Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Peki su gibi burun akıntısı neden olur? Temelde gribal enfeksiyonlar, burnun tahriş edilmesi, sinüzit, sinüslerle ilgili hastalıklar su gibi burun akıntısına yol açabilir. Bazen çok yaygın olmamakla beraber migren, tümörler ya da yabancı cisimler de burnun su gibi akmasına neden olabilir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
İlgili 36 soru bulundu
Ağrı kesici ilaçlar kullanın: Grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları sırasında burun akıntısını azaltmak için ağrı kesici ilaçlar kullanın. Alerjik rinit için alerji ilaçları kullanın: Eğer burun akıntısının nedeni alerjik rinit ise, alerji ilaçları kullanarak semptomları azaltabilirsiniz.
Burun akıntısı, burun içi mukus salgısının üretiminde veya salınmasında artış meydana gelmesidir. Dış ortam sıcaklıklarının düşmesi, nezle, grip ve alerji, burun akıntısı ile sonuçlanabilecek durumlar arasında yer alır. Bu durumun giderilmesinde sıvı alımının artırılması ve istirahat edilmesi oldukça önemlidir.
Bal ve limon: Bal ve limon hem bağışıklık sistemini güçlendirici hem de anti-enflamatuar özellikleriyle bilinen doğal maddelerdir. 1 bardak kadar sıcak suya 1 yemek kaşığı bal ve birkaç damla limon suyu ekleyerek içmek burun akıntısını hafifletmeye yardımcı olur.
PAROL HOT PEDIATRİK; üst solunum yollarının akut enfeksiyonlarına bağlı ateş, burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntısı gibi belirtilerinin giderilmesi için kullanılır.
Soğuk ve kuru havalarda da mukus üretimi gerçekleşir ve bu üretim, sert havalara karşı vücudun doğal bir korumasıdır. Burun akıntısı kaç gün sürer sorusuna da, burun akıntısına neden olan gerekçelere göre farklı yanıtlar verilebilir. Örneğin, soğuk algınlığı kaynaklı burun akıntısı yaklaşık 1 hafta boyunca sürebilir.
Burun akıntısı durumunda tuzlu su uygulaması da tercih edilebilir. Bunun için bir bardak ılı suya 1 çay kaşığı kadar tuz eklenip burun deliklerine sıkılabilir.
Nezle ile grip arasındaki en büyük fark gripte burun akıntısı ve hapşırma olmamasıdır. Ayrıca gripte yüksek ateş olağan bir bulgu ilken nezlede nadir olur baş ağrısı eklem ve kas ağrıları gripte olabilir nezlede beklenmez. Nezle gribe göre daha hafif atlatılan bir hastalıktır.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Birçok virüs çeşidi burun ya da boğaza yerleşerek nezleye sebep olabilir. Yetişkinler genelde yılda 1 ya da 2 kez nezle geçirirken bebek ya da çocuklarda bu oran daha fazladır. Çoğunlukla zararsız olarak görülen bu hastalıkta, 7 ila 10 gün gibi kısa bir süre içerisinde iyileşme beklenir.
Tedavide ilk yapılması gereken şey şikayetlere neden olan maddelerden uzak durmaktır. Bu yeterli olmuyorsa doktor kontrolünde kortizon içeren burun spreyleri, antihistaminikler, ödem giderici tablet ve spreyler ve kortizon hapları kullanılabilir.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Grip ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısı, aksırma, burun ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı, adale ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırıklığı, ateş, nezle, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi durumlarda kullanılır.
Nezleyi en hızlı şekilde geçirmek için bol miktarda su içmeli ve olabildiğince dinlenmeye özen göstermelisiniz. Boğazınızı ısıtacak bitki çayları tüketerek bu süreci hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. Hastanın odasını nemlendirmek ve sık sık havalandırmak, hastanın kolay nefes almasını sağlar.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
Burun akıntısına genelde burnun içini tahriş edebilen soğuk algınlığı, alerji, sinüs enfeksiyonları veya grip neden olur. Bazı insanların burunları bilinen bir sebep olmaksızın sürekli akar. Yine koronavirüs ve polen, evcil hayvanların tüyü ve toz alerjileri de burun akıntısının nedenleri arasında yer alır.
Özellikle nezleye iyi gelen çaylar vardır. Bunların arasında; adaçayı, ekinezya çayı, bol limon ve ballı ıhlamur, bol limonlu naneli bitki çayı, ballı limonlu zencefil çayı, limon çayı, greyfurt çayı, kuşburnu çayı bulunmaktadır. Ancak bu çayların demlenmiş ve ılık olarak tüketilmesi gerekmektedir.
Papaya, portakal, çilek ve kavun gibi meyveler çeşitli C vitamini kaynaklarından bazılarıdır. Burun akıntısını engelleyebilen antibakteriyel maddelere sahiptir.
Akıntı şeklinde görülen bu şeffaf sıvı burun dokularının tahriş olması sonucunda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi nedenler sonucu da burundan şeffaf sıvı gelebilir. Burunda yabancı cisim olması, polip, tümör ve ya migren nedeni ile burundan şeffaf sıvı gelir.
Geniz akıntısı için tuzlu burun spreyleri de kullanılır. Bu tuzlu burun spreyleri burnun içini nemlendirerek semptomları da azaltır. Bu süreçte özellikle çay, tavuk suyu ve sıcak içecekler tüketilmelidir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek de geniz akıntısına etkili çözümler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri