdiş olmayan erkek keçiler için geçerli.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri